Ana SayfaCezaevleri“Buradan ölün çıkacak”: Bolu Cezaevi’nde tutukluya sistematik işkence iddiası

“Buradan ölün çıkacak”: Bolu Cezaevi’nde tutukluya sistematik işkence iddiası

HABER MERKEZİ – Bolu Cezaevi’nde Nurullah Semo isimli tutuklunun Mart ayında cezaevine sevkiyle beraber günlerce sistematik işkenceye maruz kaldığı, Semo’nun “Buradan ölün çıkacak! Bunları birine anlatırsan bin yıl da verseler seni vururum” sözleriyle tehdit edildiği iddia edildi. Görüştüğümüz cezaevi yetkilisi ise iddiaları yalanladı.

Ege Üniversitesi’nde 20 Şubat 2015’te Fırat Yılmaz Çakıroğlu adlı öğrencinin hayatını kaybettiği olayda ağır yaralanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen üniversite öğrencisi Nurullah Semo’nun, tutulduğu cezaevinde sistematik işkenceye maruz kaldığı öğrenildi.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) avukatlarının verdiği bilgiye göre geçtiğimiz ay İzmir Kırıklar F Tipi Cezaevi’nden Bolu Cezaevi’ne sevk edilen Semo’ya sevkin yaşandığı 22 Mart akşamında 4-5 kişilik gardiyan grubu çıplak arama yaptı, bu sırada küfür ve hakaretler savurdu.

Aynı akşam bir başka gardiyan grubu da Semo’yu kameranın olmadığı arama odasına götürerek yine tüm kıyafetlerini çıkartarak çıplak arama yaptı ve darp etti.

“Fırat’ın öcünü alacağız, buradan ölün çıkacak”

Avukatların aktardığına göre Semo’ya işkence ve hakaret ertesi gün de devam etti. Sabah sayımı sırasında 5-6 kişilik gardiyan grubu bir kez daha Semo’yu arama yapılacağı gerekçesiyle kameranın olmadığı arama odasına götürdü ve onu şu sözlerle tehdit etti:

“Sen Fırat’ı vurdun, yaşatır mıyım seni? Buradan çıkamazsın. Fırat’ın öcünü alacağız, buradan ölün çıkacak! Bunları birine anlatırsan bin yıl da verseler seni vururum, seni de arkadaşlarını da öldüreceğiz! Seni de sinkaf ederim örgütünü de.”

SEGBİS’e çıkarken de avukatla görüşürken de tehdit

Öte yandan Semo, darp edildiği aynı gün İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir infaz dosyası nedeniyle SEGBİS ile mahkemeye bağlandığında da avukatı ile görüştüğü esnada da gardiyanların tehditlerine maruz kaldı. Avukatın aktarımı şöyle:

“Görüşme sırasında müvekkilin ‘Burada konuşurken bile hala tehdit ediyorlar, bak’ uyarısı ile gardiyana baktığımda tehdit eder şekilde kafa salladığını gördüm. Avukat görüş odası arasında gözcü olarak bekleyen gardiyan bana da aynı hareketi yapmaya devam etti; kaş göz işareti ile ‘Ne var?’ şeklinde tavırlarda bulundu. Bu durum görüş sonrası kurum müdürüne sözlü olarak iletildi. Müdür konu ile ilgili soruşturmayı yapacağını, gardiyanı uyaracağını, rahat olmamız gerektiğini belirtti.”

Cezaevi yetkilisi: Yalan, revire götürüldü

İddia üzerine telefonla ulaştığımız Bolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu İkinci Müdürü, avukatları ve tutuklunun anlatımlarının gerçek olmadığını savunarak şunları söyledi:

“Söylenen her şey yalandır. Sadece kontrol yapıldı. Kendisi revire de götürüldü. Sağlık durumu da gayet iyi. Özetle verebileceğim bilgi budur. Bundan başka bilgi de veremeyeceğim.”

Ne olmuştu?

Ege Üniversitesi’nde 18 Şubat 2015’te başlayan olaylar 20 Şubat’ta Ülkü Ocakları’nın Ege Üniversitesi sorumlusu ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun hayatını kaybetmesiyle sürmüştü.

Öğrencilerin aktarımına göre 20 Şubat Cuma günü üniversitede satır ve sopalı grubun yürüyüşü üzerine özel güvenlik görevlileri fakültedeki öğrencileri uyarıp ayrılmış, her eylemde okula giren polis ise o gün olaydan sonra gelmişti.

O gün yaşanan olayda ise Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun yanı sıra karşı gruptaki Nurullah Semo ve yine her iki gruptan altı öğrenci yaralanmıştı.

Olay yerinde polis olmaması, ambülânsın gecikmesi iddiaları medyada yer bulmuştu.

Neticede; bacağına isabet eden bıçak darbesiyle aort damarının kesildiği tespit edilen Çakıroğlu, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Ağır yaralanan Nurullah Semo ise tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Yaşanan olayların ardından üniversite üç gün süreyle tatil edilmişti.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kendisine sistematik şiddet uygulayan eşini öldüren Işık'a tahliye yok: 'Kanıtlar toplanmadı'
Sonraki Haber
ETHA muhabiri Adil Demirci tutuklandı