Ana SayfaDünya‘Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi’: Rahip Brunson’un tutukluluğuna devam kararı

‘Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi’: Rahip Brunson’un tutukluluğuna devam kararı

HABER MERKEZİ – Rahip Andrew Brunson’ın davası bugün İzmir’de başladı. Darbe girişimiyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan Brunson, hakkındaki suçlamaları reddetti. Mahkeme, ABD’li rahip Brunson’un tutukluluğuna devam kararı verdi. Davayı takip eden ABD’li Büyükelçi Sam Brawnback, “Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi. Başkan, Başkan Yardımcısı, Amerika halkı. Herkesin dikkati bu davada” dedi.

İzmir’deki Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Craig Brunson, 16 aylık tutukluluğun ardından bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davada Brunson, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan serbest bırakılmasını talep etmesiyle gündeme gelen Brunson savunmasında, şunları söyledi:

“2000’de, İzmir’e taşındık ve Yeniden Doğuş Kilisesi’ni açtım. Yanlış hiçbir şey yapmadım. Devlet bizi her zaman izledi. Türkiye aleyhine hiçbir şey yapmadım. Tam tersine Türkiye’yi seviyorum. 25 senedir Türkiye için dua ediyorum. Masumum. Gerçeğin ortaya çıkmasını istiyorum. İddiaların ve suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Bu faaliyetlere katılmadım. FETÖ, benim inancıma bir hakaret. Ben Hıristiyan bir din adamıyım.”

“Hiçbir yerde darbe başarısız olduğunda üzüntü duyduğumu söylemedim” diyen rahip Brunson, Gülen cematinin ‘Ege Bölgesi imamı’ olduğu öne sürülen firari Bekir Baz’ı tanımadığını ve irtibatının olmadığını söyledi.

Brunson’a yöneltilen sorular arasında Diriliş Kilisesi’nde neden Kürtlere özel Kürtçe ayin yapıldığı da vardı. ABD’li rahip Brunson, Suruç’a, mültecilere Hıristiyanlığı anlatmak için gittiğini, sadece Kürtler ile değil; Arap ve Türkmenler ile de görüştüğünü ifade etti.

Duruşmada fenalaştı

Savunması gün boyunca devam eden Brunson, duruşmada verilen öğle arasının ardından fenalaştı.

Brunson, mahkeme başkanının isterse devam etmeyebileceği yönündeki sözüne karşılık, “Tek kişilik odada kalıyorum. Psikolojim bozuldu. Pskiyatri ilaçları kullanıyorum. Başka odaya alınmak istiyorum” dedi. Mahkeme başkanı da talebini değerlendirmeye alacaklarını söyledi.

Tutukluğa devam kararı

Kısa süreli fenalık geçiren Brunson, daha sonra ifade vermeye devam etti.

ABD’li rahip Brunson’un tutukluluğunun devamına karar verildi.

‘Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi’

Davayı takip etmek için ABD’li senatör Tom Tillis ile birlikte İzmir’e gelen Uluslararası İnanç Özgürlüğünden Sorumlu ABD’li Büyükelçi Sam Brawnback, duruşmanın görüldüğü sırada basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı:

“Bu, bir din özgürlüğü davası. Türkiye’nin tarihinde de din özgürlüğü önemli yer kaplıyor. Brunson’ın suçsuz olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce serbest bırakılacağına inanıyoruz. Ankara’ya Türk yetkililerle görüşme yapmak üzere gidiyorum. Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi. Başkan, Başkan Yardımcısı, Amerika halkı. Herkesin dikkati bu davada.”

Ne olmuştu?

Rahip Andrew Craig Brunson’un 2016 yılının Eylül ayında ’milli güvenliği tehdit eden faaliyetlerde bulunduğu’ iddiasıyla, eşi Norine Lyn Brunson’la birlikte sınır dışı edilmesi kararlaştırılmıştı.

Türkiye’deki oturum izinlerinin de bittiği belirlenen çift, Göç İdaresi’ne teslim edilmişti.

Sınır dışı işlemleri devam ettiği sırada “FETÖ/PDY soruşturmasında” bir ’gizli tanık’ rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade vermişti.

Gizli tanığın ifadesi doğrultusunda Andrew Craig Brunson tutuklanmış, eşi Norine Lyn Brunson ise serbest bırakılmıştı.

Bruson hakkındaki iddianame tutuklanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlanmış, Mart 2018’de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

ABD’li rahip Brunson için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15 yıla kadar, “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasından ise 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Bu haberde BBC Türkçe, DW Türkçe ve DHA’dan yararlanılmıştır.



Önceki Haber
'Bayrak krizi': Ankara'dan 'indirildi' denildi, Atina'dan yalanlama geldi
Sonraki Haber
4 yıldır ataması yapılmayan öğretmen intihar etti