Ana SayfaDünyaÇavuşoğlu ile Pompeo görüştü: Taraflardan açıklama

Çavuşoğlu ile Pompeo görüştü: Taraflardan açıklama

HABER MERKEZİ – Mevkidaşı Pompeo ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bugün Pompeo’yu çok kararlı gördüm” sözleriyle görüşmenin iyi geçtiğine işaret etti. ABD’den yapılan açıklamada ise Türkiye’de gözaltında olan ABD’li çalışanlar için endişenin dile getirildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama yapılırken, Çavuşoğlu basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Görüşmenin gündeminde ikili ilişkiler ve NATO olduğunu belirten Çavuşoğlu, görüşmede masaya yatırılan bir diğer konunun Türkiye’nin daha önce operasyon sinyali verdiği Minbiç olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, konuya ilişkin olarak şöyle konuştu:

“ABD’nin bize yönelik sözleri oldu. YPG’ye silah verilmesi, Münbiç’ten YPG’nin çekilmesi, 2016’dan bu yana sadece dün değil… Ve o sözlerin tutulmadığını gördük. Bu sözlerin nasıl tutulduğunu görmek için zaten birlikte çalışma önerisi oldu, çalışma gruplarını kurduk. O nedenle tabi uygulandığı zaman diyoruz. Bugün Pompeo’yu çok kararlı gördüm. Bir an önce lütfen gelin onaylayalım, uygulama safhasına geçelim dedi. Zaten CIA Direktörü olarak sahadaki durumu da çok iyi biliyor.

Bu yol haritası uygulanırsa, askeri bir müdahaleye gerek kalmayacak. Çünkü buralardan YPG/PKK çekilecek ve buraları kimin yöneteceğine ve güvenlikle ilgili kimlerin görev alacağına birlikte karar vereceğiz. Ön mutabakatımız bu. Uygulamada bunları göreceğiz. Dolayısıyla bu yol haritası uygulanırsa hiçbir sorun kalmaz. Bu adımlar atılırsa, YPG tehdidinin sınırımızın öbür tarafında kalktığını göreceğiz.”

ABD’den yapılan açıklamada ise, Minbiç’te ‘ortak yol’ için mekanizmaya destek verildiği, Türkiye’de gözaltında olan ABD’li çalışanlar için endişenin dile getirildiği belirtildi.

Açıklamayı yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, görüşmede müttefiklik ve yakın iletişimin önemine vurgu yapıldığını bildirdi.

NATO Genel Sekreteri: Suriye konusunda ihtilaflar var

Yapılan basın açıklamalarının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD-Türkiye ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Stoltenberg, “Ankara ziyaretim sırasında, Suriye’nin kuzeyinde sorun yaşanmaması için koordinasyonu sağlamak adına ABD ile Türkiye’nin temas halinde olduğu açık şekilde ifade edildi” dedi.

Stoltenberg ayrıca NATO ülkeleri arasında Suriye konusunda ihtilaflar bulunduğunu kaydederek, “Özellikle Suriye’nin kuzeyindeki durum olmak üzere NATO ülkeleri arasında ihtilafa yol açan bazı konuları istişare ettik” dedi ve ekledi:

”ABD’den olası yaptırımlarla ilgili açıklamaları elbette gördük ve konuyu Ankara ziyaretimde de ele aldık. Tekrar belirtmek isterim ki, artık bu konuda ABD ile Türkiye arasında yakın diyalog ve temas olmasını memnuniyetle karşılıyorum.”