Ana SayfaDünya‘Doğu Guta’ya kimyasal saldırı düzenlendi’ iddiası: Suriye ve Rusya’dan iddialara yanıt

‘Doğu Guta’ya kimyasal saldırı düzenlendi’ iddiası: Suriye ve Rusya’dan iddialara yanıt

HABER MERKEZİ – Suriye rejim güçlerinin Doğu Guta’nın Duma kentine kimyasal saldırı düzenlediği ve en az 49 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi. Açıklama yapan Suriye ve Rusya ise saldırı iddialarını yalanladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin, Şam’ın yakınlarında yer alan Doğu Guta’ya yönelik saldırıları devam ederken bugün yeni bir iddia gündeme geldi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre tıbbi yardım derneği Suriyeli Amerikan Tıp Topluluğu (SAMS), başka bir yardım örgütü ile birlikte yaptığı açıklamada Suriye rejiminin Doğu Guta’nın Duma kentine kimyasal saldırı düzenlediğini ve saldırıda 49 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, çoğu kadın ve çocuk 500’den fazla kişinin nefes alma güçlüğü, ağızda köpürme ve gözlerde yanma şikayetiyle sağlık merkezlerine getirildiği belirtildi. Hastalardan klor benzeri kokusu geldiği de kaydedildi.

Tıbbi ve İnsani Yardım Organizasyonları Birliği (UOSSM) ise saldırıda 70 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Suriye ve Rusya’dan yalanlama 

Konu hakkında açıklama yapan Suriye rejimi ise iddiaları yalanlayarak, “Duma’da bozguna uğratılan silahlı muhaliflerin yalan haberler yaydıklarını” öne sürdü.

Kimyasal saldırı iddilarına ilişkin bir açıklama da Rusya’dan geldi. Rusya’nın Suriye’deki Ateşkesi İzleme Merkezi Başkanı Yuri Yevtuşenko, iddiaları kesin olarak reddettiklerini söyledi.

Yevtuşenko, ”Duma militanlardan kurtarılır kurtarılmaz Rus radyasyon, kimyasal ve biyolojik savunma uzmanlarını bu iddiaların kurmaca olduğunu teyit edecek bilgiyi toplamak üzere bölgeye göndermeye hazır olduklarını” ifade etti.

ABD: ‘Dehşet verici’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise konuya dair “Duma’da gerçekleştirildiği iddia edilen kimyasal saldırıya ilişkin bölgedeki sağlık personelinden gelen yaralı raporlarının dehşet verici olduğunu ve eğer bu dehşet verici haberler doğrulanırsa acil bir şekilde uluslararası toplumun cevabının gerektiği” görüşünü paylaştı.

Nauert ayrıca Rusya’ya, Esad’a verdiği tam desteği bir an önce sona erdirmesi çağrısında da bulundu.

Türkiye’den kınama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklama ile “kimyasal silah kullanımı konusundaki sicili uluslararası toplumun malumu olan rejim tarafından düzenlendiği yönünde güçlü şüphe bulunan saldırıyı şiddetle kınadığını” ifade etti.

Bu saldırı ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin kararlarının da çiğnendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Suriye rejimi üzerinde etki sahibi olan tarafları, insanlığa karşı suç teşkil eden, ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan ve geçmiş saldırılar karşısında önlem alınmadığı için tekrarlanan bu tür hunharca saldırıların derhal durdurulmasını teminen sorumluluklarını yerine getirmeye ve bu saldırıların cezasız kalmaması için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz.”