Ana SayfaEkonomiİktisatçı Mahfi Eğilmez, TL’deki hızlı değer kaybını değerlendirdi

İktisatçı Mahfi Eğilmez, TL’deki hızlı değer kaybını değerlendirdi

HABER MERKEZİ – Mahfi Eğilmez, TL’deki hızlı kayıpları değerlendirdi, temel nedenin “dış politikadaki tutarsızlık” olduğunu yazdı. Türkiye’nin uyguladığı ekonomi politikası için de benzer ifadeler kullanan Eğilmez, “Bu çelişkiler içinde bocalayan ekonomi politikasına bir de dış politika çelişkisi eklenince Türk Lirasının değer kaybetmemesi mucize olurdu” dedi.

TL’deki kayıplar gün geçtikçe artarken, euro, dolar ve sterlin neredeyse her gün rekor tazeliyor.

Bu ekonomik tabloyu değerlendiren eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, hızlı değer kaybında siyasal istikrarsızlıktan jeopolitik nedenlere kadar birçok etken olmasına rağmen temel nedenin “dış politikadaki tutarsızlık” olduğunu yazdı.

İktisatçı Eğilmez, blogunda yayınladığı analizde, Türkiye’nin Suriye politikasıyla “tam anlamıyla iki arada bir derede” bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin uyguladığı ekonomi politikası için de benzer bir yorumda bulundu:

“Türkiye’nin uyguladığı ekonomi politikası zaten çelişkiler, tutarsızlıklar içinde görünüyor. Mevcut söyleme göre Türkiye ‘sıkı para politikası ve genişletici maliye politikası’ izliyor. Sıkı para politikası söylemini nereden anlıyoruz? Bir kere Merkez Bankası ve hükümetin ortak enflasyon hedefi yüzde 5. Sonra Merkez Bankası bu hedefe varmak için enflasyon hedeflemesi uyguluyor. Bunlar bize sıkı para politikası söyleminin geçerliliğini gösteriyor. Genişletici maliye politikası söylemini nereden anlıyoruz? Böyle bir söylem yok aslında ama alınan önlemler bize yüksek oranlı bir büyümenin sağlanabilmesi için vergilerin hafifletildiği, harcamaların artırıldığı, istihdamın teşvik edildiği yani kısacası maliye politikasının gevşetildiği bir görünüm sunuyor. Bu durumda söylemler bize sıkı para politikasına karşılık genişletici maliye politikası uygulandığını gösteriyor. Eğer böyleyse o zaman politikalar arasında bir tutarsızlık, hatta bir çelişki var demektir. Çünkü ekonomi politikasının bu iki farklı alt politikası birbiriyle farklı yollarda ilerliyor, para politikası enflasyonu önlemek için sıkı tutulurken, maliye politikası enflasyonu bir kenara bırakmış büyüme oranını yükseltmeye çalışıyor.”

Eğilmez, Türkiye ile beraber parası en çok değer kaybeden ülkelerin Suriye gündemiyle gerçekleştirilen üçlü zirvede yer alan Rusya ve İran olduğuna da dikkat çekti.

Merkez Bankası’nın uygulamaları ve söylemleri arasında da farklılıklar olduğunu belirten Eğilmez, ”Yüzde 5’lik hedefe karşılık yıllardır hedefin çok üzerinde yüksek enflasyon oranları gerçekleşmesi söz konusu” ifadelerini kullandı.

İktisatçı, son olarak “Bu çelişkiler içinde bocalayan ekonomi politikasına bir de dış politika çelişkisi eklenince Türk Lirasının değer kaybetmemesi mucize olurdu. Böyle bir durumda faiz artırmanın ya da başka bir politika önlemi almanın da yararı olmaz. Esasen önlemi piyasa alıyor: Gösterge faiz yüzde 14,55’e tırmanmış bulunuyor” dedi.


TL’deki kayıplar devam ediyor: Dolar ve euro rekor tazeliyor


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nevşehir’de akademisyen ve yüksek lisans öğrencisi yaşamını yitirmiş halde bulundu
Sonraki Haber
Dünya Sağlık Örgütü: Duma’daki 500 kişide kimyasal saldırı izlerine rastlandı