Ana SayfaEkolojiEkolojik yaşam ‘Buğday Derneği’ ile yaygınlaşıyor

Ekolojik yaşam ‘Buğday Derneği’ ile yaygınlaşıyor

HABER MERKEZİ – Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, organik üretime ilgi duyan insanları bir araya getirerek ekolojik yaşamı yaygınlaştırmayı hedefliyor. Derneğin iletişim sorumlusu Turgay Özçelik, ‘Buğday Derneği’nin çalışmaları ve kampanyalarına dair bilgiler verdi, “Ekolojik yaşama merak ve ilgi insanların derneği takip etmelerini öneririm” diye konuştu.


Haber: Necla Demir


Küçük yaşından itibaren doğaya ve sağlıklı ürünlere meraklı Victor Ananias adında Bodrumlu bir restoran sahibi tarafından temelleri 1990’lı yıllarda atılan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 2004 yılından bu yana ekolojik odaklı projeler üretiyor.

Ekoloji ve organik üretime ilgi duyan insanları bir araya getirmeyi hedefleyen derneğin Türkiye’nin tüm illerine yayılan çalışmalarına ilgi bir hayli yoğun. 5 binin üzerinde üye ve çok sayıda gönüllünün ortaklaşa faaliyet yürüttüğü derneğin yaptığı işler arasında ekolojik pazarların kurulması, tohum takas şenlikleri, ekolojik çiftlik gezileri, organik üretim bilgisi, doğal yaşamı korumaya dönük gerçekleştirilen kampanya ile projeler, seminerler verilmesi ve bu konuda yapılan atölyeler yer alıyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği İletişim Sorumlusu Turgay Özçelik dernek bünyesinde yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Hedef ekolojistlere ulaşmak

Turgay Özçelik

Derneğin en önemsediği konulardan birinin ekolojik üretim olduğunu söyleyen Özçelik, bu anlamıyla Türkiye’de ekolojik üretimin gelişmesi ve desteklenmesi için de kurulan ekolojik pazarlara dikkat çekti. 2006 yılında Şişli’de kurulan ilk ekolojik pazarı hatırlatan Özçelik, daha sonra sayının 7’yi bulduğunu bununla hem üretici hem de tüketiciyi buluşturduklarını belirtti.

Özçelik, dernek bünyesinde yaptıkları çalışmalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Ekolojik pazarların yanında tohumu çok önemsiyoruz. Çünkü ekolojik üretimi ve gıda güvenliğimizin teminatı olan yerli tohumların 2006 yılında çıkartılan bir yasayla satışı yasaklandı. Yerli tohumların üretimi bir şekilde engellediği ve desteklenmediği için bu topraklarda yüzyıllardır yetişen çeşitlerimiz ne yazık ki toprakla buluşamıyor. 2006 yılında bu yasa çıktığından bu yana Buğday Derneği yerli tohumları bir şekilde toprakla buluşturmak için tohum takas şenlikleri düzenliyor. 4 yıldır da bunu online bir sistem haline getirdi. tohumtakas.org diye bir sitemiz var. Bu site üzerinden insanlar ücretsiz olarak paylaşıp temin edebiliyorlar. Bizim amacımız bu yerli çeşitlerin sürmesini, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak ve bioçeşitliliğimizi korumak. Bir yandan da ekolojik üretime destek olmak için TaTuTa diye ekolojik çiftlik ziyaretleri üzerine kurulu bir organizasyonumuz var. Kentlerde yaşayan insanların Türkiye genelinde 92 tane ekolojik çiftliği ziyaret etmesine imkan sağlayarak, gönüllü bir şekilde çalışmaları karşılıklı bir tecrübe alışverişi gerçekleştirmelerini ve doğal yaşamı deneyimlemelerini hedefliyoruz. Öte yandan öngörülen bir ekolojik kıyamet meselesi var. Dünyaya o kadar zarar verdik ki bu tempoyla 2040-50 yıllarında birçok kaynağın tüketileceği, birçok türün yok olacağı öngörülüyor. Bu olumsuz durumun farkındayız ama insanları harekete geçirebilecek, var olan olumsuz şartları değiştirmeye yönelik adım attıracak şeylerin olduğuna inanıyoruz.”

‘Pestisitlere karşı kampanya yapacağız’

Derneğin halihazırda devam ettirdiği ve yapmayı planladığı projelerden de bahseden Özçelik, “Yakın zamanda Türkiye’de en önemli sağlık sorunlarımızdan biri hem doğaya hem insanlara büyük zarar veren pestisit (tarımsal alanda kullanılan ve doğaya büyük zarar veren bir tür ilaç) kullanımı ile ilgili bir kampanya yapmayı planlıyoruz. Bu kampanya ile de en azından bir kısmını Türkiye’de yasaklatmayı umuyoruz. Onun dışında 2 yıl önce başladığımız ‘Arıları Yaşatalım’ kampanyamız var. Arıların sayıları hem Türkiye’de hem dünyada giderek azalıyor. Bunun birçok nedeni var. Küresel iklim değişikliği, habitat kaybı ve doğal alanlara zarar verilmesi vs. Ama en önemli nedenlerinden bir tanesi tarımda kullanılan pestisitler. Türkiye’de bütün bu türler serbest. Bu maddeleri Türkiye’de yasaklatıp hem arılara destek vermeyi hem de insana ve doğaya zarar veren bu maddenin kullanımını engellemeyi istiyoruz. Buna dair bir kampanya hazırlığı içindeyiz” bilgisini verdi.

‘Amacımız ekolojik yaşamın tohumlarını atmak’

20 bine yakın gönüllünün kampanyalarda kendilerine destek olduklarını da ifade eden Özçelik, devamla şöyle konuştu:

“Bu gönüllüler imza toplarken, stant açarken, tohumların hazırlanış aşamasında bize yardımcı oluyorlar. Belli aralıklarla yaptığımız atölyeler ve seminerlerimiz oluyor. Her ayın son Çarşamba günü Kadıköy’de ofiste buluşup üye ve gönüllülerimizle ekolojik yaşam buluşmaları gerçekleştiriyoruz. Bu ayki konumuz örneğin ekşi mayalı ekmek yapımı atölyesi. Hem buğdayın öyküsünü dinleyeceğiz hem de birlikte ekmek yapmayı öğreneceğiz. Festivaller ve panellerle bizi davet eden bütün kurum ve kuruluşlara mümkün olduğunca gidip edindiğimiz bilgiyi aktarmaya çalışıyoruz. Okullara gidiyoruz. Amaçladığımız doğaya ve diğer canlılara zarar vermeden ekolojik yaşamın bir şekilde tohumlarını atmak, paylaşmak ve onları yeşertmeye çalışmak.”

Ekolojik pazarlara da değinen Özçelik, şöyle konuştu:

“Şu an pazarlarda bir komisyon kuruluyor. Pazarların yönetimi hem üreticilerden hem tüketicilerden oluşan ortak bir komisyon tarafından idare edilecek. Bu komisyona baktığımızda herkes pazarı ve oradaki projeyi sahiplenmiş durumda. Bunun da nedeni o kazanılmış hakkı, o mevziiyi kaybetmek istememeleri. Bir şekilde sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabiliyorlar. Bunun ne kadar değerli olduğunu biliyorlar ve o mevziyi korumak için ellerini taşın altına sokmak gerektiğinin farkındalar. Tohum konusunda farkındalık yaratmaya çalıştığımız için de olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bir kişiye ulaşmak bile önemli. Bu önemli bilginin paylaşımı, bu düşünce tohumunun atılmasıdır. Bir kişinin kafasında bile olsa yerleşiyor olması çok daha önemli.”

Destek çağrısı

Buğday Derneği’nin çok fazla desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Özçelik, son olarak “Konuya duyarlı kişiler ve etkinliklerimizden haberdar olmak isteyenler www.bugday.org adresi üzerinden hem üye hem de gönüllü olabilir. Ekolojik yaşama merak ve ilgi insanların derneği takip etmelerini öneririm” diye konuştu.


Mezopotamya Haber Ajansı’ndan kısaltılarak alınmıştır.