Ana SayfaGüncel‘Erken seçim’ tartışması: Kim ne diyor?

‘Erken seçim’ tartışması: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – MHP lideri Devlet Bahçeli, “Türkiye’nin 3 Kasım 2019’a kadar dayanması kolay değil” dedi ve 26 Ağustos 2018 gününü işaret ederek erken seçim çağrısı yaptı. Bahçeli’nin çağrısına ilişkin yapılan açıklamalara, kimi değerlendirmelere ve gelişmelere canlı sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 


21:50 | Erdoğan, Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısı yapacağını biliyor muydu?

Ankara’da aylardır yaşanan “erken seçim” tartışmalarında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “erken seçim” çağrısıyla yeni bir aşamaya geçildi.

Gözler yarın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli arasında yapılacak olan görüşmeye çevrilirken, siyaset bilimciler Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çıkışı için çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

DW Türkçe’ye konuşan Siyaset Bilimci Baskın Oran, Bahçeli’nin ‘erken seçim’i gündeme getirmesi için “Erdoğan’a sormadan böyle bir şey yapamaz” yorumunda bulundu ve “Erken seçim olmayacağı konusunda aylardır açıklama yapan Erdoğan, tükürdüğünü yalamamak için Bahçeli’yi konuşturdu” değerlendirmesinde bulundu.

Oran ayrıca Erdoğan’ın bugün konuya ilişkin bir açıklamada bulunmamasını da “O istedi ben de yapmak durumundayım diyecek. Türkiye’de tam bir kaos siyaseti, çıkmaz sokak siyaseti işliyor” ifadeleriyle yorumladı.

ODTÜ Siyaset Bilimi öğretim üyesi Prof. Ayşe Ayata ise Bahçeli’nin erken seçim çıkışının başka bir boyutu olabileceğine dikkat çekti.

Ayata, DW Türkçe’nin “Neden Bahçeli seçim istedi?” sorusunu yanıtlarken, 2002’de de seçim isteyenin Bahçeli olduğunu, MHP’nin baraj altında kaldığını hatırlatttı ve “Şimdi Bahçeli’nin seçim isteğinden Erdoğan’ın haberi olmayabilir. Bahçeli, partisi eridiği için kendini kurtarmaya çalışıyor olabilir” yorumunda bulundu.

Yapılan anketlerde Erdoğan’ın yüzde 51’i göremediğini hatırlatan Ayata, “Seçime gitmek hiç kolay değil. Temmuz ortasında kongresini yapacak AKP, hemen ardından nasıl seçime gidecek?” sorusunu sordu ve son olarak şöyle dedi: “Yine de her türlü karışıklık ve karmaşa siyasetin esas sorunlarını, ülkenin esas gündemini altüst edecek. Yani erken seçim su üstüne çıkacak. Burada amaç seçim yapmaktan çok gündemi oynatmak.”


20:45 | Bozdağ: Erdoğan ile Bahçeli görüşmesini bekleyin

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basın açıklaması yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısı soruldu.

Bozdağ, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bahçeli ile yarın 13.30’da konuya ilişkin bir araya geleceğini belirtti.

Hükümet Sözcüsü, “Esasında bu konuya ilişkin gerekli değerlendirme ve açıklamalar, bu değerlendirmeden sonra yapılacaktır. Onun için yarın 13.30’u beklemenizi tavsiye ederim” diye konuştu.


16:00 | ‘İYİ Parti 26 Ağustos’ta seçime katılamaz’ iddiası

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim çağrısı’nı değerlendirdi.

Habertürk TV yayınında CHP olarak seçime hazır olduklarını belirten Özel, “CHP olarak ilk kararımızın arkasındayız. Devlet Bahçeli’yi buna ne zorladı, bunu bulmak lazım” dedi.

CHP’li Özel, 26 Ağustos 2018’de seçimin gerçekleşmesi durumunda İYİ Parti’nin seçime giremeyeceğini öne sürdü.

Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Seçim kanunu diyor ki, bir partinin seçime girebilmesi için en az 41 ilde örgütlenmiş olması lazım. Daha sonra büyük kurultayını yapmış olması lazım. Ve büyük kurultayından en az 6 ay geçmiş olması lazım. İYİ Parti, 6 ayı 1 Eylül’de dolduruyor. Seçimler 26 Ağustos’ta gerçekleşirse İYİ Parti seçime katılamaz. Devlet Bahçeli ‘Biz İYİ Parti olmadan seçime girmek istiyoruz’ diyor.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, MHP lideri Bahçeli’nin bugün yaptığı erken seçim açıklamasıyla ilgili, “Erken seçim, zamanında seçim, şu seçim, bu seçim bizim açımızdan telaşlanacak ve problem olacak herhangi bir durum yoktur” dedi.


15:40 | TÜSİAD: İş dünyası olarak erken seçimi doğru bulmuyoruz

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, iş dünyası olarak erken seçimi doğru bulmadıklarını söyledi.

Bloomberg’e konuşan Bilecik, “2018 yılının yapısal reformlar ve enflasyonla mücadele yılı olmasını bekliyorduk” dedi.

“Erken seçim yapmak yapısal reform ve enflasyonla mücadele sürecini tamamen ortadan kaldırır” diye konuşan TÜSİAD Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“OHAL sürecinde seçim, Türkiye’yi dış dünyada zorda bırakır. Bugüne kadar cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer siyasi liderlerden seçimlerin zamanında yapılacağına dair aldığımız mesajları tamamen desteklemiştik.”


15:05 | Kılıçdaroğlu: Seçim olacak inşallah, bunları göndereceğiz

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısı hakkında konuştu.

‘Seçim atmosferine’ girildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Seçim diyorlar ya olacak inşallah ve bunları göndereceğiz. Vatandaş gönderecek, bıktık artık” dedi.


14:01 | MHP: Erdoğan’ın haberi yoktu; teklif bizim, karar onların

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısına ilişkin konuşan partinin Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Bahçeli’nin erken seçim çağrısı yapacağından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberi olmadığını söyledi.

CNN Türk’e konuşan Yalçın, “Genel başkanımızın erken seçim açıklamasından önce AKP ile MHP arasında bir görüşme kesinlikle olmadı. Biz teklifi yaptık. Kararı verecek olan onlar” ifadelerini kullandı.


14:00 | Ekonomi Bakanı Zeybekci: Ekonomik anlamda olumlu bir adım

MHP lideri Bahçeli’nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 26 Ağustos 2018’de yapılması çağrısına ilişkin hükümet cephesinden bir değerlendirme de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den geldi.

AKP grup toplantısı öncesi konuşan Zeybekci, gazetecilerin, Bahçeli’nin çağrısıyla erken seçime gidilmesi halinde ekonominin nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine, bir an önce bu adımın atılması ve belirsizlik ortamının ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Zeybekci, “Yeni sistemi kurup Türkiye’nin gelecekle ilgili o uzun yolculuğa çıkması lazım. Ekonomik anlamda da son derece öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik anlamında olumlu bir adım” dedi.


13:45 | HDP’den ‘erken seçim’ tartışmasına yanıt

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısına değindi.

İki hafta önce yaptığı değerlendirmesini hatırlatan Buldan, “Bahçeli 26 Ağustos’ta erken seçim yapılacağını söyledi. Kimse Bahçeli’nin açıklamasını kendi açıklaması olarak görmesin. Erdoğan tükürdüğünü yalamamak için kendi yapmak istemediği şeyleri kankası Bahçeli’ye yaptırtıyor” dedi ve ekledi:

“Afrin’e giderken Osmanlı tokadı atacağız dediler ya şimdi onlara buradan cevap veriyoruz: Seçimlerde Kürt tokadı yemeye hazır olun. Öyle bir tokat yiyeceksiniz ki Afrin’e giderken söylediğiniz türküler boğazınıza takılacak.”


12:30 | İYİ Parti: Biz hazırız

MHP lideri Bahçeli’nin 26 Ağustos 2018’i işaret ederek erken seçim çağrısına İYİ Parti’den gelen ilk yorumda ‘Biz hazırız’ mesajı verildi.

Sözcü’ye konuşan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Türkkan, şunları kaydetti:

“Erken seçim senaryosu bugüne kadar AKP dışından gelişti. Nitekim erken seçimi de iktidarın küçük ortağı açıkladı. Erken seçim bu iktidarının hezimetinin daha erken olmasının önünü açacaktır. Türk milletinin mevcut iktidardan kurtulmasını sağlayacaktır. Milletimize hayırlı olsun, İYİ Parti olarak bizi de mutlu etmiştir.”

Türkkan, partisinin seçime katılmasıyla ilgili soruya da, “Seçime katılmamızla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Biz hazırız” yanıtını verdi.


12: 25 | Erdoğan: Anayasa değişikliği 2019 Kasım seçimlerinde yürürlüğe girecek

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu.

Erdoğan, ‘erken seçim’ çağrısı yapan Bahçeli’nin açıklamasına değinmeden anayasa değişikliği düzenlemelerinin 2019 Kasım seçimleriyle tamamen yürürlüğe gireceğini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

“AK Parti olarak MHP ile 7 Ağustos sürecine bizler sadık kaldık. Ama sözde anamuhalefet akşam başka sabah başka. Bu süreç MHP ile AK Parti’yi cumhurun ittifakına taşıdı. Cumhurun ittifakıyla yeni bir dönem başlayacak. Bu ittifakı 2019 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine de taşıyoruz.”

Erdoğan, partisinin grup toplantısı öncesinde ise Bahçeli’nin erken seçim çağrısına ilişkin, “Erken seçimle ilgili konuşmak istemiyorum, yarın görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.


11:58 | ‘Erken seçim’ tartışmasının ardından piyasalar hareketlendi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısı piyasaları da etkiledi.

Güne 4.08 TL düzeylerinden başlayan dolar, Bahçeli’nin erken seçim açıklamasının ardından 4.12 TL’ye kadar yükseldi.

Dolar, şu saatlerde 4.11’den işlem görüyor.

Euro da 5.11 TL’ye kadar yükselmesinin ardından 5.10 düzeylerine indi.

BİST 100 endeksi de yüzde 1’in üzerinde kayıpla işlem görüyor.


11:53 | CHP: Hodri meydan

MHP liderinin ‘erken seçim’ çağrısına CHP’den ilk yorum Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’dan geldi.

Tezcan, Devlet Bahçeli’nin “erken seçim” çağrısının ardından başlayan tartışmaya ilişkin “Hodri meydan” dedi.

Bahçeli’yi “Tek adam koalisyonunun sözcüsü” olarak nitelendiren Tezcan, şunları söyledi:

“Türkiye sıkışmış bir noktada. Hükümet Türkiye’yi yönetemiyor. Yönetilememe krizini çözecek yer de sandıktır, seçimdir. Biz de seçime hazırız diyoruz.”


11:45 | Bozdağ’dan ilk değerlendirme

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısına ilişkin ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bozdağ, “Devlet Bahçeli’nin açıklamasını dinledim. Yetkili organlarda değerlendirilir, gereği yapılır” dedi.


11:35 | Bahçeli tarih vererek erken seçim çağrısı yaptı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında erken seçim çağrısı yaptı.

Seçimler için 3 Kasım 2019’un beklenmesinin mümkün olmadığını savunan Bahçeli, “Teklifimiz, 26 Ağustos 2018 Pazar günü, Malazgirt zaferiyle Büyük Taarruzun yıldönümünde, Türk milletinin yeni bir zafer ruhuyla sandığa gidip, hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçimlerinde Türk düşmanlarına hak ettikleri dersi vermesidir” dedi.

Haberin tamamı: Bahçeli tarih vererek erken seçim çağrısı yaptı

Previous post
1 Mayıs bildirisi dağıtan 10 ESP’li tutuklandı
Next post
Ermenistan’da muhalifler başbakanlığı onaylanan Sarkisyan’a karşı sokakta