Ana SayfaGüncelErmenistan’da muhalifler başbakanlığı onaylanan Sarkisyan’a karşı sokakta

Ermenistan’da muhalifler başbakanlığı onaylanan Sarkisyan’a karşı sokakta

HABER MERKEZİ – Ermenistan’da günlerdir süren protestolara rağmen eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başbakanlığı onaylandı, kararı protesto eden eylemciler hükümet binalarına girişleri engelledi.

Ermenistan’da eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başkanlığı parlamentoda onaylanırken, Erivan’da başlayan ve birçok kente yayılan protestolar devam ediyor.

Son olarak muhalif lider Nikol Paşinyan’ın çağrısıyla toplanan eylemciler hükümet binalarına girişleri engelledi.

Protesto gösterileri için Erivan’da yaptığı konuşmada “Ülkede barışçıl kadife devrim başladı” diyen Paşinyan, “Tüm devlet sistemini felç etmeliyiz, iktidar halka geçmeli. Serj Sarkisyan, yöneteceği bir Ermenistan ve halkı olmadığını görmeli” diye seslendi.

BBC Türkçe’nin haberine göre AFP’ye konuşan eylemcilerden İrina Davtyan, “Benim jenerasyonum, arkadaşlarım ve ben Serj Sarkisyan’a ve hükümetine karşıyız. 10 yıldır iktidar ve hiçbir faydasını görmedik” dedi.

Ayrıca ülkenin ikinci büyük şehri Gümrü ve üçüncü büyük şehri Vanadzor’da da eylemlerin devam ettiği bildirildi.

Onlarca kişi yaralandı

Fotoğraf: Karo Sahakyan

Ermenistan Parlamentosu’nda Serj Sarkisyan’ın başbakanlığının oylanması öncesinde başta başkent Erivan olmak üzere birçok şehirde binlerce kişi “sivil itaatsizlik” eylemi düzenlemişti.

Erivan’da binlerce kişi parlamentoya, üniversitelere ve resmi binalara giden ana yolları kapatırken, barışçıl gösterilere yapılan polis müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralanmıştı.

Sarkisyan 10 yıldır görevdeydi

Ermenistan’da Serj Sarkisyan, 2008 yılında Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Devlet başkanlığı için azami süre olan iki dönemi tamamladıktan sonra geçtiğimiz hafta istifa etmiş, ancak iktidar partisi tarafından başbakanlığa aday gösterilmişti.

63 yaşındaki Sarkisyan’ın başbakanlığa hazırlanması öncesi Ermenistan Anayasası’nda değişiklikler yapılmış ve geniş yürütme yetkileri başbakana devredilmişti.

Rejimi değiştiren anayasal düzenlemeler 2015 yılında yapılan bir referandumla halkoyuna sunulmuş ve onaylanmıştı.