Ana SayfaDünyaErmenistan’da on binlerin katıldığı protestoların ardından Sarkisyan istifasını verdi

Ermenistan’da on binlerin katıldığı protestoların ardından Sarkisyan istifasını verdi

HABER MERKEZİ – Ermenistan Parlamentosu kararıyla başbakanlık görevine getirilen eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan istifa etti. Ülkede başbakanlık oylaması öncesi başlayan Sarkisyan karşıtı protestolar, 10 günü aşkındır sürüyordu.

Ermenistan’da başbakanlık oylaması öncesi başlayan ve Parlamento kararıyla başbakanlık koltuğuna eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın getirilmesi ile zirve yapan protesto gösterileri Sarkisyan’ın istifasıyla sonuçlandı.

Agos’un haberine göre Sarkisyan, istifa mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“Paşinyan doğruydu, ben yanıldım. Mevcut durumun birkaç çözümü var, ama ben onlardan hiçbirine gitmiyorum. Ben ülke yönetimini, Ermenistan Başbakanlığını bırakıyorum. Sokaktaki eylemler benim görevime karşı. Sizin isteğinize uyuyorum. Barış, uyum ve mantık diliyorum ülkemize. Teşekkür ederim.”

Sarkisyan’ın istifası öncesinde protesto gösterilerinin liderlerinden Nikol Paşinyan, 1 günlük gözaltı süresinin ardından serbest bırakılmıştı.

Ermenistan’da Sarkisyan neden istenmiyor?

Gazete Karınca’ya konuşan Merjir Serjin (Serj’i Reddet) İnisiyatif Grubu Hareketi üyesi Maria Karapetyan, halkı sokağa çıkmaya iten nedenleri şöyle anlatmıştı:

“Ermenistan’ı Meclis Cumhuriyeti yapmak için Anayasa’yı bilerek değiştirdi, tüm gücü başbakanın elinde topladı. Halka başbakan olma yönünde hiçbir arzusu olmadığını, iktidarda üçüncü bir dönem geçirmeyeceğini söyledi ve değişiklikler yaptı. Şimdiyse sözünü bozdu, başbakanlığa gelebilmek için partisi aracılığıyla aktif bir şekilde faaliyet yürüttü. Halk, tüm sisteme karşı. Ancak sistemin sembolü Serj Sarkisyan’ın ta kendisi.”