Ana SayfaDünyaErmenistan’da protestolar sürüyor: “Bu, bir devrimin başlangıcı” | ÖZEL

Ermenistan’da protestolar sürüyor: “Bu, bir devrimin başlangıcı” | ÖZEL

HABER MERKEZİ – Ermenistan’da geçici başbakanlık görevine gelen Karapetyan ile muhalif lider Paşinyan arasındaki görüşme iptal edilirken, başbakanlık oylaması öncesi başlayan protesto gösterileri, başbakanlık koltuğuna getirilen eski Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın istifasının ardından devam ediyor. Ermenistan’daki son gelişmeleri Gazete Karınca’ya değerlendiren Merjir Serjin İnisiyatif Grubu Hareketi üyesi Maria Karapetyan, protestolarla beraber halk içerisinde siyasi kültür değişimi yaşandığını kaydederek, “Sokakta olan birçoğumuz için bu bir devrimin başlangıcı” diyor.


Haber: Tolga Er


Ermenistan’da başbakanlık oylaması öncesi başlayan protesto gösterileri, parlamento kararıyla başbakanlık koltuğuna getirilen eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın istifasının ardından devam ediyor.

Sabah saatlerinden itibaren başkent Erivan’da binlerce kişi protestolarını sürdürürken, şehrin birçok noktasına polisler tarafından dikenli tel çekildi.

Protestoların lideri ve muhalif vekil Nikol Paşinyan ve Sarkisyan’ın ardından geçici olarak başbakanlık görevine gelen Karen Karapetyan arasında bugün için planlanan görüşmeler ise iptal edildi.

İptal gerekçesinin Karapetyan’ın Paşinyan’ın görüşme için şart koştuğu koşulların kabul edilmemesi olduğu belirtildi.

Paşinyan, Karapetyan ile yapacağı görüşmenin basına açık olması ve Karapetyan’ın yanı sıra parlamento başkanı ile Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi’nin meclis grubu başkanının da görüşmeye katılması çağrısında bulunmuştu.

Paşinyan, görüşmenin iptalinden sonra yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetçiler de iktidardan yoksun bırakılmalı. Böylelikle Cumhuriyetçiler aracılığıyla Serj Sarkisyan’ın gölge hükümeti devam etmemeli” dedi.

Gazete Karınca’ya konuşan Merjir Serjin (Serj’i Reddet) İnisiyatif Grubu Hareketi üyesi Maria Karapetyan ise, protestoların halk tabanında nasıl bir değişim yarattığına değinerek, Sarkisyan’ın istifası sonrası Ermenistan’daki siyasal sürece ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

“Siyasi kültürün değişimine giden bir devrimin başlangıcı”

Karapetyan, iki lider arasındaki görüşmenin iptalinin, Cumhuriyetçi Parti’nin içindeki çözülmelerden ötürü kaynaklanmış olabileceğine işaret etti:

“Karapetyan’ın diğer Cumhuriyetçi Parti liderleriyle müzakere etmek istemediği çok açık, çünkü ülkenin yeni lideri olması için parti içerisinde bir fikir birliği bulunmuyor. Sarkisyan resmi olarak Cumhuriyetçi Parti’nin başında kalmasına rağmen ülkede bir güce sahip değil. Belki perde arkasından olayı yönetmeye çabalıyor olabilir, ancak resmi olarak gücü olmadığı için Cumhuriyetçi Parti’de resmi güç sahibi herkes farklı gruplara bölünüyor. Karapetyan’ın yapmak istedikleri Cumhuriyetçi Parti’nin desteğini bile almıyor, partiden ayrılmalar, bağ koparmalar şimdiden başladı.”

Protestoların binlerce kişinin katılımıyla devam etmesini de değerlendiren Karapetyan, “Çünkü hareketin Sarkisyan’ın kendisine değil, yarattığı sisteme karşı olduğunu duyurmuştuk” dedi.

Karapetyan ayrıca iki hafta önce başlayan protestolarla Ermenistan halkında “siyasi kültür anlamında değişim süreci” yaşandığını anlattı:

“Bu, Ermenistan’da siyasi kültürün değişmekte oluşudur. Meclis sistemine geçildiğini bilen çok sayıda kişi yoktu. Birçok kişi siyasi olarak çok derin bir uykudaydı. Şimdiyse bir canlanma var. Her bir kişi ülkede ne olup bittiğini, haklarını biliyor ve bu sokakta gerçekleşiyor. Sokakta olan birçoğumuz için bu bir devrimin başlangıcı. Çünkü birçok değişikliğin yapılması gerekmekte ve Cumhuriyetçi Parti’nin eski yapısını yerinde bırakmak ilerlememizi sağlayacak fırsatları kullanma olanağımızdan yoksun bırakacaktır.

Ancak burada önemli bir not düşmek gerek: Paşinyan herkesi sistemden atacak değil. Müzakereler iş birliği yapılması ihtiyacı anlamına gelmekte.”

“Soykırım anlatısı değişiyor”

Karapetyan ayrıca Paşinyan’ın milliyetçi çizgiden uzak bir duruş sergilemediğini belirterek, çeşitli grupların farklı gündemlerle protestolara katıldığını hatırlattı ve söz konusu gündemlerin canlı tutulması gerektiğinin altını çizdi.

Protestoculardan bazılarının sürecin milliyetçi bir gündem haline dönmemesini istediğini dile getiren Karapetyan, “Bizim [Merjir Serjin İnisiyatif Grubu Hareketi] için parlamento sisteminin tüm mantığına aykırı olan Meclis’te süregelen mutlak çoğunluğu engellemek gerekiyor. Koalisyonlar yönetim için beraber inşa etmeli” ifadelerini kullandı.

Karapetyan, son olarak Sarkisyan’ın istifasının ardından Ermeni Soykırımı’nın 103. yıl dönümünde yaşamını yitirenleri anıldığı törenleri şöyle değerlendirdi:

“Dünkü söylemler geçtiğimiz yıllara kıyasla tamamıyla farklıydı. 24 Nisan bir diriliş olarak görüldü. Soykırım hafızasını ve mirasını kurbanlık anlatısından ziyade hayatta kalma anlatısına dönüştürme fikri birkaç yıldır sürüyor. Dünkü anma etkinliği de düşmanlığın üstesinden gelme sürecine katkıda bulundu.”


Gazete Karınca