Ana SayfaDünyaErmenistan’da son durum ne, Sarkisyan neden istenmiyor? – ÖZEL

Ermenistan’da son durum ne, Sarkisyan neden istenmiyor? – ÖZEL

HABER MERKEZİ – Ermenistan’da başbakanlık oylaması öncesi başlayan protestolar, eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın başbakanlık görevine getirilmesinin ardından başta Erivan olmak üzere birçok kentte devam ediyor. Ermenistan’daki son gelişmeleri Gazete Karınca’ya değerlendiren Merjir Serjin İnisiyatif Grubu Hareketi üyesi Maria Karapetyan, halkın yalnızca Sarkisyan’ı değil, onun temsil ettiği sistemin tamamını reddettiğini belirtiyor ve ekliyor: “Onun görevden gidişiyle sistemde zorunlu olarak değişikliğe gidilecektir.”


Haber: Tolga Er


Ermenistan’da başbakanlık oylaması öncesi başlayan protesto gösterileri, parlamento kararıyla başbakanlık koltuğuna eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın getirilmesinin ardından devam ediyor.

Bir ay önce farklı sivil ve siyasi grupların bir araya gelip, öz örgütlenmesiyle başkent Erivan’dan Gümrü ve Vanadzor kentlerine yayılan gösterilerde halk, yolları kapatıyor, parlamenterlerin Meclis’e giriş-çıkışını engelliyor ve kamu alanlarının halka iadesi için kamu binalarının içinde oturma eylemi düzenliyor.

Polisin attığı ses bombası sonucu Meclis’e giriş-çıkışı engellemeye çalışan eylemcilerden yaralananların olduğu belirtilirken, onlarca protestocunun gözaltına alındığı bildiriliyor.

Halk ise benimsedikleri “sivil itaatsizlik” ilkeleri gereğince polise yaklaşırken ellerini havaya kaldırıyor, polis şiddetine karşı bir arada duruyor.

Protestolarda aktif rol üstlenen Merjir Serjin (Serj’i Reddet) İnisiyatif Grubu Hareketi üyesi Maria Karapetyan ise halkın yalnızca Sarkisyan’ı değil, onun temsil ettiği sistemin tamamını reddettiğini söylüyor.

“Onun gidişi, halkın arzu ettiği değişimin başlangıcı olacak”

Gazete Karınca’ya konuşan Karapetyan, halkı sokağa çıkmaya iten nedenleri şöyle anlatıyor:

“Ermenistan’ı Meclis Cumhuriyeti yapmak için Anayasa’yı bilerek değiştirdi, tüm gücü başbakanın elinde topladı. Halka başbakan olma yönünde hiçbir arzusu olmadığını, iktidarda üçüncü bir dönem geçirmeyeceğini söyledi ve değişiklikler yaptı. Şimdiyse sözünü bozdu, başbakanlığa gelebilmek için partisi aracılığıyla aktif bir şekilde faaliyet yürüttü. Halk, tüm sisteme karşı. Ancak sistemin sembolü Serj Sarkisyan’ın ta kendisi.

Karapetyan, Serj Sarkisyan isminin on yıllık iktidarı boyunca artan yolsuzluk, otoriterizm, sosyal ve siyasi alanda birçok çöküşle ilişkilendirildiğini de vurguluyor.

Merjir Serjin (Serj’i Reddet) İnsiyatif Grubu Hareketi Üyesi Maria Karapetyan

Sarkisyan iktidarı süresince Ermenistan’da 400 bin kişinin göç ettiğini ve toplumda yoksulluk sınırının altına inenlerin sayısının hızla artış gösterdiğini belirten Karapetyan, halkın arzuladığı sistematik değişikliklerin başlangıcının Sarkisyan’ın görevden gitmesi olduğunun altını çiziyor.

Karapetyan, son olarak bu durumu şu sözlerle açıklıyor:

“Protestoların Serj Sarkisyan’ı doğrudan hedef almasına rağmen, iktidarın ve sistemin virtüözü olan kişinin o olduğunu dikkate almak çok önemli. O yüzden onun görevden alınması, tüm sistemin istikrara kavuşması ve büyük değişikliklerin yapılması anlamına geliyor. Çünkü cumhuriyetçi partiler doğaları gereği homojen değil, birçok çıkar grubu var. Sarkisyan, yıllar boyunca herkesi bir arada tutan kişiydi, onun görevden gidişiyle sistemde zorunlu olarak değişikliğe gidilecektir.”


 

Previous post
Birleşik Metal-İş ve Nakliyat-İş: 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız
Next post
Saadet Partisi ve İYİ Parti'den 'erken seçim' açıklamaları