Ana SayfaGüncelETHA’dan gözaltılara tepki: “Önceki iktidarlara biat etmedik, AKP’ye de etmeyeceğiz”

ETHA’dan gözaltılara tepki: “Önceki iktidarlara biat etmedik, AKP’ye de etmeyeceğiz”

HABER MERKEZİ – Editor ve muhabirlerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren ETHA Haber Müdürü Derya Okatan, AKP’nin özgür kalemlerden korktuğunu söyledi. Okatan, “AKP öncesindeki iktidarlara biat etmediysek, AKP’ye de etmeyeceğiz” dedi.

Etkin Haber Ajansı (ETHA), editörleri Semiha Şahin ve muhabirleri Pınar Gayıp ile Adil Demirci’nin önceki gece evlerine yapılan baskınla gözaltına alınmasını protesto etti.


1 Mayıs bildirisi dağıtan ESP’liler ile iki gazeteci gözaltına alındı


İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına ETHA çalışanları katılırken, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci de destek verdi.

Açıklamayı ETHA Haber Müdürü Derya Okatan yaptı.

Okatan, “Ajansımız editörlerinden Semiha Şahin, muhabirlerimiz Pınar Gayıp ve Adil Demirci, 12 Nisan’ı 13 Nisan’a bağlayan gece evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Semiha ve Pınar’ın avukatlarına ve yakınlarına haber vermelerine dahi olanak tanınmadı. Gözaltına alındıklarını ancak komşularından öğrenebildik. Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Almanya ve Türkiye vatandaşı muhabirimiz Adil Demirci ise aile ziyareti için Türkiye’de bulunuyordu” dedi.

Benzeri siyasi operasyonlarda olduğu gibi dosyaya getirilen “gizlilik” kararı gerekçesiyle gözaltının ayrıntılarını bilmediklerini kaydeden Okatan, “Ancak çok açık bildiğimiz bir şey var ki, her türlü baskı ve sindirme politikalarına rağmen halkın haber alma hakkını engellemeye dönük bu girişimler her defasında başarısız olsa da AKP pes etmiyor. Çünkü özgürce yazan kalemlerden korkuyor” diye konuştu.

“AKP’ye biat etmeyeceğiz”

Muhabirleri Ömer Akın’ın darp edilerek gözaltına alındığını ve halen gözaltında olduğunu kaydeden Okatan, böyle bir iktidar baskısıyla ilk kez karşılaşmadıklarını belirterek sözlerini şöyle noktaladı:

“2012 ve 2013 yıllarında ajansımız iki kez basıldı, yazılı ve dijital tüm arşivlerine, fotoğraf makinesi ve kameralarına el konuldu. Her seferinde dayanışmayla sıfırdan başladık. Bugüne kadar onlarca çalışanımız gözaltına alındı, hapsedildi. Şu anda editörümüz İsminaz Ergün ile muhabirlerimiz Havva Cuştan ve Ali Sönmez Kayar cezaevinde. İki editörümüz hakkında açılan davalar ve verilen hapis cezalan nedeniyle gazetecilik yapma koşulları ortadan kaldırıldı. Ajansımızın internet adresine erişim engeli iki yıldır sürüyor, sosyal medya hesaplarımız sürekli kapatılıyor, sansürleniyor. Ajansımız asla biat etmeyen sosyalist basın geleneğinin takipçisidir. Bu ülkede kurşunlarla susturulamayan özgür Kürt Basınının siper yoldaşıdır. Hakikati halklara ulaştırmak İçin iktidarlara biat etmeyen, kalemini ezilenlerin itiraz, talep ve özlemlerinden, gerçeğin yolundan ayrılmayan bir geleneğin izindeyiz. AKP öncesindeki iktidarlara biat etmediysek, AKP’ye de etmeyeceğiz. Okurlarımızın, takipçilerimizin dayanışması ile kazanan biz olacağız.”




Önceki Haber
9 çocuğu cinsel istismara maruz bırakan öğretmene tahliye
Sonraki Haber
Ekolojik yaşam 'Buğday Derneği' ile yaygınlaşıyor