Ana SayfaGüncel“Evrim Alataş, ‘Her Dağın Gölgesi Denize Düşer’ kitabını filme uyarlamak istiyordu”

“Evrim Alataş, ‘Her Dağın Gölgesi Denize Düşer’ kitabını filme uyarlamak istiyordu”

HABER MERKEZİ – Gazeteci yazar Evrim Alataş, aramızdan ayrılalı 8 yıl oldu. Alataş’ın ablası Mukaddes Alataş, kardeşinin hayatını kaybetmeden önce ‘Her Dağın Gölgesi Denize Düşer’ isimli kitabını filme uyarlamak istediğini söyledi.

Gazeteci yazar Evrim Alataş 15 Nisan 1976’da Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Gölpınar köyünde dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokulu doğduğu köyde okudu. Daha sonra eğitimini İstanbul’da sürdürdü.

1994 yılında gazeteciliğe başladı. Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve sonrasında da editör olarak görev aldı. Ardından Evrensel, BirGün ve Özgür Politika’da aralıklarla köşe yazarlığı yaptı.

Esmer, Birikim, Amargi, Siyahi ve Tiroj başta olmak üzere birçok dergide makaleleri yayınlandı. Radikal İki eki ve Taraf gazetesinde de köşe yazdı.

Mayoz Bölünme Hikayeleri adlı kitabı 2003 yılında Aram Yayınları tarafından yayımlandı. Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer adıyla kaleme aldığı çalışması da 2009 yılında İletişim Yayınları’ndan çıktı. Savaş mağduru çocukları konu edinen “Min Dît” (Ben Gördüm) hikayesi beyazperdeye uyarlandı.

Gazeteci yazar Evrim Alataş, kanser hastalığı nedeniyle yine bir Nisan ayında Diyarbakır’da hayata veda etti.


Yazıyla var olmayı seçen iflah olmaz bir muhalif: Evrim Alataş anısına…


“Evrim ‘Her Dağın Gölgesi Denize Düşer’ kitabını filme uyarlamak istiyordu”

İnsan hakları savunucusu Mukaddes Alataş, 12 Nisan 2010’da yaşamını yitiren kardeşi Evrim Alataş’ın ölüm yıldönümünde MA’dan Cihan Ölmez ve Devran Toptaş’ın sorularını yanıtladı.

Evrim Alataş’ın yarım kalan hayallerinden bahseden Mukaddes Alataş, şöyle konuştu:

“Evrim hep belki çok az yaşarım diyordu. Bu hastalıkla ilgili değil. O yüzden sürekli ve hızlı bir şekilde bir şeyler yapmak istiyordu. ‘Daha fazla sokak görmeliyim, daha fazla insan tanımalıyım ve daha fazla yazmalıyım’ diyordu. Bilgisayarında yarım kalan senaryoları ve karikatürleri var. Yine ‘Her Dağın Gölgesi Denize Düşer’ kitabını filme uyarlamak istiyordu. Hastanede iken birkaç yönetmeden teklif geldi. Hastaneden çıkınca bunları hayata geçirmeyi düşünüyordu.”

Mukaddes Alataş, ‘Evrim Alataş yaşasaydı mevcut sürecin tam olarak neresinde olurdu, bu süreci nasıl okurdu’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Yarım kalan projeleri bitirirdi. Ancak bu şartlar altında büyük ihtimalle cezaevinde olurdu. Nitekim Sarmaşık Derneği’ne açılan soruşturmada Evrim aranır duruma düşmüştü. Yaşamını yitiren biri hakkında yakalama kararı çıkarmışlardı.

“En önemli vurgusu barışa olurdu. Her iki taraftan da kanın durmasını isterdi. Bir gerilla veya askerin annesinin acısını hissediyor bu yüzden barışın gelmesi Kürtlük sorununun çözülmesini isterdi. Özelikle müzakere sürecinde masanın devrilmemesine vurgu yapardı.”