Ana SayfaGüncelFatih Akın: Türkiye’de nefret ve ırkçılık kök salıyor

Fatih Akın: Türkiye’de nefret ve ırkçılık kök salıyor

HABER MERKEZİ – Yönetmen Fatih Akın, Ermeni soykırımını anlattığı filmin prömiyerinin ardından Türkiye’ye hiç gelmediğini belirterek, “Nefret ve ırkçılık Türk toplumunda uzun süredir kök salıyor. Türkiye’de film çekmeye kalksam tutuklanırım herhalde” dedi.

Yönetmen Fatih Akın, 1915’te yaşanan Ermeni katliamını konu alan The Cut (Kesik) filminin prömiyerinin ardından 3 yıldır Türkiye’ye gelmediğini söyledi.

Tuhaf Dergisi’nin Nando Salva’nın sorularını yanıtlayan Akın, ırkçılık konulu bir film yapmayı ilk olarak 19 yaşlarında düşünmeye başladığını belirtti ve ekledi:

“Irkçılık ya da üstün ırk düşüncesi hakkında bir film yapmayı ilk defa on dokuz-yirmi yaşlarındayken düşünmüştüm. Yıl 1992’ydi, iki Almanya yeniden birleşmişti; tam bir neo-Nazizm ve Türk göçmenlere saldırı patlaması yaşanıyordu. Şimdi herkesin benim filmimin bugünkü dünyayı anlattığını söylemesi eğlenceli bir durum; aslında dünya her zaman böyleydi. Ben Türk kökenli bir Alman’ım ve potansiyel bir kurban olduğum duygusunu her zaman hissetmişimdir.”

‘Beni öldürmekten zevk alacak insanlar olduğunu biliyordum’

Akın, bu korkuyla yaşamanın zor olduğunu kaydederek, karşılaştığı ırkçılığı şöyle anlattı:

“Almanya göçmenler söz konusuyken hiçbir zaman kapsayıcı bir ülke olmadı. Örneğin tekrar o günlere dönecek olursak, benim annem babam misafir işçi sayılıyorlardı. Siz misafirlerinize nasıl davranırsınız? Onları buyur eder, kahve içmeye çağırır ve daha sonra evlerine yollarsınız. Gençken dışarıda, sırf saçlarım ve gözlerim siyah olduğu, sırf ailem Türkiye’de doğduğu için beni öldürmekten zevk duyacak insanlar olduğunu biliyordum. Yirmi yaşıma dek kendimi hiç Alman olarak görmedim.”

‘Türkiye’de film çekmeye kalksam tutuklanırım herhalde’

Türkiye’yi sevdiğini ancak ‘Cut’ filminin ardından buraya gelemediğini söyleyen Akın, Türkiye’de yükselen ırkçılığa dikkat çekti.

“Türkiye’nin zor günler geçiriyor olması beni hakikaten üzüyor. Nefret ve ırkçılık tüm ülkeyi zehirliyor; nefret ve ırkçılık Türk toplumunda uzun süredir kök salıyor. Daha önce eski elitler kasabalıları sömürüyorlardı, şimdi kasabalılar iktidarı ele alınca işi intikama döktüler. Şimdilerde Türkiye’den uzak durmam gerekiyor ve halihazırda orada bir film çekme düşüncem yok. Zaten çekmeye kalksam tutuklanırım herhalde. Kesik filmini yaptıktan sonra beni muhtemelen bir halk düşmanı olarak görüyorlardır.”

Previous post
Moskova'da AVM'de yangın: 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı
Next post
3 çocuk dayı ve amcaları tarafından cinsel istismara uğradı, savcılık yayın yasağı getirdi