Ana SayfaÇeviriFransa’da 2500 polisten ZAD’ın otonom bölgesine şafak operasyonu

Fransa’da 2500 polisten ZAD’ın otonom bölgesine şafak operasyonu

HABER MERKEZİ – Fransa’da Notre-Dame-Des-Landes bölgesini işgal eden ZAD yerleşimcileri, havaalanı projesine karşı on yıllardır sürdürdükleri mücadelenin başarılı olmasının üç ay sonrasında bu sabaha karşı polis operasyonunun hedefi oldu.

Fransa’da Nantes kentinin yakınlarındaki Notre-Dame-Des-Landes (NDDL) bölgesindeki ZAD (Zone a Defendre/Savunulacak Alan) yerleşimcileri, temelleri 2008 yılında atılan havaalanı projesine karşı verdikleri mücadelenin başarıya ulaşmasının ardından alternatif bir hayat kurmak için bölgede kalacaklarını söylemişti.

Ancak antikapitalistler, yaşam savunucuları, işgalciler ve çiftçilerin bir araya gelerek kurmayı planladığı “alternatif ve daha sade bir yaşam kurma” iradesi, Fransa polisinin saldırısına uğradı.

2 bin 500 civarındaki polis, Fransa’nın batısında kalan bölgeye şafak öncesi operasyon düzenleyerek, 250 civarındaki yaşam savunucusunu zorla tahliye etmeye çalıştı.

Polisin ilerleyişini durdurmaya çalışan yerleşimciler, barikat kurmak için kullandıkları tekerlekleri ve tahtaları ateşe verdi.

Gün içerisinde yapılan polis açıklamasında ise 97 işgal yerinden 10’unun söküldüğü ve bir işgalcinin gözaltına alındığı belirtildi.

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb, polisin “gerekli olduğu müddetçe” bölgede kalacağını söyledi.

İşgalciler ne istiyor?

Polis, ZAD bölgesinde

ZAD yerleşimcileri, geçtiğimiz sene sonunda Guardian’a verdiği röportajda, “alternatif, ütopik ve daha basit bir yaşam arayışında” olduklarını söylemişti.

Yerleşimcilerden biri, “İşgalciler ve çiftçiler, burada büyük anne ve büyük babamlarımızın sade hayatını andıran olağan üstü bir şey inşa ediyor. İhtiyacımız olanı üretebiliyoruz ve çok şeye ihtiyacımız yok” ifadelerini kullanmıştı.

Aralık ayında açıklama yapan başka bir yerleşimci, “Devlet kurumlarının burada bir gücü yok. Hayatlarımızı onlar olmadan örgütledik. Onların sevmedikleri de işte bu. Biz çıkarsalar bile geri döneceğiz… Bir ay sonrasında da bizden binlercesi olacak” demişti.


Fransa’da havalimanı projesi iptal edildi, ZAD ‘tarihi zafer’ ilan etti


Fransa’nın göbeğinde bir otonom alan: ZAD


Karınca Dış Haberler
Previous post
Yasemin Çakal hakkındaki karar bozuldu, 15 yıl hapis cezası verildi
Next post
İki şeker fabrikası daha satıldı