Ana SayfaEkonomiFT’den ‘liradaki değer kaybı’ analizi: Erdoğan korkuyu körükledi

FT’den ‘liradaki değer kaybı’ analizi: Erdoğan korkuyu körükledi

HABER MERKEZİ – Financial Times, son dönemde TL’de artan değer kaybının değerlendirildiği bir yazıya yer verdi. Yüksek büyüme hedefinin enflasyon ve bütçe açığını beraberinde getirdiğinin vurgulandığı yazıda, “Erdoğan büyüme hedeflerinin peşinden koşacağına ilişkin korkuyu körükledi” denildi.

Britanya merkezli Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye ekonomisinin ‘aşırı ısınma’ sinyalleri vermesinin Türk Lirası’nda (TL) değer kaybına yol açtığını yazdı.

FT’nin Ankara muhabiri Laura Pitel imzalı haberde, “Ekonominin aşırı ısındığı endişeleri karşısında Türk Lirası’nın değer kaybetmeye devam etmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyüme hedeflerinin peşinden koşacağına ilişkin korkuyu körükledi” denildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Birileri, ‘Fazla büyüme hayırlı, isabetli değil’ diyor. Niye? Kıskançlık, başka bir şey değil” sözlerine atıfta bulunulan haberde, iktisatçıların dengesizliklerin düzelmesi için büyümenin yavaşlaması gerektiği görüşünde olduğuna yer verildi.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, liranın bu yıl yüzde 6,5 oranında değer kaybettiği de aktarıldı:

“Çift haneli enflasyona rağmen büyümeye odaklanmanın merkez bankasının faiz artırımına gitmesini engelleyeceği endişeleri nedeniyle para birimi bu yıl dolara karşı değerinin yüzde 6,5’ini kaybetti.”

‘Büyüme hızı enflasyon ve bütçe açığını beraberinde getirdi’

FT’nin haberinde, beklentilerin üstüne çıkan ekonomik büyümeye neden olarak olarak hükümet tarafından getirilen teşvikler gösterildi ve şu uyarıda bulunuldu:

“Geçen yıl Türkiye’yi dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri yapan büyüme hızı, yüksek enflasyon ve büyüyen bütçe açığının da dahil olduğu artan dengesizlikleri beraberinde getirdi. Bu endişeler liranın büyük bir hızla değer kaybetmesine neden oldu.”

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ekonomiyi dengelemek için bir dizi önlem çağrısı yaptığının hatırlatıldığı haberde, “Erdoğan önceliğinin büyüme olduğunu netleştirdi. 2018 için resmi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla hedefi yüzde 5,5″ denildi ve uzmanların görüşleri aktarıldı.

BlueBay Varlık Yönetimi’nde stratejist olarak çalışan Timothy Ash, Türkiye hükümetinde daha geleneksel ekonomik politikalar izlemek isteyenlerle büyümeye odaklanmak isteyenler arasında bir ayrım bulunduğunu vurguladı.

Ash, “Erdoğan’ın bugünkü (Pazartesi günkü) sözleri ve davranışları ikinci kanattan olduğunu, seçimlerden önce her ne pahasına olursa olsun büyümeyi desteklediğini gösteriyor” dedi.