Ana SayfaGüncel‘Gözaltındaki anıt’ın heykeltraşı: Sanatçı olarak heykelimin korunmasını istemiyorum

‘Gözaltındaki anıt’ın heykeltraşı: Sanatçı olarak heykelimin korunmasını istemiyorum

HABER MERKEZİ – Ankara Valiliği’nin “sanatı ve sanatçıyı korumak” gerekçesiyle aylardır polis bariyerleriyle çevrili olan İnsan Hakları Anıtı’nı yapan heykeltıraş Metin Yurdanur, “Ben sanatçı olarak heykelimin korunmasını istemiyorum” dedi.

Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı’nın etrafı 22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana polis bariyerleriyle çevrili.

Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, heykelin bariyerlerle çevirili olmasına dair “Bilgi Edinme” başvurusu yapmış ve 330 gün sonra Ankara Valiliği tarafından “Sanat ve sanatçının korunduğu” şeklinde cevap almıştı.

‘Gözaltındaki anıt’ı yapan heykeltraş Metin Yurdanur, valiliğin yasak gerekçesine dair Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Berivan Altan’a açıklamalarda bulundu.

Bir sanatçı olarak heykelinin korunmasını istemediğini söyleyen Yurdanur, şunları dile getirdi:

“Heykeli ben 1990 yılında yaptım. Bundan 28 yıl önce. Heykelime şimdiye kadar hiçbir şey olmadı. Herhangi bir saldırı da zarar verende olmadı. Onun için heykelin korunmasını ben sanatçı olarak talep etmedim. Benim böyle bir isteğim ve talebim yoktur. Ayrıca heykel, bronz ve tunç dökümü olduğu için herhangi birinin maddi zarar vermesi mümkün değil. Böyle bir heykel binlerce yıla varan bir yapıttır. Ben sanatçı olarak heykelimin korunmasını istemiyorum. Heykel kendi kendini korur ve orda duruyor. Kamuoyu tarafından sevilen bir heykel çünkü orada bir kadın figürü var. Elinde kitap var onu okuyor yaklaşık 30 yıldır. Kitabında bir sayfa var İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi onu okuyor. Onun hiç kimseye bir zararı yoktur.”

Yurdanur, heykelin halen polis bariyerleriyle çevrili olmasına dair ise, “Hiçbir zaman korumaya, ablukaya alınmamıştı. Bunu kamuoyunun değerlendirmesi gerekiyor. Benim Türkiye ve dünyada çok sayıda kamusal alanda eserim var. Değerlendirmesini kamuoyu ve insanlığa bırakıyorum” dedi.

Previous post
Rusya'da Telegram yasağı başladı
Next post
Haydarpaşa Garı'nda yangın çıktı