Ana SayfaGüncelHDP’den Irak Kürdistan Bölgesi ziyaretine ilişkin açıklama

HDP’den Irak Kürdistan Bölgesi ziyaretine ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – Erbil’de KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’yi ziyaret eden HDP heyeti içinde yer alan HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Kürtlerin “ulusal birliğini” sağlaması gerektiğini söyledi ve “Kürtler arası ittifak, Türk halkının da demokrasiye ulaşmasının kapısını açar” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da aralarında bulunduğu HDP heyeti, Erbil’de KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

HDP heyeti içinde yer alan isimlerden Urfa Milletvekili Osman Baydemir, ziyarete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rudaw’a konuşan Baydemir, Kürtlerin “ulusal ittifak kurması gerektiğini” söyledi.

‘Ulusal ittifak’ın tüm Kürt partilerinin bir araya gelip tek bir parti olması anlamına gelmediğini belirten Baydemir, şunları söyledi:

“Hepimiz toplanalım ve ortak bir paydada, Kürt halkının da diğer halklar gibi eşitçe, özgürce, kendi kaderini diğer halklarla beraber tayin edebileceği adil düzenin kurulması için ‘Kürtler dünyadan ne istiyor, Kürtler bölge devletlerden ne istiyor?’ sorusuna ortak yanıt verebilmek. Bölük pörçük olursak kimse bizimle barış masasına oturmaz; ancak Kürt halkının haklı davasında tek vücut olursak ve ortak stratejiyi ortaya koyabilirsek o zaman haklı taleplerimiz kabul görür.

Bir kez daha söylüyorum. Kürtler arası ittifak, Türk halkının da demokrasiye ulaşmasının kapısını açar. Bu Fars halkı için de geçerli; çünkü Kürt halkının statüsünü kazanması demek, Ortadoğu coğrafyasına barışın gelmesi demek. Kürtler, özgür olmadığı müddetçe Ortadoğu’ya demokrasi gelmez.”

2019 seçimleriyle ilgili ittifak konusuyla ilgili soruları da yanıtlayan Baydemir, “Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım” dedi.

Baydemir şöyle devam etti:

“Öncelikle Kürt partilerin kendi aralarında ittifak olması lazım. Birinci önceliğimiz, Kürt partilerin hatta ve hatta şahsiyetlerin kendi aralarında ittifak kurması. Önceliğimiz, bu olmak durumundadır. Bunu başarmak zorundayız. Eğer biz bunu başarırsak Türkiye’nin batı yakasında demokrasi güçleriyle ortaklaşmamızın veya ittifak kurmamızın bir anlamı olur. Eğer biz, kendi içimizde ittifakı kurmazsak bunu başaramazsak diğer güçlerle yapacağımız ittifakın da kapı açma imkanı çok zayıf olur.”

Görüşme ile ilgili HDP tarafından yapılan açıklamada, “Yaşanan son siyasal gelişmeler ve ulusal birlik çalışmalarına dair görüş alışverişinde bulunulduğu” ifade edilmişti.

Heyet ayrıca, Pazartesi günü Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) MYK üyeleri ve Goran Hareketi başkanlık divanı ile görüşecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cinsiyetçi kelimelerine sahip çıkan TDK'den mahkemeye: Görev ve yetkini aşıyorsun
Sonraki Haber
Sur ve Hasankeyf için 28 Nisan’da 20 ülkede eş zamanlı eylem