Ana SayfaGüncelHDP’li iki ismin daha vekilliği düşürüldü, partinin sandalye sayısı 48’e düştü

HDP’li iki ismin daha vekilliği düşürüldü, partinin sandalye sayısı 48’e düştü

HABER MERKEZİ – HDP’li Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın da vekillikleri düşürüldü. Böylece HDP’nin düşürülen milletvekili sayısı 11’e çıktı, milletvekili sayısı 48’e düştü. Partinin 9 milletvekili de cezaevinde.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın milletvekilleri, haklarında kesinleşmiş yargı kararları nedeniyle düşürüldü.

Gazete DuvaR’dan Nergis Demirkaya’nın aktardığına göre HDP’liler, tezkereler bilgiye sunulmadan önce tepki göstererek Meclis genel kurulunu terk etti.

Ancak Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın tepkilere karşın kesinleşmiş yargı kararlarıyla ilgili tezkereleri Meclis Genel Kurulu’nun bilgisine sundu.

“Hakaret”ten düşürülen vekillik

Baydemir’in vekilliği, 2012 yılında, Diyarbakır Valiliği önünde meydana gelen olaylarda, görevli polislere karşı “hakaret” suçu işlediği gerekçesiyle verilen 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasının onaylanması nedeniyle düşürüldü.

Halen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın ise “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla aldığı 2 yıl hapis cezasını kesinleşmesi nedeniyle vekilliği düşürüldü.

Baydemir: Birlikte yaşamın bütün köprüleri ortadan kaldırılıyor

Milletvekilliği düşürülen Osman Baydemir, karardan “zerre kadar üzüntü duymadığını” söyledi.

BBC Türkçe’ye konuşan Baydemir, “Tam tersine aldıkları bu karadan onur duyuyorum, iftihar ediyorum. Bu karar gösteriyor ki onlar diktatörlüğü savunuyor, bu karar gösteriyor ki AKP faşizmi savunuyor, birlikte yaşamın bütün köprülerini ortadan kaldırıyor” dedi.

“AKP’nin böyle bir kararla parlamenterliğimizi gasp etmesi onun barıştan, demokrasi ve özgürlükten ne kadar korktuğunun göstergesidir” diye konuşan Baydemir, şunları söyledi:

“Şu an itibariyle dokunulmazlığım da kaldırıldı. Hakkımdaki bütün fezlekeler ceza ile sonuçlanırsa 300 yılı aşkın hapis cezası isteniyor. Bunun adına da AKP demokrasisi deniyor. Hiç kimse unutmasın bir gün kendilerinin çıkarmış olduğu yasalarla yargılanacaklar.”

Vekilliği düşürülenlerin sayısı 11 oldu, 9 vekil de tutuklu

Böylece HDP’de vekilliği düşürülen siyasetçilerin sayısı 11’e yükseldi. HDP’nin vekilliği düşürülen milletvekillerinin tamamı şöyle: Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Besime Konca, Leyla Zana, Ferhat Encü, Ahmet Yıldırım, İbrahim Ayhan, Osman Baydemir ve Selma Irmak.

Ayrıca partinin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile Abdullah Zeydan, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, İdris Baluken ve Burcu Çelik de cezaevinde tutuluyor.

Previous post
Nuri Bilge Ceylan'ın yeni filmi ‘Ahlat Ağacı’ 71. Cannes Film Festivali'nde
Next post
Guardian yazarı Simon Tisdall: Erdoğan tüm hayatı boyunca bu anı bekledi