Ana SayfaGüncelHDP’li Sancar, Meclis’teki krizin arka planını anlattı: AKP’li Elitaş ‘Meclis’i size yönettirmeyiz’ dedi

HDP’li Sancar, Meclis’teki krizin arka planını anlattı: AKP’li Elitaş ‘Meclis’i size yönettirmeyiz’ dedi

HABER MERKEZİ – Meclis Genel Kurulu’nu yönetmesi engellenen HDP’li Mithat Sancar, AKP’nin “milletvekillerinin konuşma sürelerini kısaltan” önergesi nedeniyle yaşanan krizin arka planını anlattı. Sancar, tutumunda ısrar etmesi üzerine AKP’li Elitaş’ın dün kendisi ile görüştüğünü ve “O zaman biz de Meclis başkanlığına başvurur, sizin yönetmenizi engelleriz” dediğini söyledi.

Meclis Genel Kurulu’nda dün yapılan görüşmelerde, “konuşma sürelerini kısaltan” AKP önergesinin Meclis Başkanvekili Mithat Sancar tarafından işleme alınmaması üzerine Genel Kurul’u bugün “gerginlik yaşanmaması için kendisinin başkanlık edeceğini” söyleyen İsmail Kahraman yönetmiş ve önerge kabul edildi.

Bunun üzerine HDP ve CHP’li vekiller durumu protesto ederek Meclis Genel Kurulu’nu terk etti.


AKP’nin ‘konuşma süresini kısaltan’ önergesi kabul edildi: HDP ve CHP, Genel Kurul’u terk etti


Yaşanan gelişmelerin ardından HDP’li Sancar, Meclis’teki odasında gazetecilerle bir araya gelerek yaşananların arka planını anlattı.

Genel Kurul’u aylık nöbet çizelgesine göre kendisinin yönetmesi gerektiğini ve önergeye karşı tutumunda ısrar edeceğini kaydeden Sancar, dün AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın kendisi ile görüştüğünü ve “O zaman biz de Meclis başkanlığına başvurur, sizin yönetmenizi engelleriz” dediğini söyledi.

Meclis’te yaşanan krizin temel sebebinin “AKP’nin her istediğini yaptırma alışkanlığı” olduğunu belirten Sancar şunları söyledi:

“Her istediğini dayatma gibi bir tavrı var. En hafif tabirilye bu çoğunluk tahakkümüdür. Muhalefeti yok sayan bir anlayış Meclis’i de tanımıyor demektir. Yaptıkları da budur.”

AKP’nin önergesinin İçtüzüğü değiştirme sonucunu doğuracak bir öneri olduğuna dikkat çeken Sancar şöyle devam etti:

“Görüşülecek olan uluslararası sözleşmelerle ilgili söz sürelerini çok önemli bir biçimde kısıtlama amacına yönelikti. Söz sıralarının kısaltılması için grup önerisi yöntemi yetmez. İçtüzük değişikliği gerekiyor. Grup önerisi şeklinde getirdiğinizde çok kolay geçiriyorsunuz. Eğer bu usul yerleşirse çok açık bir şekilde İçtüzüğü, AKP’nin çok basit bir çoğunlukla usul mecburiyetlerini bertaraf ederek değiştirmesinin yolu açıktır. Bu anayasa, İçtüzüğün 60 ve 81. maddelerine aykırıdır.”