Ana SayfaDünyaHollanda’dan AKP’ye ‘erken seçim’ uyarısı: Propaganda için gelmeyin

Hollanda’dan AKP’ye ‘erken seçim’ uyarısı: Propaganda için gelmeyin

HABER MERKEZİ – Avusturya ve Almanya’nın ardından Hollanda da Türkiye’de düzenlenecek seçimler öncesi Türkiyeli siyasetçilerin ülkede yapacağı etkinliklerin yapılmaması için uyarıda bulundu. Hollanda Başbakanı Rutte, geçtiğimiz yıl olduğu üzere bu yıl da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile AKP’li bakanların erken seçim öncesi ülkesinde propaganda yapmasını istemediğini söyledi.

Avusturya ve Almanya 24 Haziran’da Türkiye’de düzenlenecek seçimler öncesi Türkiyeli siyasetçilerin yapacağı etkinlikleri yasaklamaya hazırlanırken, Hollanda’dan da konuya ilişkin bir açıklama geldi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Cuma günü bakanlar kurulu toplantısının ardından soruları yanıtlayan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, geçtiğimiz yıl 16 Nisan’da referandumda da olduğu üzere erken seçim öncesi de Türkiye’den hükümet yetkililerini Hollanda’da görmek istemediklerini vurguladı.

Rutte, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP’li bakanların erken seçim öncesi ülkesinde propaganda yapmasının “kamu düzeni için tehdit oluşturacağını” söyledi.

Seçim kampanyasının Türkiye odaklı olarak yürütülmesi gerektiğini savunan Hollanda Başbakanı, “Dışarıdan sorun ithal etmek istemiyoruz” diye konuştu.

Haberde, Hollanda hükümetinin konuya ilişkin Türkiye’ye henüz resmi bir bildirimde bulunmadığı belirtiliyor.

Hollanda ile Türkiye arasındaki kriz

Hollanda’nın, geçen yıl Mart ayında Türk bakanlara referandum kampanyası yapma izni vermemesi izerine, Ankara ile Lahey arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş izninin iptali ve Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam’a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın sınır dışı edilmesi diplomatik krize neden olmuştu.

Lahey Büyükelçisi’ni geri çağıran Türkiye, istişare için ülkesine giden Hollanda Büyükelçisi’nin Ankara’ya dönmesine de izin vermemişti.