Ana SayfaÇeviriHolokost’tan kurtulan Jacobs: Bugünün ABD’si ile Nazi öncesi Almanya arasında paralellikler var

Holokost’tan kurtulan Jacobs: Bugünün ABD’si ile Nazi öncesi Almanya arasında paralellikler var

HABER MERKEZİ – Holokost’tan kurtulduğu 1945 yılından itibaren ABD’de yaşayan Stephen B. Jacobs, bugün ABD’de yaşananlarla Nazi öncesi Almanya’daki atmosfer arasında paralellikler olduğunu belirterek, durumun günden güne daha kötüye gittiğini söyledi.

Nazi Almanyası’nın II. Dünya Savaşı’nda uyguladığı soykırımda kurtulan Stephen B. Jacobs, ABD’de bugün yaşananlarla Nazi öncesi Almanya’da milyonlarca insanın devlet tarafından öldürülmesine yol açan atmosferin paralellik gösterdiğini söyledi.

Stephen B. Jacobs

Buchenwald konsantrasyon kampından kurtulduğu 1945 yılından beri ABD’de yaşayan Jacobs, Newsweek’e verdiği röportajda, ABD’de Donald Trump’ın yükselmeye başladığı günden itibaren aşırı sağ seslerin giderek daha yüksek sesle çıktığını belirterek, “Her şeyin günden güne kötüden daha kötüye gittiğini” ifade etti.

Jacobs, ABD’ye şu an egemen olan atmosferin 1929-1930 yıllarındaki Berlin’i anımsattığını söyledi:

“Birkaç yıl önce toplum içerisinde söylenemeyecek şeyler normal bir söyleme dönüştü. Bu kabul edilemez. Ülkemizin değiştiğini düşünmüştük. Aslında değişmedi. Yanlış bir kanıyla hayatımıza devam ettik ve şöyle dedik: ‘Aman Tanrım, ABD’de siyah bir başkan seçtik! Bakın, ne kadar ilerledik.’ Aslında ilerlememiştik.”

Jacobs, yine de Başkan Trump’ı “faşist” olarak görmediğini söyledi: “Önce faşizmin ne olduğunu bilmek gerekir. Onun bunu bile anlayacak zihinsel gücü olduğunu düşünmüyorum.”

Trump’la daha önceden şahsen tanıştığını belirten Jacobs, “Ben de New York’ta gayrimenkul işindeyim, bu adamı şahsen tanıyorum” dedi ve şöyle devam etti: “Trump mümkün kılan kişi. Onun bir düşüncesi yok. Trump kendi çıkarının peşinde.”

ABD’de nefret suçları artışta

Nazi Almanyası sonrası Buchenwald

Sivil hakları koruma örgütü The Southern Poverty Law Centre’ın araştırmasına göre geçtiğimiz yıl içerisinde ABD’de işlenen nefret suçlarında yüzde 4’lük bir artış görüldü.

Ayrıca ülkenin Virginia eyaletindeki Charlottesville kentinde ırkçıların “Sağı Birleştirin” protestoları sırasında 20 yaşındaki James Alex Fields Jr., Heather Heyer isimli anti-faşist kadını arabayla ezerek öldürmüştü.

Başkan Trump, ilk başta gazetecilerin olaya ilişkin sorularını yanıtsız bırakmış, daha sonra yaptığı açıklamada her iki grubu da “suçlu” ilan etmişti.


Karınca Dış Haberler