Ana SayfaGüncelİki hafta sonra: Gazeteci Filiz Zeyrek serbest bırakıldı

İki hafta sonra: Gazeteci Filiz Zeyrek serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Adana’da 14 gün önce gözaltına alınan gazeteci Filiz Zeyrek ve 17 kişi ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı. JinNews muhabiri Zeyrek’in mesajı “Özgür basın susturulamaz” oldu.

Adana merkezli İstanbul, Isparta, Mersin, Osmaniye ve Mardin’de 30 Mart’ta sosyal medya paylaşımları ve 2015 yılında yaşamını yitiren YPG’li Şemdin Eye’nin taziyesine katıldıkları iddiasıyla aralarında JinNews muhabiri Filiz Zeyrek’in de olduğu 38 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 38 kişinin emniyet işlemleri iki gün önce tamamlanmıştı.

JinNews muhabiri Zeyrek’e emniyet sorgusu sırasında bilgisayarındaki haber fotoğrafları “suç unsuru” olarak yöneltilmişti.

Gözaltına alınan 38 kişiden aralarında gazeteci Zeyrek’in de olduğu 31 kişi, bugün Adana Adliyesi’ne sevk edildi.

Savcılık tarafından ifadeleri alınan 30 kişi “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt üyesi olmak” iddialarıyla, gazeteci Filiz Zeyrek ise çektiği fotoğraflar suç unsuru olarak gösterilerek “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanma talebiyle sorgu hakimliğine sevk edildi.

Sorgu hakimliğine sevk edilen gazeteci Zeyrek ve 30 kişiden 17’si yurtdışı yasağı ve ‘adli kontrol’ şartı konularak serbest bırakıldı. 13 kişinin hakimlikteki ifade işlemleri ise devam ediyor.

Öte yandan serbest bırakılan Zeyrek’in mesajı da “Özgür basın susturulamaz” oldu:

“Ülkemizde her geçen gün basın üzerinden baskı artıyor. Gazetelere kayyum atanıyor. Biz gazetecilerin yaşamı adliyelerde geçiyor.

Haber için gittiğim YPG’li taziyesinde çektiğim fotoğraflar suç unsuru sayılarak, gazetecilikten değil fotoğraflardan yargılanarak, ‘örgüt üyesi’ olarak gösterilmeye çalışıldım. Benle birlikte gözaltına alınanlar ise benim çektiğim fotoğraflardan yargılandılar.

Tüm baskılara rağmen özgür basın olarak işimize devam edeceğiz ve halka gerçekleri ulaştıracağız. Özgür basın susturulamaz.”


Hikâyesi tarım işçiliğinden gazeteciliğe uzanıyor: Günlerdir alıkonulan Filiz’in “suçu” ne?