Ana SayfaDünya“İnsanlar sömürüyor, suistimal ediyor; son mutlu anım kurtlarla”

“İnsanlar sömürüyor, suistimal ediyor; son mutlu anım kurtlarla”

HABER MERKEZİ – İspanya’da kurtlarla 12 yıl yaşadıktan sonra Sivil Muhafızlar tarafından bulunan Marcos Rodriguez Pantoja, insanlar arasında geçirdiği onlarca yılın ardından son mutlu anlarının kurtlarla olduğunu söylüyor. İnsanlar ve işverenler tarafından sömürüldüğünü ve suistimal edildiğini söyleyen Marcos, eski mağarasının bulunduğu yerde artık elektrikli çitler olduğu için geri dönemediğini ifade ediyor.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


Marcos Rodriguez Pantoja, 12 yıl boyunca bir kurt sürüsü ile yaşadığı mağarada bulunduğunda yıl 1965’ti.

Annesini küçük yaşta kaybeden Marcos, daha sonra babası tarafından İspanya’da yer alan Sierra Morena dağlarında yaşayan bir çiftçiye para karşılığı verilmişti.

Altı veya yedi yaşlarındayken çiftçinin de hayatını kaybetmesiyle dağlarda yaşamaya başlamıştı.

19 yaşındayken Sivil Muhafızlar tarafından bulunmuş, 12 yılın ardından insanların arasına götürülmüştü.

Marcos’un hayatı o günden bu yana kitaplara, filmlere, antropoloji çalışmalarına ve BBC tarafından hazırlanan kısa belgesele konu oldu.

Galiçya’da bulunan Ourense’de Rante adında küçük bir köyde yaşayan Marcos, şimdi 72 yaşında ve insanlarla geçirdiği onlarca yılın ardından yaşadığı son mutlu anların kurtlarla olduğunu düşünüyor.

El Pais’e konuşan Marcos, insanlar tarafından suistimal edildiğini, kandırıldığını ve inşaat ile hizmet sektöründeki işverenler tarafından sömürüldüğünü hissettiğini ifade ediyor.

Marcos, “Siyaseti veya futbolu bilmediğim için bana güldüklerini düşünüyorum” diyor.

İnsanın bulunduğu çevredeki hayata tam anlamıyla alışamadığını belirten Marcos, dağlara dönmeye çalıştığını, ancak kurtların artık onu “kendilerinden biri” olarak görmediğini söylüyor:

“Orada olduklarını biliyorsunuz, soluk aldıklarını duyuyorsunuz, tüyleriniz diken diken oluyor… Ancak onları görmek kolay değil. Onlar kurt ve onlara seslenirsem yanıt vereceklerdir, ancak bana yaklaşmayacaklardır. İnsan gibi kokuyorum, parfüm sürüyorum.”

Marcos ayrıca eskiden yaşadığı mağaraya döndüğünü ancak mağaranın bulunduğu yerde artık kulübeler ve elektrikli çitler olduğunu söylüyor.

Previous post
Osmangazi Üniversitesi Rektörü Gönen istifa etti
Next post
2 kentte iki gazeteci gözaltına alındı