Ana SayfaGüncelİnsanlardan ve galerilerden uzak duran, eserlerini bir ormana bırakan heykeltraş: Veijo Rönkkönen

İnsanlardan ve galerilerden uzak duran, eserlerini bir ormana bırakan heykeltraş: Veijo Rönkkönen

HABER MERKEZİ – Galeri ve müzelerden gelen sergi tekliflerini “heykellere sormam lazım” diyerek geçiştiren, yaşadığı süre boyunca insanlardan uzak kalmayı seçen, 2010 yılında dünyaya veda eden Finlandiyalı heykeltıraş Veijo Rönkkönen’in eserlerini gördünüz mü?

“Outsider Art”; sanat kültürü, endüstrisi ve kurumlarının dışında kalan, çoğunlukla sanatçının resmi bir eğitime dayanmadan kendi kendine öğreterek yarattığı çalışmalardan oluşan sanattır.

2010 yılında dünyaya veda eden, 1944 doğumlu Finlandiyalı heykeltıraş Veijo Rönkkönen, “Outsider Art” alanının pek tanınmayan emektarları arasında göreceli de olsa en ünlü isimlerden bir tanesi.

Bantmag’in haberine göre Rönkkönen tam 41 yıl boyunca çalıştığı kâğıt fabrikası ve yaşadığı köy evi arasında mekik dokuyarak bu süreçte fabrika ve ev arasında bulunan doğal parkın içine 550’ye yakın heykel bırakıyor.

Rönkkönen’in yaratıcı ve büyüleyici mirası sayesinde park şimdi yılda 25 bin’den fazla ziyaretçi ağırlıyor.

Yaşadığı süre boyunca insanlardan uzak kalmayı seçen, parka gelen ziyaretçilerle tek iletişimi ormanın içine bıraktığı bir imza ve anı defteri olan Rönkkönen’in çoğunlukla insan figürlerinden oluşan heykellerinin kiminin ağzında gerçek insan dişleri bulunuyor, kimisi yosunla kaplanmış ve gövdesinden bitkiler doğuruyor, kimisi ise içlerine bırakılmış hoparlörlerden acayip sesler çıkarıyor.

Heykellerini herkesin görmesi için parka bırakan Rönkkönen, galeri ve müzelerden gelen sergi tekliflerini ise “heykellere sormam lazım” diyerek geçiştirmiş.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erkeklere ve sansüre rağmen lezbiyenliği yazıp anlatan bir kadın: Violette Leduc
Sonraki Haber
Ekoloji örgütleri birleşti: "Ekoloji mücadelesi sınıf mücadelesinin bir parçasıdır"