Ana SayfaGüncelİsrail’in sponsorluğuna boykot: Filistinli sanatçılar İstanbul Film Festivali’nden çekildi

İsrail’in sponsorluğuna boykot: Filistinli sanatçılar İstanbul Film Festivali’nden çekildi

HABER MERKEZİ – ARTISRAEL’in İstanbul Film Festivali’ne sponsor olması nedeniyle Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi, organizasyondan çekildiğini açıkladı. Roger Waters’tan Ken Loach’a, Judith Butler’dan Elvis Costello’ya, Jean Luc Godard’tan Eyal Sivan’a dek bir çok sanatçı İsrail’e yönelik boykot çağrısında bulunuyor.

İstanbul Film Festivali’nin sponsorları arasında ARTISRAEL’in de bulunduğunu belirten Filistinli yapımcı, yönetmen ve oyuncular festivalden çekiliyor.

Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, İKSV’nin düzenlediği İstanbul Film Festivali’nin bu yılki sponsorlarının arasında ARTISRAEL adlı kurum aracılığıyla İsrail Dışişleri Bakanlığı da bulunuyor.

Daha önce yayımlanan bir mektupla İsrail’in sponsor olduğu belirtilmiş, bu sponsorluktan vazgeçilmesi istenmişti.

‘Filistin halkı ve işgal altında yaşayan halklar bu dayanışmayı unutmayacak’

İsrail’in, kültür ve sanatı kendisine meşruiyet sağlamak için bir araç olarak kullandığının ifade edildiği açıklamanın tamamı şöyle:

Bilindiği gibi, İKSV’nin düzenlediği İstanbul Film Festivali’nin bu yılki sponsorlarının arasında, ARTISRAEL adlı kurum aracılığıyla İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın da bulunduğunu öğrendiğimizde bir mektup yayımladık. Bu mektupta İKSV’den bu sponsorluk ilişkisinden vazgeçmesini istemiş ve festivale katılan yönetmenlere bu sponsorluk sürerse filmlerini festivalden çekmeleri çağrısında bulunmuştuk.

İsrail’in, kültür ve sanatı kendisine meşruiyet sağlamak için bir araç olarak kullandığını biliyoruz. Bu gerçek ve İsrail’e yönelik boykot çağrısı, Roger Waters’tan Ken Loach’a, Judith Butler’dan Elvis Costello’ya, Jean Luc Godard’tan Eyal Sivan’a, aralarında Yahudilerin de bulunduğu büyük bir sanatçı ve entelektüel grubu tarafından uzun bir zamandır dillendiriliyor. İKSV yöneticilerinin bu çağrıdan haberdar olmaması zaten mümkün değildi. Sponsorluk buna rağmen kabul edilmiş ve sürüyor. İsrail’in iki haftadır Cuma günleri, Gazze’de yani İsrail sınırlarının dışında gerçekleşen ve hiçbir biçimde şiddet içermeyen ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’ne gerçek mermilerle saldırmasına ve otuzu aşan ölü sayısına rağmen.

Aynı zamanda, bu sponsorluğun Film Festivali ile sınırlı kalmadığını, İKSV’nin düzenlediği diğer festivallerden biri olan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek İstanbul Müzik Festivali için de İsrail’in sponsor olduğunu üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

İKSV çağrımıza uymadı ancak önce Annemarie Jacir’in yönetmenliğini yaptığı ‘Düğün Davetiyesi’-‘Wajib’ filmi festivalden çekildi. Festivale katılması beklenen filmin ekibi seyahatlerini iptal etti. Filmin yapımcısı Ossama Bawardi de konuk olduğu ‘Köprüde Buluşmalar’a aynı gerekçeyle katılmayacağını açıkladı. Ardından, Filistinli yönetmen-yapımcı May Odeh de, İsrail’in sponsorluğu sebebiyle, Köprüde Buluşmalar’a katılmayacağını Facebook sayfasında açıkladı. Odeh, ‘Böyle bir festivalin sporsorluk için savaş suçları işleyen bir ülkeyle işbirliği yaptığına inanamıyorum’ diyor.

‘Düğün Davetiyesi’nin başrol oyuncusu Mohammad Bakri ise, mektubunda, ‘İsrail’in İstanbul Film Festivali’yle resmi işbirliğinin sonucu olarak, özellikle Gazze’deki son Kara Cuma günü, İsrail ordusu masum insanlara ateş ederken festivalinize yapacağım ziyareti iptal ediyorum. Gelmem çok ayıp olurdu. Ancak Festival’in İsrail sponsorluğunu reddetmesi halinde gelebilirim’ diyor.

Başta İKSV olmak üzere tüm sanat kurumlarına İsrail devletiyle herhangi bir anlaşma yapmamaları, işgale ortak olmamaları çağrımızı tekrar ederken, filmini festivalden çeken sanatçılara da teşekkür ediyor, diğer katılımcıların da Filistinlerle dayanışma adına aynı tavrı göstermesini bekliyoruz. Filistin halkı ve işgal altında yaşayan halklar bu dayanışmanızı unutmayacaktır.”

Previous post
Hollanda’dan Türkiye’ye gidecek vatandaşlarına: İzleniyorsunuz, telefondaki hassas bilgileri silin
Next post
Güney Afrika'da lezbiyen bir çift işkence edilerek öldürüldü