Ana SayfaDünyaMacaristan’da üçüncü Viktor Orban dönemi

Macaristan’da üçüncü Viktor Orban dönemi

HABER MERKEZİ – Macaristan’da yapılan genel seçimlerde Viktor Orban liderliğindeki Macar Yurttaşlar Birliği, oyların yarısına yakınını kazanarak parlamentoda üçte ikilik çoğunluğu kazandı.

Macaristan’da dün yapılan seçimlerin sandık çıkış anketlerine göre Viktor Orban liderliğindeki Macar Yurttaşlar Birliği (FIDESZ) Partisi oyların yüzde 49,5’ini aldı.

Macaristan için yüksek sayılabilecek yüzde 68 gibi bir katılım oranıyla gerçekleşen genel seçimlerde, ana muhalefet görevine ise oyların yüzde 19’unu alan sağcı JOBBİK geldi.

JOBBİK oylarını arttırarak Macar parlamentosunda ikinci parti haline gelmiş olmasına rağmen seçimlerde aldığı oy oranı beklenenin çok altında kaldı.

Daha önce seçim sonuçlarının partisi açısından başarısız olması durumunda istifa edeceğini açıklayan JOBBİK Genel Başkanı Gabor Vona, gece yarısı bu vaadini yerine getirdi ve genel başkanlıktan istifa etti.

Sekiz yıl önce iktidarda olan Sosyalist Parti (MSZP) ise seçmenin ancak % 12’sinin desteğini alabildi.

Ülkedeki yüzde 5’lik barajı aşabilen iki parti daha parlamentoya girmeyi başardı.

Bunlar da çevre konularına duyarlı LMP ve eski başbakanlardan Ferenc Gyurcsany’ın partisi olan Demokratik Koalisyon Partisi oldu.

Viktor Orban’ın zaferi ne anlama geliyor?

BBC Türkçe’den Tarık Demirkan’ın haberine göre Viktor Orban, bu zaferiyle 2010 genel seçimlerinden sonra elde ettiği ancak 2014 seçimlerinde zayıflayan pozisyonları yeniden eline geçirmiş oldu.


Doğu ve Orta Avrupa’da yükselen aşırı sağ


2018 seçimlerinde kazandığı sandalye sayısı FİDESZ için parlamentoda üçte ikilik çoğunluk anlamına geliyor.

Bu ise anayasa değişikliğinden, yargı sistemi ve medya gibi temel kurumların yeniden yapılandırılmasına kadar pek çok konuda Viktor Orban’ın tam yetki sahibi olması anlamına geliyor.