Ana SayfaDünyaMacron ‘Ankara’nın memnuniyeti’nden memnun: Türkler ve Rusları ayırmayı başardık

Macron ‘Ankara’nın memnuniyeti’nden memnun: Türkler ve Rusları ayırmayı başardık

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin “Memnuniyet ile karşılıyoruz” açıklamasını hatırlatan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Suriye’ye yönelik operasyonla Türkler ve Rusları ayırmayı başardık” dedi. Macron, Fransa’nın Esad rejimine savaş açmadığının altını çizdi. Macron’un sözlerine yanıt ise Hükümet Sözcüsü Bozdağ’dan geldi: “Suriye’deki politikamız hakkın ve doğrunun yanında olma politikasıdır. Türkiye ne Rusya ve İran ile ne de ABD ile aynı hedeflere koşan bir ülkedir.”

Esad rejiminin Duma’da kimyasal saldırı düzenlediği iddialarının ardından ABD ve Britanya ile birlikte Suriye’ye hava saldırısı düzenleyen ülkelerden Fransa, harekât sonrası Türkiye-Rusya ilişkisine dair bir açıklama yaptı.

Açıklama Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan geldi.

Macron, üç ülkenin ortak harekâtına dair bilgi verdikten sonra bölgedeki ve sahadaki mevcut tabloya değindi ve şunları söyledi:

“Biz bu operasyon ile Türkler ve Rusları ayırmayı başardık. Türkler kimyasal saldırıyı kınadılar ve ardından operasyonu desteklediklerini söylediler.”

“Esad’a savaş açmadık”

Ayrıca Macron konuşmasında Fransa’nın Esad rejimine savaş açmadığını kaydederek, düşmanlarının 2015’te Paris saldırılarını düzenleyen IŞİD olduğunu vurguladı.

Bozdağ’dan Macron’a yanıt

Macron’un “Türkiye ile Rusya’yı ayırdık” sözlerine ilk yanıt ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bozdağ, “Biz doğru ne diyorsa onu savunuyoruz, onunla birlikte oluyoruz. Biz bölgede çatışmaların bitmesi taraftarıyız” dedi.

Hüküet Sözcüsü Bozdağ’ın açıklaması şöyle:

“Suriye’deki politikamız hakkın ve doğrunun yanında olma politikasıdır. Doğruyu savunan kişi farklı olabilir. Esad rejiminin otorite boşluğundan terör örgütlerinin bölgede yuvalanması nedeniyle terör örgütleri ile mücadele ediyoruz. Rejimin masum insanları öldürmesine terör örgütlerinin desteklenmesine karşı çıkıyoruz. Bazı ülkeler de Esad rejimini kayıtsız şartsız desteklemektedir. Türkiye rejimin değişmesini ifade ediyor. Biz bu politikalarımızla da Rusya ile İran’la farklı noktada duruyoruz. Türkiye ne Rusya ve İran ile ne de ABD ile aynı hedeflere koşan bir ülkedir. Türkiye doğru ve ilkelerden yana bir tavır koymaktadır. Bölgede bilek güreşi yapılmasından rahatsızız. İstediğimiz şey artık kanın durması.

Biz ABD ile PKK/PYD/YPG/KCK terör örgütlerine verdiği destek noktasında anlaşamıyoruz ve onların DEAŞ terör örgütüyle mücadelede başka terör örgütlerini kullanmasının yanlış olduğunu her defasında ifade ediyoruz. Biz bu noktada ABD ile politika birliğine sahip değiliz, farklı politikalar izliyoruz. Türkiye’nin bu tutumu değişmemiştir.”

Rusya’dan yanıt

Macron’un “Türkiye ile Rusya’yı ayırdık” sözlerine ilişkin bir açıklama da Rusya’dan geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Moskova ve Ankara’nın görüşlerinin bir dizi konuda birbirinden farklılık gösterdiği kimse için sır değil. Fakat bu durum, görüş alışverişi yapmaya ya da görüşlerimizdeki bu farklılıkları tartışmaya devam etmemizi engellemiyor” dedi ve şöyle devam etti:

“En önemlisiyse, bu farklılıklar, büyük ekonomik projeler ve diğer çeşitli projelerde işbirliğimizi pek çok açıdan geliştirmemize yansımıyor.”

Türkiye’nin tutumu

ABD, Fransa ve Britanya’nın harekâtına ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, “Yerinde bir tepki. Bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz” demişti.

Esad’ın hedef alınması karşısında bakanlık tarafından yapılan açıklamanın bir kısmı şöyleydi:

“Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa’nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz.”

 AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Yapılan operasyonları doğru buluyorum. Böylece rejim saldırılarının cevapsız kalmayacağını gördü” sözleriyle ABD, Fransa ve Britanya’nın saldırısını ‘memnuniyet’ ile karşılaşmıştı.

Previous post
El Salvador'da evinden kaçırılan gazetecinin cenazesi bulundu
Next post
Rusya'da bir gazetecinin şüpheli ölümü