Ana SayfaGüncelManisa Davası: Avukata ‘azar’, Kürtçe savunma talebine ret

Manisa Davası: Avukata ‘azar’, Kürtçe savunma talebine ret

HABER MERKEZİ – 138 HDP üye ve yöneticisinin yargılandığı Manisa Davası’nın birinci grubunun duruşmasında 2 kişinin tahliyesine karar veren mahkeme, sanıkların Kürtçe savunma taleplerini ise reddetti. Öte yandan mahkeme başkanı, sanıkların avukatlarından Fatma Özdemir’e “Kes sesini kardeşim. Kes sesini” diyerek bağırdı.

32’si tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticisi 138 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması Manisa 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyetinin ilk duruşmada dosyayı 3 ayrı dosyaya ayırmasının ardından birinci grup olan ‘Saruhan Grubu’nun yer aldığı 8’i tutuklu 22 kişinin hakim karşısına çıktığı duruşmada, ilk olarak daha önce savunma yapmayan tutuklu Halil Aydemir söz aldı.

“Örgüt yöneticiliği ve örgüt üyeliği” iddialarını reddeden Aydemir’in savunması sırasında mahkeme başkanının sık sık araya girmesi üzerine avukatı Fatma Özdemir söz istedi.

Mahkeme başkanı elini kürsüye vurarak, sözünün kesilmemesini isteyen Özdemir’e, “Kes sesini kardeşim. Kes sesini” diyerek bağırdı.

MA’nın haberine göre, karşılıklı yaşanan tartışma sırasında mahkeme başkanı Özdemir’e, “Duruşmanın başından beri kavga etmek için hazırlanıp gelmişsin” sözlerini sarf etmesiyle salonda kısa süreli gerginlik yaşandı.

Özdemir, mahkeme başkanına “Böyle yapacaksanız, gelin savunmayı da siz yapın” diye karşılık verdi.

‘Anadilde savunma Anayasal bir hak’

Ardından önceki duruşma Kürtçe savunma talepleri reddedildiği için savunma yapamayan Gülcihan Çelik ve Ayşe Karagöz’e söz verildi.

Çelik ve Karagöz, Kürtçe savunma taleplerinde ısrar ettiklerini belirterek, Türkçe savunma yapmayacaklarını kaydetti.

Söz alan tutuklu Çelik ve Karagöz’ün avukatı Meral Kaban, anadilde savunma hakkının Anayasal bir hak olduğunu söyledi.

Kaban, Kürtçe savunma taleplerinin kabul edilmeyerek, müvekkillerinin baskı altına alınmak istendiğini ve Türkçe savunma yapmaya zorlandığını ifade etti.

Son olarak söz alan diğer avukatlar müvekkillerinin 30 ayı aşkın süredir tutuklu olduklarını hatırlatarak, tahliye talebinde bulundu.

Savcı 3 kişinin tahliyesini istedi

Savcı mütalaasında, Şerafettin Koçyol, Abdurrahman Taş ve Muharrem Demir’in uzun tutukluluk halleri ve üzerlerine atılı iddiaların değişme ihtimali olduğu gerekçesiyle tahliye edilmelerini istedi.

Savcı, diğer 5 kişinin ise tutukluluk hallerinin devamını istedi.

İki kişiye tahliye, Kürtçe savunma talebine ret

Mahkeme heyeti ise, tutuklular Halil Aydemir ve Abdurrahman Taş’ın tutuklu kaldıkları süre ve delillerin toplanmış olması nedeniyle yurt dışı yasağı getirerek tahliyelerşne, diğer 6 kişinin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Kürtçe savunma taleplerinin önceki duruşmada olduğu gibi yine reddine karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 1 Haziran’a erteledi.

Öte yandan, ikinci grubun duruşmalarına 11 Nisan ve üçüncü grubun ise 24 Nisan tarihlerinde devam edilecek.

Previous post
Tekel bayilerinden eylem kararı: 'Kepenk kapatıyoruz'
Next post
TL, tarihinin en değersiz seviyesinde