Ana SayfaGüncelMeclis’te ‘Kürt illeri’ demek de yasak: Türkiye’yi böldürtmeyiz, yok böyle bir yer

Meclis’te ‘Kürt illeri’ demek de yasak: Türkiye’yi böldürtmeyiz, yok böyle bir yer

HABER MERKEZİ – TBMM’de 23 Nisan vesilesiyle gerçekleştirilen özel oturumda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, tutuklu vekilleri hatırlatarak “Kürtlere mücadele alanı olarak parlamentonun dışı gösterilmişti” dedi. Konuşmanın devamında Buldan ve Meral Danış Beştaş’ın ‘Kürt illeri’ ifadesini kullanmasına tepki gösteren Meclis Başkanı İsmail Kahraman, “Kürt illeri diye bir yer yok” dedi.

Meclis’te 23 Nisan’a özel gerçekleştirilen oturumda söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sözlerine tutuklu vekillerini hatırlatıp “Halkın iradesi bir yılı aşkın süredir Meclis’te değil hapishanelerdedir. Kürtlere mücadele alanı olarak parlamentonun dışı gösterilmiştir” diyerek başladı.

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nın pek çok evde kutlanamadığına dikkat çeken Buldan, “Ceylan Önkolların, Uğur Kaymazların, Berkin Elvanların ve daha binlerce çocuğun evinde bugün bayram yok. Hapishanelerde bulunan binlerce çocuk bugünü hapishane damının altında karşılıyor. Binlerce çocuk için bugün bayram yok. İktidar, Ayşe öğretmeni ‘çocuklar ölmesin’ dedi diye mahkum etti, yeni doğmuş bebeği ile beraber tutukladı” dedi.

‘Ermeniler büyük tarihi trajedinin kurbanı’

24 Nisan Ermeni Soykırımı’na da değinen Buldan şunları söyledi:

“Bu ülkenin farklılıkları siyasi iktidarlar tarafından ne yaradan ötürü sevilmiş, ne milletin inkara gelinmez bir parçası olarak kabul edilmiş, ne de bin bir renkli çiçek bahçesinin güzel bir rengi olarak yaşam hakkına layık görülmüştür. Bu toprakların kadim halkı Ermeniler de büyük bir tarihi trajedinin kurbanı edilmişlerdir. Yarın bu tarihsel trajedinin yıl dönümü. Ben bu vesileyle Ermeni halkının acısını paylaştığımı belirtiyor yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum.”

AKP’li Bostancı: Bizim partimizde de Kürt kökenli vekiller var

Pervin Buldan’ın konuşmasının ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Buldan’ın sözlerine tepki göstererek, “AK Parti grubuna baksanız, Kürt kökenli vekiller olduğunu görürsünüz. Yaşanan Kürt meselesine ilişkin bir mesele değil, yaşanan terörle ilgili yargının verdiği kararlar” dedi.

Ardındansa HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Bostancı’ya, “Biz Kürdüz, Kürt kökenli değiliz. Bizde Ermeniler, Süryaniler, feministler ve Türkler de var. Biz Türkiye partisiyiz” sözleri ile tepki gösterdi.

“HDP 24 Haziran’a gümbür gümbür geliyor ve biz kazanacağız” diyen Beştaş, konuşması sırasında “Kürt illeri” ifadesini kullandı.

Kahraman: Kürt illeri diye bir yer yok

Beştaş’ın sözlerine Meclis Başkanı Kahraman, “Kürt illeri’ diye bir şey olmadığını söyleyerek “Asla olamaz, Türkiye’yi böldürtmeyiz. Kürt illeri neresi bu, yok böyle bir yer. Türkiye coğrafyasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti var. Anayasaya üst düzeyde aykırıdır beyanlarınız” ifadesini kullandı.

Kahraman “Türk illeri Kürt illeri beyan edeni oturumdan çıkarmak isterim. Bunu dışarıda kullanabilme hakkını almak lazım Meclis olarak” dedi.

Kahraman’ın oturumundan çıkarma cezasının tehdidinde bulunarak, bunu Genel Kurula teklif edeceğini söylemesi üzerine Beştaş ise “Geri almamız söz konusu değil. Ben Kürt olduğum gibi Kürt illeri de bir realitedir” diye konuştu.




Önceki Haber
Ermenistan'da on binlerin katıldığı protestoların ardından Sarkisyan istifasını verdi
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'nun "20 Temmuz OHAL darbesini reddediyorum" sözlerine AKP'den tepki