Ana SayfaGüncelMİT TIR’ları Davası: Gazeteci Can Dündar hakkında ‘kırmızı bülten’ kararı

MİT TIR’ları Davası: Gazeteci Can Dündar hakkında ‘kırmızı bülten’ kararı

HABER MERKEZİ – MİT TIR’ları davasında yargılanan Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında gıyabi tutuklama ve kırmızı bülten çıkartılması yönünde karar verildi. Kararı değerlendiren gazeteci Dündar, Türkiye’nin Interpol’e başvurmasının “Türkiye’yi rezil edecek bir başvuru” olacağını söyledi.

MİT TIR’larına ilişkin görüntülerin yayınlanması davasında “gizli belge ve bilgileri açıklamak” suçlamasıyla Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a 5 yıl 10 ay, Ankara temsilcisi Erdem Gül’e 5 yıl verilen hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından dava dosyası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.

Dosya üzerinde değerlendirmede bulunarak tensip zaptını hazırlayan mahkeme, Can Dündar’ın yurt dışında bulunmasından dolayı kendisine ulaşılamadığı gerekçesiyle gıyaben tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, hakkında “kırmızı bülten” çıkarılmasına da hükmettiği Can Dündar’ın iadesine ilişkin prosedür için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verdi.

Heyet, yeniden yargılamaya ilişkin ilk duruşmanın ise 7 Mayıs’ta yapılmasına hükmetti.

Yargıtay geçtiğimiz ay, MİT TIR’ları davasında yargılanan eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a 5 yıl 10 ay, Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e 5 yıl hapis cezası veren yerel mahkeme kararını bozmuştu.

Can Dündar ise kararı “Cezayı az bulmuşlar; yerel mahkemenin ciddiye almadığı casusluktan 20 yıl istiyorlar. ‘Casusluk’, devlet adına başka bir ülkeye gizlice silah nakledenlerin yaptığına denir: bunu yazanlar gazetecidir” sözleriyle yorumlamıştı.

Can Dündar: Başvuru Türkiye’yi rezil eder

Hakkında kırmızı bülten çıkarılması için mahkeme kararı verilen gazeteci Can Dündar, “Fikir özgürlüğünün Interpol takibine alınması söz konusu değildir” dedi.

Can Dündar, Türkiye’nin Interpol’e başvurmasının “Türkiye’yi rezil edecek bir başvuru” olacağını da savundu.

Özgürüz.org canlı yayınında açıklamalarda bulunan Dündar, şunları söyledi:

“Bugün yine az önce, havuz medyası haberi sevinçle girdi. Benim hakkımda tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkarıldığına dair haberler. Böyle bir şey yok, onu söyleyeyim. MİT TIR’ları davasında biliyorsunuz, Yargıtay mahkemenin kararını bozdu. Neden bozdu? Her duruşmada söyledik, basın kanuna göre 40 gün içinde açılması gerekiyordu davanın. Dolayısıyla biz şu an beraat etmiş durumdayız. Tabii ki bunu söyleyemezlerdi. Bir anda, Erdoğan’ın hedefi olmuş davanın sanıkları için beraat etti diyemezlerdi.”

Previous post
Pera Müzesi baharın gelişini 2 yeni sergi ile karşılıyor
Next post
Birleşik Metal-İş'ten 1 Mayıs açıklaması