Ana SayfaDünyaMültecilerin sınır dışı edilmesini yalanlarla savunmuştu: Britanya İçişleri Bakanı istifa etti

Mültecilerin sınır dışı edilmesini yalanlarla savunmuştu: Britanya İçişleri Bakanı istifa etti

HABER MERKEZİ – Britanya İçişleri Bakanı Amber Rudd, mültecilerin sınır dışı edilmeleri konusunda parlamentoyu yanlış yönlendirdiğinin ortaya çıkması sonucu istifa etti.

Britanya İçişleri Bakanı Amber Rudd, Karayipler’den gelen mültecilerle ilgili tartışma yaratan tutumu nedeniyle aldığı eleştiriler sonucu istifa etti.

Başbakan Theresa May’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Rudd’un istifasının kabul edildiği bildirildi.

Rudd’u istifaya götüren süreç ise şöyle gelişti: Nisan ayının sonlarında Britanya İçişleri Bakanlığı yetkililerinin Windrush neslinden* mültecileri sınır dışı etmeye çalıştığı, buna gerekçe olarak da mültecilerin gerekli belgelerinin olmamasını gösterdiği ülke basınına yansıdı.

Ancak o dönemde getirilen mültecilerin tüm hakları devlet tarafından sağlanıyordu ve herhangi bir belge gerekmiyordu.

Sınır dışı tehdidiyle karşı karşıya kalan mülteciler ise hükümetin sistematik bir baskı uyguladığını ve bu nedenle işlerini kaybettiklerini, sağlık hizmetlerinden yararlanamaz hale geldiklerini anlattı.

Rudd, sınır dışı uygulamasında bakanlık içinde sayısal hedefler koyulduğu yönündeki iddialarla ilgili, parlamentonun konuya dair araştırma komisyonu önünde “bilgisi olmadığını” söyleyerek, kendini savundu.

Ancak uygulamanın Rudd’un talimatı ve bilgisi çerçevesinde hayata geçirildiği ortaya çıktı ve Rudd aldığı eleştiriler sonucu istifa kararı aldı.


*1940’ların ikinci yarısından 1970’li yıllara kadarki dönemde Britanya’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan işçi açığını kapatmak üzere Britanya Adası’na gelen ve eski İngiliz sömürgesi ülkelerin vatandaşları olan kesimlere kısaca ‘Windrush nesli’ deniyor.
Previous post
Ekip arkadaşımız Necla Demir'in annesi aramızdan ayrıldı
Next post
Gazeteci Seda Taşkın tahliye edilmedi