Ana SayfaGüncelNurcan Arslan’ı öldüren erkeğe ‘iyi hal indirimi’ verildi

Nurcan Arslan’ı öldüren erkeğe ‘iyi hal indirimi’ verildi

HABER MERKEZİ – Mahkeme, Nurcan Arslan’ı öldüren Abdullah Melih Barış’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında ‘iyi hal indirimi’ uyguladı. Arslan’ın ailesi ve duruşmayı takip eden kadınlar karara, ‘Erkek vuruyor devlet koruyor’ diyerek tepki gösterdi.

İstanbul Küçükçekmece’de 30 Ocak 2016’da, Tokat’ın Almus ilçesi Kurtuluş Mahallesi muhtarı Abdullah Melih Barış tarafından öldürülen Nurcan Arslan’ın karar duruşması, Bakırköy Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi Arslan’ın ailesi tarafından yapılan açıklamaya Sosyalist Kadın Meclisleri, Kadın Komünü ve İstanbul Kadın Meclisleri de destek verdi.

“Dün Özgecan bugün Nurcan, yarın hangi can” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Arslan’ın kardeşi Gülcan Arslan, iki buçuk yıllık dava sürecinde çok fazla hukuksuzlukla karşılaşmalarına rağmen “adalet” demekten vazgeçmediklerini belirtti.

Arslan, sanık Abdullah Melih Barış’ın devletin üst kademeleri tarafından sırtının sıvazlanmasıyla aileye “tehdit ve hakaret” davası açtığını ifade etti.

Dava süresince kendilerine destek veren kadınlara da teşekkür eden Arslan, “Mücadelemiz Abdullah Melih Barış’ın sıktığı 11 kurşunun hesabı sorulana, kadın cinayetleri son bulana ve adalet yerini bulana kadar sürecek” dedi.

Açıklama “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Kadın cinayetleri isyanımızdır”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla sona erdi.

Sanık avukatı davadan çekildi

Duruşmada, tutuklu bulunan Abdullah Melih Barış, Arslan’ın avukatları Gülhan Kaya ve Kader Tonç, Arslan’ın hazır bulunduğu duruşmayı İstanbul Kadın Meclisleri ve Sosyalist Kadın Meclisleri de takip etti.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Barış’ın avukatının davadan çekildiğine dair dilekçesi okundu.

Sanığın diğer avukatı Mehmet Resul’un gelmesi için beklenilen sürede, savcı mütalaasını verdi.

Savcı, Barış’ın “kasten ve planlı öldürme” suçunu işlediğini ifade ederek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

Mütalaanın ardından söz alan Avukat Gülhan Kaya, sanığın Nurcan Arslan’ın facebook hesabını ele geçirdiğini ve arkadaşlarını tehdit ettiğini belirtti.

‘Haksız tahrik indirimi’ yapılmaması gerektiğini belirten Kaya, şunları söyledi:

“Bu dava diğer kadın katliamlardan farksız değil. Bu ülkede biliyoruz ki katil erkekler kadınları öldürmeden internetten ne kadar ceza alacağını hesaplıyor. Bu sanık da akli dengesinin yetersiz olduğunu iddia etti. Böyle olmadığı ortaya çıktı. Kesinlikle haksız tahrik indirimi yapılmamalı. Ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmalı.”

Sanıktan ‘iyi hal indirimi’ talebi

Ardından savunma yapan sanık Barış “Adli Tıp raporu bana akli dengesi yerinde dese de ben 15 yıldır bipolar tedavisi görüyorum. Pişmanım. İyi hal indirimlerinin uygulanmasını istiyorum” dedi.

Barış’ın ardından avukatı Mehmet Resul de sanığı aklama yoluna giderek cezada indirim alması yönünde savunma yaptı.

Mehmet Resul ayrıca dosyanın tekrardan adli tıp kurumuna gönderilmesini istedi.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Nurcan Arslan’ı katleden Barış’a önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ardındansa mahkeme heyeti, “iyi hal” indirimi uygulayarak cezayı müebbet cezasına çevirdi.

‘Erkek vuruyor devlet kuruyor’

Arslan’ın ailesi ve duruşmayı takip eden kadınlar bu karara ‘Erkek vuruyor devlet koruyor’ diyerek tepki gösterdi.

Davanın ardından Arslan’ın ailesi ve kadınlar adliye önünde tekrar bir açıklama yaptı.

“Bu nasıl adalet içimiz yanıyor” diyerek isyan eden avukat Gülhan Kaya, sanığın haksız tahrik indirimi almak için çok uğraşmasına rağmen alamadığını; ancak iyi hal indirimi aldığını belirtti.

Kaya, “Sanığa iyi hal indirimi uygulanmasını kabul etmiyoruz. Yargı erkekleri cesaretlendiren iyi hal indirimlerini tekrar değerlendirmeli. Kararı istinaf mahkemesine taşıyacağız” dedi.


Bu haber JinNews’ten derlenmiştir.
Previous post
Göç ve sürgünlere rağmen 'Dersim’de Dört Mevsim Yaşayanlar'
Next post
Yunanistan'a ait savaş uçağı Ege Denizi'ne düştü, pilot yaşamını yitirdi