Ana SayfaGüncelNusaybin Davası’nın ikinci gününde ‘özyönetim’ savunması

Nusaybin Davası’nın ikinci gününde ‘özyönetim’ savunması

HABER MERKEZİ – Nusaybin’de, sokağa çıkma yasakları sırasında tahliye edildikten sonra tutuklanan 50 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması sürüyor. Savunmasında “Özyönetim modeli” üzerinde duran tutuklu sanık İbrahim Halil Ildız, “Özyönetim projesinin, Türkiye’nin demokratikleşmesi için esas alınması lazım” dedi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016 tarihinde tahliye edildikten sonra tutuklanan 50 kişinin yargılandığı davanın 2’nci duruşması ikinci gününde devam ediyor.

Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan yargılama, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü binasının duruşma salonuna çevrilen bölümünde yapılıyor.

Tutuklular ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşma salonuna, sanıkların aileleri ve basın mensupları ise gecikmeli alındı.

“Özyönetim alternatif bir sistemdir”

MA’nın haberine göre duruşma, Tokat Cezaevi’nde kalan tutuklu sanıklar adına toplu savunma yaptığını belirten İbrahim Halil Ildız’ın dün kaldığı yerden savunmasına devam etmesi başladı.

Savunmasında üzerinde durduğu “özyönetim modeli”nin bir ‘ayrılma projesi’ olmadığını, halkların bir arada yaşamasını ifade ettiğini söyleyen Ildız, “Bu sistem halkların birliğini ortaya koyuyor. Bu yol halkın doğal bir isteğidir. Sorunların panzehiridir. Alternatif bir sistemdir. Ülkenin demokratikleşmesi için Kürt sorununun çözümü içindir. Ayrılma projesi olarak üzerinde duruluyor. Ancak böyle bir şey yoktur. Amacımızı yok etmeye çalışıyorlar” dedi ve şöyle devam etti:

“Anayasası bu halde olan bir Türkiye, sorunların içerisinden çıkamaz. Özyönetim halkların bir arada yaşaması için örnek bir modeldir. Bu modelin ortaya konması, bölücülüğe, şiddete ve teröre yol açmamıştır. Özyönetim, halkların bir arada olmasını savunuyor. Kürt sorunu, tarihi bir sorundur. Bu yüzden şiddetle çözemeyiz. Bu da yıkılmıştı. Biz Kürtler eşit şekilde, tüm toplumlar gibi statü sahibi olmak istiyoruz. Bu model bir örnek olacaktır. Özyönetim projesi, Türkiye’nin demokratikleşmesi için esas alınması lazım.”

Tartışma üzerine duruşmaya ara verildi

“Özyönetim, demokratik bir toplum paradigmasıdır. Demokratikleşmeyi ve özgürleşmeyi amaç edinmektedir” diyen Ildız’ın sözlerine müdahale eden mahkeme heyeti, sarf edilen sözlerin savunma olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Bunun üzerine “Ben burada tek bir şahıs değilim. Burada şahsi savunma vermiyorum. Ben burada kendimi değil, Kürt halkını savunuyorum. Bu Kürt halkının savunmasıdır. Ben burada şahsi olarak yargılanmıyorum. Beni dinlemek mecburiyetindesiniz” yanıtı veren Ildız ile mahkeme başkanı arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Yaşanan bu tartışma üzerine duruşmaya öğlen arası verildi.


Nusaybin Davası’nın ilk gününde ‘Paris Komünü’ ile savunma


Ne olmuştu?

Kentteki yasaklar sırasında 76 kişi tahliye edildikten sonra gözaltına alınmış ve 17’si çocuk 67 kişi 19 ayrı suçlama gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Tutuklanmanın üzerinden 19 ay geçtikten sonra 17 tutuklu çocuk, hazırlanan iddianame kapsamında 9 Ocak’ta Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı. Çocuklar çıkarıldıkları mahkemede yaptıkları savunmada kendilerine yapılan işkenceleri anlatmıştı. 10 Nisan’a ertelenen ikinci duruşmada ise aileler ve basın mensupları salona alınmamıştı.

Diğer 50 kişi ise 16 Ocak 2018’de ilk kez Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı. Günlerce süren duruşmada, sanıklar işkenceyi anlatıp, demokratik özerkliği savunmuştu.

Previous post
Buldan: Hodri meydan, seçime de varız
Next post
Çarşema Sor'da Meclis'e kanun teklifi: Ezidi Soykırımı'nı tanıyın