Ana SayfaGüncelÖzelleştirme kararının ardından: Şeker fabrikalarında ilk ihaleler yapıldı

Özelleştirme kararının ardından: Şeker fabrikalarında ilk ihaleler yapıldı

HABER MERKEZİ – Şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde ilk ihaleler gerçekleşti. Bor ve Kırşehir şeker fabrikalarının ihaleleri bugün yapıldı.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (Türkşeker) ait Bor ve Kırşehir şeker fabrikalarının ihaleleri yapıldı.

Bor Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 336 milyon lira ile Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi.

Özelleştirme İdaresinde (ÖİB), Kurumun Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır başkanlığında pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihaleye, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüzünler Tarım Ürünleri Hayvancılık Gıda İnşaat Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Erser Grup Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ- Sterk Plast Ltd. Ortak Girişim Grubu, Bergiz İnşaat AŞ katıldı.

Açık artırmanın sonunda en yüksek teklifi, 336 milyon lira ile Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ verdi.

Kırşehir Şeker Fabrikası için yapılan ihaleye ise Doğuş Yiyecek İçecek, Yılmaz Çağlayan Oğulları Un Sanayi, Safi Katı Yakıt Sanayi, Kayseri Şeker Fabrikaları, Mutlucan Tuz, Tutgu Gıda, Albayrak Turizm Seyahat, Fernas İnşaat, Bergiz İnşaat, Eksim Yatırım Holding ve Çağlayanlar Enerji katıldı.

İhale 200 milyon TL’den başladı ve 4 firma elendikten sonra 300 milyon TL ile açık artırma başladı.

İhaleyi 330 milyon TL teklif veren Tutgu Gıda kazandı.

CHP’li vekillerden tepki: Gizli kapaklı neyi satacaksınız?

İhale öncesi CHP milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Veli Ağbaba, Nurettin Demir Orhan Sarıbal, Burcu Köksal ve Mustafa Balbay ihalenin düzenleneceği binanın girişinde açıklama yaptı.

CHP’li vekiller daha sonra içeri girmek istedi fakat görevliler tarafından salona alınmadı.

Ardından araya giren yetkililer vekillerin içeri alınmasına izin verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu milletvekillerinin yanına gelerek, “İhaleyi sağlıksız hale getireceksiniz” dedi.

CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal ise Aksu’ya  ‘İhaleyi biz mi sağlıksız hale getiriyoruz. Siz neyi bizden gizliyorsunuz, halktan neyi gizliyorsunuz? Gizli kapaklı neyi satacaksınız?’ diye tepki gösterdi.

Daha sonra ÖİP Başkanı Aksu salondan ayrıldı. İhale saati gelmesine rağmen başkan salona girmediği için toplantı şimdilik başlayamadı.