Ana SayfaDünyaÖzelleştirmeye tepki: Fransa’da üç aylık grev dalgası başlıyor

Özelleştirmeye tepki: Fransa’da üç aylık grev dalgası başlıyor

HABER MERKEZİ – Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’un ‘reform’ ve özelleştirme kararına tepki gösteren Fransa Ulusal Demiryolu İdaresi çalışanları üç ay sürecek greve başlıyor. Air France personeli, temizlik işçileri ve enerji sektörü çalışanları da yarın iş bırakmaya hazırlanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un göreve geldiği tarihten itibaren çalışma yasalarını işverenler lehine değiştirecek ‘reform’ kararlarına ve özelleştirme arayışına tepkiler sürüyor.

Son olarak Fransa Ulusal Demiryolu İdaresi (SNCF), hükümetin planladığı demiryolları reformunu protesto için bugün Türkiye saatiyle 20.00’den itibaren makinistlerin yüzde 77’sinin iş bırakacağını açıkladı.

Kurum iş bırakma eylemi nedeniyle kısa ve uzun mesafe tren seferlerinde, büyük bölümü 3 Nisan Salı günü olmak üzere çok sayıda iptal meydana geleceği uyarısını yaptı.

DW Türkçe’nin haberine göre grevin nedeni olarak Cumhurbaşkanı Macron’un Fransız demiryollarını özelleştirmenin önünü açacak yasa tasarı gösteriliyor.

Söz konusu yasa tasarısıyla birlikte Macron, yasayla demiryolu çalışanlarının sahip olduğu devlet memurluğuna benzer özel statüsünü de değiştirmek istiyor.

Greve gidenler bir tek demiryolu çalışanları değil

“Demiryolu Mücadelesi” adı verilen grev dalgası kapsamında kurum çalışanları Haziran sonuna kadar beş iş gününün ikisinde iş bırakma eylemi yapmayı planlanıyor.

Ancak Fransa’da greve gidenin bir tek demiryolu çalışanları olmadığı belirtiliyor.

Demiryolu çalışanları üç aylık grevine bugün başlarken temizlik işçileri, enerji sektörü çalışanları ve Fransız havayolu şirketi Air France çalışanları da greve gidecek.

Air France personeli bu hafta Salı ve Pazar günü ile 10 ve 11 Nisan tarihlerinde de iş bırakma eylemine gidecek.

Görüşmeler sürüyor

Sendikalar grev dalgasıyla devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde baskıyı artırmayı hedefliyor.

Görüşmelerde sendikaların yüzde altılık fiyat artışı talebine karşılık havayolu şirketi Air France yüzde birlik bir artış önermişti.

Şirket Pazar günü yaptığı açıklamayla Air France’ın zaten iyi olmayan ekonomik durumunu daha da kötüleştirmemek için diyaloğun devam ettirilmesi çağrısını yaptı.

Ulaştırma Bakanı: Anlam vermek güç

Fransa’da birçok sektörde grev ve eylemler devam ederken, Ulaştırma Bakanı Elisabeth Borne’den bir açıklama geldi.

Borne, demiryolları reformu konusunda görüşmeler henüz devam ederken ve hükümet bu konuda diyalog arayışındayken sendikaların uzun süreli bir grev planı içerisinde bulunmasına anlam vermenin güç olduğunu savundu.

Ulaştırma Bakanı, Le Parisien gazetesine verdiği demeçte “Fransızlar hiçbir haklı sebebi olmaksızın üç ay boyunca böyle bir karmaşa yaşamak istemiyor” diye konuştu.




Önceki Haber
"Öğrencilere gözaltı ile Boğaziçi Üniversitesi’ne de had bildirilmek isteniyor"
Sonraki Haber
'Örgütlüysek her şeyiz': İşçiler Birleşik İşçi Kurultayı'nda bir araya geliyor