Ana SayfaGüncelPanzerle öldürülen çocukların davası: Sanık polislere yine tutuklama yok

Panzerle öldürülen çocukların davası: Sanık polislere yine tutuklama yok

HABER MERKEZİ – Silopi’de bir polis panzerinin evlerine girmesi sonucu hayatını kaybeden Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan polislerin yargılandığı davanın 3’üncü duruşması görüldü. Gazetecilerin alınmadığı davada sanık polisler için sunulan tutuklama talebi kabul edilmedi. Avukat Rojhat Dilsiz, delillerin karartıldığını söyledi.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 3 Mayıs 2017 gecesi uykudaki 7 yaşındaki Muhammed ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 3’üncü duruşması görüldü.

Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım, Şırnak Barosu avukatlarının yanı sıra Diyarbakır ve Bursa barolarına bağlı avukatlar da katıldı.

Sanık Yeğit’in katılmadığı duruşmada Murat Maden hazır bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez’in de hazır bulunduğu duruşmaya gazeteciler alınmadı.

Tanık polisler Mücahit Tiryaki ve Özden Keskin’in ifadeleriyle başlayan duruşmada her iki polis de olaya karışan panzerde kursu bulunmayan personelin görevlendirilmesi noktasında İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’dan sözlü bir talimat almadıklarını iddia etti.

Tanık polislerden Yasin Eker de sertifikasız personelin görevlendirilmesi halinde ileride sıkıntı doğabileceğini Koruma Büro Amir Yardımcısı Tuncay Taşdemir’e söylediğini ileri süren Eker, devamla şunları söyledi:

“Ancak talimat kesin olduğu için 05 Nisan 2017 tarihli tutanağı tanzim ettik. Sertifikasız hiç personel çalıştırmadım. Bana kalırsa belirtilen dönemde sertifikasız personel görevlendirilmesine gerek yoktu.”

Baba Yıldırım: Şikayetçiyim

Tanıkların ifadelerinin ardından iddia makamı, eksik hususların giderilmesini istedi.

Sanıklardan Murat Maden ise, önceki beyanlarını tekrar ettiğini belirterek, beraat talebinde bulundu.

Ardından söz alan Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım, sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

Yıldırım kardeşlerin avukatı Rojhat Dilsiz ise yaptığı savunmada, tanık anlatımlarının aksine emniyet müdürünün suçtan kurtulması için böylesi ifadelerin verildiğini ifade etti.

Zırhlı araçlar nedeniyle çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Dilsiz, dinlenilen tanıkların beyanlarının çelişkili olduğunu ve bir kısım tanıklarca mahkemeye yalan söylendiğini vurguladı.

‘Deliller karartılıyor’

Dilsiz araç içinde parmak izinin de bulunmadığını belirterek, delillerin karartıldığını söyledi.

Avukat Dilsiz, suç vasfının bilinçli taksire dönüşecek olması nedeni ile sanıkların bu aşamada tutuklu yargılanmasını talep etti.

Ardından mahkeme heyeti celse arasında yapılan keşif neticesinde bilirkişilerden istenilen hususların yeterince değerlendirilmediğini belirterek, 20 Haziran tarihinde olay yerinde keşif yapılmasını kararlaştırdı.

Tanıkların bahsettiği evrakta imzası bulunan Tuncay Taşdemir ve Ferhat Taş’ın ise bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar verildi.

Duruşma 12 Temmuz 2018 tarihine ertelendi.

Dava hakkında

Polis Ömer Yeğit ve amiri Murat Maden hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Olay sonrası tutuklanan sanık polis Yeğit ilk duruşmada tahliye edilmişti.




Önceki Haber
Bakan yardımcısı, kaymakam, kayyum ve müteahhitlerin hedefinde: Tutuklu gazeteciye bir soruşturma daha
Sonraki Haber
Yine Bitlis: PKK'lilere ait mezarlar tahrip edildi