Ana SayfaBilim ve TeknolojiPlastiği çözebilecek enzim geliştirildi

Plastiği çözebilecek enzim geliştirildi

HABER MERKEZİ – Bilim insanları, doğada çözünmeyen ve kirliliğe yol açan plastikleri çözebilecek bir enzim geliştirdi.

Plastik şişelerde kullanılan PET’lerin doğada çözünmesi yüzlerce yıl sürebiliyor.

Fakat bilim insanlarının geliştirdikleri ‘PETase’ adlı enzim sayesinde plastikleri birkaç gün içinde çözündürmek mümkün olabilir.

BBC Türkçe’nin haberine göre, bu plastik geri dönüşümünde bir devrim yaratarak plastiklerin daha verimli bir şekilde yeniden kullanılmasını sağlayabilir.

Japonya’da bir çöplükte keşfedilen enzim, doğada da PET “yiyen” bir bakteri tarafından salgılanıyor. Ideonella sakaiensis adlı bakteri, plastik yiyerek ürettiği enerjiyle hayatta kalıyor.

Araştırmacılar bu türü liman kenti Sakai’de bir plastik geri dönüşüm tesisinde 2016 yılında bulmuştu.

Enzim daha verimli hale getirildi

Enzimin geliştirildiği araştırmada yer alan Prof. John McGeehan, plastiğin yalnızca 50 yıldır doğada büyük miktarlarda var olduğuna dikkat çekerken bu sürenin bir bakterinin evrim geçirmesi için kısa bir süre olduğunu söyledi.

PET’lerin dahil olduğu plastik grubu olan polyesterler doğada da oluşuyor.

Prof. McGeehan bu polyesterlerin bitki yapraklarını koruduğunu, bakterilerin de milyonlarca yıldır bunları yemek için evrimleştiğini, fakat bu polyesterlerden PET yemeye geçmelerinin beklenmedik bir hızda yaşandığını belirtti.

Bilim insanları ‘PETase’ enziminin nasıl çalıştığını çözdükten sonra küçük eklemelerle bu enzimi daha verimli hale getirdi.

BBC’nin bilim editörü David Shukman, enzimin gerçek hayatta kullanılır hale getirmek için ‘büyük çaba gerekecek’ dedi ve ekledi:

“Bu enzimi ucuz bir şekilde üretebilmek aşılması gereken engellerden biri, diğeri ise bunu endüstriyel seviyede kullanabilmek.”

Previous post
'Komünist başkan' Maçoğlu: Ovacık kapitalizmin hedefinde, devlet burayı ranta açmak istiyor
Next post
163 kadın ve LGBTİ örgütünden 'cinsel istismar' tasarısına tepki: 'Geri çekilmelidir'