Ana SayfaGüncelProf. Jongerden’in yorumu: Suriye’ye saldırının bir diğer kaybedeni Türkiye

Prof. Jongerden’in yorumu: Suriye’ye saldırının bir diğer kaybedeni Türkiye

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye’ye dönük saldırısını yorumlayan Prof. Joost Jongerden, “Türkiye kaybetti. Çünkü Türkiye, Suriye’de bir rejim değişikliğini hedefliyordu. Ama şimdiki dengeler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin bu isteği, bu hedefi hayal gibi görünüyor” diye belirtti.


Haber: Selman Güzelyüz 


Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine ABD’nin öncülüğünde Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yaptığı saldırının yankıları sürüyor.

Ortadoğu’yu yakından takip eden Wageninen Üniversitesi’nden Hollandalı Profesör Joost Jongerden, “Politik cephede de bir şey değişmez. Çünkü batının Suriye için bir siyasi çizgisi yok gibi” dedi.

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye dönük saldırısının stratejik açıdan bir anlam taşımadığını söyleyen Jongerden, saldırının tamamen sembolik olduğunun altını çizdi. Jongerden şöyle devam etti:

“ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye hava saldırısı düzenlemesinin ardından yeni bir hamle olmayacak. Trump saldırıdan hemen sonra tüm hedeflerin başarıyla vurulduğunu söyledi. Bu saldırının sonrası yok gibi. Amerika, Suriye’de rejimi değiştirme çabasında olmadığını söyledi. Zaten rejimi değiştirme çabası olsa da başarılı olmayacak. Çünkü Esad’ın Rusya desteği var.

“Yani demek ki ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye hava saldırısı stratejik açıdan bir önem taşımıyor. Saldırı tamamen sembolik. Neyi sembolize ediyor? ABD’nin kırmızı çizgisinden daha çok, batının çözümsüzlüğünü sembolize eder. Suriye’ye yönelik net bir politikası yok ve inisiyatif Rusya’nın elinde. Bu hava saldırısı hiçbir şeyi değiştirmez. Askeri cephede bir şey değişmez, zaten boş binaları vurdular. Politik cephede de bir şey değişmez çünkü Batı’nın Suriye için bir siyasi çizgisi yok gibi.”

“Türkiye’nin hedefi hayal gibi görünüyor”

“Son hava saldırısı ile birlikte bir kez daha anlaşıldı ki, Esad’a karşı  fazla bir şey yapamıyorlar” diye devam eden Jongerden, saldırı ile birlikte ABD, İngiltere ve Fransa’nın kaybettiğini belirtti.

Jongerden, saldırıyla beraber kaybeden bir diğer ülkenin ise Türkiye olduğu yorumunda bulunarak, “Ayrıca Türkiye’nin de bir çıkmaz politikasının olduğunu gösterdi. Çünkü Türkiye, Suriye’de bir rejim değişikliğini hedefliyordu. Ama şimdiki dengeler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin bu isteği, bu hedefi hayal gibi görünüyor” dedi.

“Ne Rusya ne ABD ne de AB Türkiye’ye güvenmiyor”

Jongerden, Türkiye’nin bir süredir Rusya ve ABD arasında “hassas dengeler üzerinde siyaset yapma” stratejisine de değindi.

Türkiye’nin ikili oynadığını belirten Jongerden, “Şu anki durumda ne Rusya ne ABD ne de AB  Türkiye’ye güvenmiyor. Bu devletler Türkiye üzerinden çıkarları için hesap yapıyorlar ve bir gün bu hesap Türkiye için olumsuz olabilir.”


Mezopotamya Haber Ajansı