Ana SayfaGüncelProf. Kaboğlu: Demokratik blok OHAL’de gidilecek seçime olağanüstü bir şekilde hazırlanmalı

Prof. Kaboğlu: Demokratik blok OHAL’de gidilecek seçime olağanüstü bir şekilde hazırlanmalı

HABER MEREZİ – İzmir Kitap Fuarı’nda konuşan Anayasa Profesörü Kaboğlu, muhalefetin OHAL koşullarında gidilecek bir seçime hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, “Gücümüzün farkına varmamız gerekiyor. Evet, hükümet daha güçlü diyebilirsiniz ama inanın biz daha güçlüyüz” dedi. Kaboğlu, “OHAL koşullarında gidilecek bir seçime göre kendimizi hazırlamalıyız, olağanüstü bir şekilde bu seçime gidilmeli” diye konuştu.

23’üncü İzmir Kitap Fuarı’nda Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) tarafından düzenlenen “Seçimler ve Anayasal Geleceğimiz” adlı panelde konuşan Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, seçim ve ittifak konusunda açıklamalarda bulundu.

AKP ile MHP’nin yaptığı “ittifak yasası”nın sonuçlarına dikkat çeken Kaboğlu, “Yaşadığımız sürecin yaşamsal önemini vurgulamak gereği duyuyorum” dedi ve şu sorular üzerinden vaziyeti izah etti:

  • Neden 298 Sayılı kanunda önemli kazanımlar varken sandık kurulları, gönüllü girişimler varken neden bunları ortadan kaldırdınız?
  • Kamu görevlilerine teslim ettiğinize göre peki o zaman mühürsüz oyları ya da olası yöntemleri neden meşru kılıyorsunuz. O zaman kamu görevlisini daha baştan görevini yapmamasına göz yumuyorsunuz?
  • Sandık başkanını kamu görevlisi yapıyorsunuz;  ama sonra sandıkları bölüyorsunuz?

Konuşmasında “Bu ortamda muhalefetin çok daha fazla avantajları var. Ve anayasal anlamda daha fazla mücadele nedenleri var” diyen Kaboğlu, “Biz güçlüyüz. Gerçekten gücümüzün farkına varmamız gerekiyor. Evet, hükümet daha güçlü diyebilirsiniz ama inanın biz daha güçlüyüz. Haklılığımızdan alıyoruz bu gücümüzü” dedi.

“Olağanüstü bir şekilde seçime gidilmeli”

Türkiye’de olası erken ya da 2019 seçimlerine OHAL koşullarında gidileceğini belirten Kaboğlu, demokrasi bloğunun seçimlere olağanüstü bir şekilde gitmesi gerektiğini belirtirtti:

“16 Nisan Anayasa referandumu metni Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişte tanık olduğumuz kırılmadan daha derin kırılmalar yaratıyor. Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyet ile birlikte gelen kazanımların üstünü çizen bir metindir. Bu nedenle ‘Evet’ diyenlere bu metni anlatmamız gerekiyor.

OHAL ilan edilmese, medya tekeli oluşturulmasaydı -ki ben buna medya tekelleştirilmesi suçu diyorum- bu metin kesinlikle reddedilirdi. Şimdi OHAL’de nasıl seçime gidilecek demeyin, inanın gidecekler. Başka türlü bu seçimi kazanamayacaklarını biliyorlar. O nedenle yapmamız gereken OHAL koşullarında gidilecek bir seçime göre kendimizi hazırlamak. Olağanüstü bir şekilde bu seçime gitmek.”

Kaboğlu, “Yasal olan her şey meşru mudur?” sorusuna ise “Bu metin de yasal bir ortamda geçirildi. Yasal olarak mühürsüz oylar geçirildi. Ama meşru değildi. Bu nedenle bunları düşünerek seçime gitmek lazım. Dolayısı ile bu seçimleri demokratik bloğun alması Türkiye’nin hayrınadır. Hatta AKP’nin de hayrınadır. Çünkü AKP iktidarda oldukça Türkiye demokrasiden uzaklaşıyor. Bu AKP’nin de zararınadır” sözleriyle karşılık verdi.

Seçimlere giderken “Boykot olmalı mı, olmamalı mı?” tartışmalarına da değinen Kaboğlu, şunları söyledi:

“Boykot 2010 yılında yapıldığı gibi yapılırsa bu iktidara yarar. Boykot gibi bir düşünceye girmektense daha fazla çalışmamız, gecemizi gündüzümüze katmamız daha doğru olur. Anayasa anayasacıların ya da hukukçuların tekelinde olan bir şey değildir. Halkın her kesimini ilgilendirdiği için Anayasa kimsenin tekelinde değildir.”

Previous post
Macron "Trump’ı ikna ettik" demişti: Beyaz Saray’dan Suriye açıklaması
Next post
Cizre’de yasak sırasında öldürülen Mehmet Tunç’la ilgili soruşturmaya 'takipsizlik'