Ana SayfaDünyaRusya’nın Suriye karar tasarısı BM’de reddedildi

Rusya’nın Suriye karar tasarısı BM’de reddedildi

HABER MERKEZİ – Rusya’nın çağrısı üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde konuşma yapan BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye konusunda itidal çağrısı yaptı. Rusya’nın temsilcisi Nebenzia, Suriye’ye yönelik saldırılar ile uluslararası hukukun ayaklar altına alındığını söylerken, ABD’nin temsilcisi Haley ise Rusya’nın eski vetolarının “Suriye Devlet Başkanı Esad’a kimyasal silah kullanması için yeşil ışık” olduğunu ifade etti. Öte yandan Rusya’nın Konsey’e sunduğu karar tasarısı da reddedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Suriye’deki son gelişmelerin ardından Rusya’nın talebi üzerine acil gündemle toplandı.

Oturumun başında bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Konsey üyesi tüm ülkelere, itidalli davranmaları ve Suriye’de gerginliği artırıcı adımlardan kaçınmaları çağrısı yaptı.

BM’nin Doğu Guta’nın Duma bölgesinde kimyasal saldırı düzenlendiği iddialarını soruşturması gerektiğini belirten Guterres, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) bölgede incelemeler yapmaya hazır olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri, “Krizin askeri bir çözümü yok. Çözüm siyasi olmalı. Siyasi süreci hızlandırmalıyız” dedi.

Oturumda daha sonra Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip daimi üye ülkelerinin temsilcileri birer konuşma yaptı.

Rusya: Uluslararası hukuk ayaklar altına alındı

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Suriye’ye yönelik saldırılar ile uluslararası hukukun bariz bir şekilde ayaklar altına alındığını söyledi.

Nebenzia, “Suriye’ye yönelik saldırganlık, felaket boyuttaki biri insani durumu daha da kötü hale getiriyor” dedi.

ABD: Suriye’nin kimyasal silah programını sekteye uğrattık

ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley ise, konuşmasında Suriye’de Beşar Esad yönetiminin yeniden kimyasal silah kullanması halinde ülkesinin yeniden “atışa hazır” olacağını söyledi.

Haley, “Suriye’nin kimyasal silah programını sekteye uğrattık. Eğer Suriye rejimi irademizi sınayacak kadar aptalsa, bu baskıyı muhafaza etmeye hazırız” dedi.

Nikki Haley, Rusya’nın geçmiş vetolarının, Esad tarafından “kimyasal silah kullanması için bir yeşil ışık” olarak kullanıldığını, ABD’nin Suriye rejiminin yeniden “toplu katliam” yapmasına izin vermeyeceğini belirtti.

Britanya: Saldırılar yasal olarak meşru

Britanya’nın BM Büyükelçisi Karen Pierce, ülkesinin Suriye’deki hava saldırılarına katılmasını “insani bir müdahale” olarak nitelendirdi ve saldırıların ‘yasal olarak meşru’ olduğunu iddia etti.

Pierce ayrıca, “Suriye rejimi 7 yıldır halkını öldürüyor. Kimyasal silahların kullanımı hem savaş suçudur, hem de insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur” dedi.

Fransa: Kimyasal saldırı güçlü bir yanıt gerektiriyordu

Fransa’nın BM Büyükelçisi François Delattre, ülkesinin Duma’da kimyasal saldırıdan Beşar Esad rejiminin sorumlu olduğu konusunda hiçbir şüphesi olmadığını söyledi.

Delattre, saldırının “güçlü bir yanıt” gerektirdiğini belirtti.

Suriye tasarısı reddedildi

Öte yandan oturum öncesi Rusya, ‘ABD ve müttefiklerinin uluslararası hukuku ihlal ettiği’ gerekçesiyle Güvenlik Konseyi’ne ABD ve müttefiklerinin ‘kınanmasını’ ve Suriye’ye dönük saldırılarını sonlandırmasını isteyen bir karar tasarısı da sundu.

Yapılan konuşmaların ardından gerçekleşen oylamada, Rusya’nın Suriye tasarısı reddedildi.

8 ülke tasarının aleyhinde oy kullanırken, 4 ülke de çekimser kaldı. Rusya’nın dışında sadece Çin ve Bolivya tasarıya destek verdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin bir karar tasarısını kabul etmesi için 15 üyenin 9’unun “Evet” oyu vermesi ve daimi 5 üyeden (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) hiçbirinin veto hakkını kullanmaması gerekiyor.

Ne olmuştu?

Suriye rejiminin Doğu Guta’nın Duma bölgesinde kimyasal saldırı düzenlediği iddialarının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye askeri müdahale sinyali vermesiyle başlayan kriz, bu sabaha karşı Suriye’ye dönük hava saldırısına dönüşmüştü.

Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip beş daimi üyesinden üçü (ABD, Britanya ve Fransa) günün ilk saatlerinde Suriye’de hava saldırıları düzenlemişti.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, Suriye’ye yönelik hava saldırısı kapsamında, kimyasal silahlarla ilişkili olduğunu öne sürülen başkent Şam yakınında bir araştırma merkezi ve Humus’un batısında yer alan bir depo ile bir komuta merkezinin vurulduğu belirtilmişti.

Konsey’in diğer iki daimi üyesi Rusya ve Çin ise saldırılara tepki göstermişti.


Suriye’ye hava saldırısı: Kimler destek veriyor, neler oluyor?


BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan konuşmalar BBC Türkçe’den alınmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Foti Benlisoy’un yorumu: Türkiye’nin ABD’nin saldırısından duyduğu “memnuniyet” ne anlama geliyor?
Sonraki Haber
Yönetmen Ingmar Bergman ile "Yedinci Mühür" üzerine