Ana SayfaGüncelSeçimlere 59 gün kaldı: Kim ne diyor?

Seçimlere 59 gün kaldı: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek. AKP, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve HÜDA-PAR’ın katılabileceği seçimlere 59 gün kaldı. Gün boyu yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:26 | Seçim takvimi Resmi Gazete’de yayımlandı

Resmi Gazete örneği

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 24 Haziran’da yapılacak “Cumhurbaşkanı Seçimi” ve “27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi” için belirlediği takvim, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Seçmenler tarafından gösterilecek cumhurbaşkanı adayları 1-2 Mayıs, siyasi partiler tarafından gösterilecek adaylar ise 1-5 Mayıs arasında başvuru yapacak.

Karara göre seçmenler tarafından aday gösterilenler için gerekli 100 bin imzanın 4-9 Mayıs tarihlerinde toplanması gerekecek, seçmenler bu süre içinde ilçe seçim kurullarına imza verecek.

İttifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin genel başkanlarının imzalarını içeren ittifak protokolünün YSK’ye teslim edilmesinin son günü ise 6 Mayıs olacak.

10 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı geçici aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak.

13 Mayıs’ta ise Cumhurbaşkanı kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlanacak ve Cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.


20:44 |MHP’li vekil istifa ederek İYİ Parti’ye geçti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, partisinden istifa ederek İYİ Parti’ye katıldı.

Koçdemir 16 Nisan referandumunda da partisinin kararına tepki göstererek “Hayır” oyu kullanacağını açıklamıştı.


20:30 | Bahçeli’den Gül’e ‘uyarı’: İkazlara uyması lazım

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olacağı yönündeki iddialara ilişkin konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın söz konusu iddiayla ilgili “Proje gözüktüğü kadarıyla akamete uğradı, patladı, elde kaldı” ifadelerine değinen Bahçeli, “Gül’ün ikazlara uyması lazım” dedi.


19:45 | Erdoğan’ın adaylık dilekçesi imzaya açıldı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran’daki seçimde cumhurbaşkanlığı adaylığı için hazırlanan dilekçe milletvekillerinin imzasına açıldı.

Dilekçenin, çarşamba günü saat 18.00’e kadar vekillerin imzasına açık kalacağı belirtildi.


19:30 | Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ‘ortak aday’ ve ‘ittifak’ gündemleriyle bir kez daha CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.

CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşme 20 dakika sürdü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilerin ‘Cumhurbaşkanlığı için herhangi bir adayın belirlenip belirlenmediği’ konusundaki sorusuna, Karamollaoğlu şu yanıtı verdi:

“Bunların hepsi birkaç gün içerisinde netleşecek, size o zaman aktarılacak. Sadece kısa bir görüşme yaptık o kadar.”


18:06 | CHP’li Özel: Erdoğan’ı en çıldırtacak adayı açıklayacağız

AKP cephesinden 24 Haziran seçimleri için gelen ‘Adayınızı açıklayın’ çağrılarına düzenlediği basın toplantısıyla yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, cumhurbaşkanı adaylarını kendi belirledikleri bir zamanda açıklayacaklarını söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre, “Birileri gündemi belirleyememekten ve belirlediğimiz gündemin peşinden koşmaktan dolayı çılgına dönmüş durumda” diyen Özel, şunları söyledi:

“YSK takvimi açıkladı. Cumhurbaşkanı adayı takvimle belirlenen son tarihten önce açıklanacak. Emin olsunlar ki Recep Tayyip Erdoğan’ın keyfine, dileğine, isteğine uygun bir zamanda değil. Bizim tercihlerimize, bizim isteğimize, bizim doğrularımıza uygun zamanda yapılacak. Onu en çıldırtacak zamanda, en çıldırtacak şekilde, en çıldırtacak adayı açıklayacağız.”


16:48 | AKP’den adaylık için TRT, SGK ve belediyelerden peş peşe istifalar

24 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak isteyen kamu görevlilerinin başvurusu yapması için bugün son gün.

AKP’den milletvekili aday adayı olmak için istifa eden isimler şöyle:

  • Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok
  • Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz
  • Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek
  • Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı
  • Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir
  • Burdur Valisi Şerif Yılmaz
  • SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı
  • TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi Fahri Kaya
  • TRT Hukuk Baş Müşaviri Avukat Maruf Okuyan
  • Diyarbakır’ın Sur ilçesi belediyesine atanan kayyum Bilal Özkan

16:45 | Akşener’le görüşen Karamollaoğlu, Kılıçdaroğlu ile bir araya gelecek

Dün eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollağolu, bugün İYİ Parti lideri Meral Akşener ile bir araya geldi.

Akşener ile Karamollaoğlu’nun İYİ Parti Genel Merkezi’ndeki görüşmesi, yaklaşık 15 dakika sürdü.

NTV’nin haberine göre, görüşmenin ardından gazetecilerin açıklama yapıp yapmayacağına yönelik sorusu üzerine Karamollaoğlu, “Kısa görüşmelerin açıklaması olmaz. Doğru, gerçekten trafik yoğun. Allah yardım etsin. Bunların hepsi zaman içerisinde ortaya çıkacak” dedi.

Karamollaoğlu görüşmenin ardından ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de bir araya gelecek.


14:49 | Temelli: Adayımız umudun adayıdır

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Urfa’da yaptığı konuşmada “7 Haziran’da yarım bırakılan işi 24 Haziran’da tümüyle yapacağız” dedi ve partisinin seçeceği adayın Türkiye’nin adayı olduğunu belirtti.

Temelli, “Adayımız umudun adayıdır. HDP’ye dokunmadan aday arıyorlar, bizsiz olmaz. Bizi ötekileştirerek olmaz. Gelin bu Türkiye’nin adayında hep beraber buluşalım. İkinci turu soruyorlar birinci turda da kazanacağız ikinci turda da biz kazanacağız” dedi.

Konuşmasında işsizliğe de değinen Temelli, “Urfa’da işsizlik yüzde 17, Kürt illerinde işsizlik oranı yüzde 20. İşsizlik demek, yoksulluk demek, işsizlik demek, toplumsal barışın yok edilmesi demek. Urfa gibi toprakları bereketli bir yerde nasıl işsizlik oluyor. Bu bereketli topakların çiftçisi borçlu. İnanılmaz bir zenginliği olan bu toprakların nasıl bu hale geldiği; AKP denen ceberutların politikası” diye konuştu.


14:30 | Davutoğlu milletvekili adayı olmayacağını açıkladı

Eski Başbakan ve AKP Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında seçimlerde milletvekili adayı olmayacağını açıkladı.

Davutoğlu, “AK Parti dışında hiçbir siyasi faaliyette bulunmam. Kendi şahsi siyasi geleceğim konusunda iki hususu vurgulayacağım. Önümüzdeki seçimlerde milletvekili adayı değilim. Hiçbir mevki makam beklentim ve talebim yoktur. Önümüzdeki dönemde mevki makam beklemeden katkıda bulunacağım” dedi.


14:00 | YSK, 24 Haziran seçim takvimini tamamladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimine ilişkin çalışmasını tamamlayarak, yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderdi.

NTV’de yer alan habere göre,

  • Seçim takvimininde cumhurbaşkanlığı için aday gösterme tarihleri belli oldu. Buna göre 4-9 Mayıs tarihlerinde aday gösterilebilecek
  • İttifak için son başvuru tarihi 6 Mayıs olacak. Milletvekilleri aday listeleri için son tarih 21 Mayıs olarak belirlendi
  • Yurtdışında oy verme işlemi 7 Haziran’da başlayacak, 19 Haziran’da sona erecek.

12:30 | Akşener’den ‘Abdullah Gül’ açıklaması

Ankara’da kadın muhtarlar ile bir araya gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ortak aday gösterilmesine ilişkin bir baskı oluşturulduğunu savunarak, şunları söyledi:

“Ben Sayın Gül’ün adaylığından büyük mutluluk duyarım. Sayın Gül aday olduğu takdirde gerçekten çok sevinirim, başarılar dilerim. Ama bir yıl evvel yola çıkmış ve her gittiği yerde adaylığını 100 bin imza üzerinden ilan etmiş bir kadın olarak benim bu adaylığımı geriye almam mümkün değil.”

DHA’da yer alan habere göre Akşener, CHP’nin adayının ikinci tura kalması durumunda ise “her türlü gücümüzle destekleyeceğiz” dedi.


11:35 | Yıldırım’dan Gül yorumu: Bir mühendislik projesiydi, başarısız oldu

Başbakan Binali Yıldırım, İspanya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aday olacağına yönelik iddialara ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Bu kadar gayretin arkasında bir mühendislik projesi var” diyen Yıldırım, “Proje gözüktüğü kadarıyla akamete uğradı, patladı, elde kaldı. Proje başarısız” ifadelerini kullandı.

MHP ile birlikte adaylarının AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan olduğunu hatırlatan Yıldırım, “En rahat parti biziz, bizde aday tartışması yok” diye konuştu.


11:25 | Bilgen ‘ikinci tura’ işaret etti, “İktidarda panik oluşabilir” dedi

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin seçim stratejisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milletvekili seçimleri ile cumhurbaşkanlığı seçimlerini birbirinden ayırarak tartışılması gerektiğini belirten Bilgen, ‘ikinci tura kendi adayımızı taşımak istiyoruz’ dedi.

Seçimlerde ilk turda kazananın çıkmayacağını belirten HDP’li Bilgen, “İktidar birinci turda kazanamadığında hele bir de parlamentoda çoğunluk muhalefete geçtiğinde daha büyük bir panik daha büyük bir telaşla yeni yanlışlar yapma refleksi geliştirebilir” ifadelerini kullandı.


10:05 | “Muhalefet doğru bir aday ile ilk turda seçimi kazanır”

Abdülbaki Erdoğmuş

ANAP eski milletvekili Abdülbaki Erdoğmuş, Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Kenan Kırkaya’ya yaptığı değerlendirmede 24 Haziran seçimlerinin muhalefet ve toplum açısından “bir fırsat” olduğunu savundu.

Erdoğmuş, muhalefet partilerinin hali hazırdaki tutumlarının olumlu olduğunu ve ortak aday konusundaki çabaların sürdürülmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Kılıçdaroğlu olumlu bir rol oynuyor. HDP son derece pozitif bir yerde duruyor. Burada önemli olan İYİ Parti ve Akşener nerede duracak ve Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda nasıl bir rol oynayacak? Esas mesele budur.”

Erdoğmuş son olarak, muhalefetin doğru bir aday üzerinde uzlaşması ve seçimlere bu adayla gidilmesi halinde muhalefet adayının ilk turda seçileceğini savunarak, “Ben bu konuda iyimserim ve muhalefetin bu gerçeği görebileceğini düşünüyorum” dedi.


09:48 | SONAR, ‘cumhur ittifakı’nın oy oranını açıkladı

Araştırma şirketi SONAR’ın son anketi, 4 muhalefet partisinin oy oranları toplamının AKP ile MHP’nin oluşturduğu ‘cumhur ittifakı’nın 2.7 puan üzerinde olduğunu ortaya koydu.

Diken’de yer alan habere göre, KRT’de Çağlar Cilara’nın sorularını yanıtlayan avukat Fidel Okan şu bilgileri verdi:

“AKP-MHP ittifakı yüzde 50’yi geçemiyor. Yüzde 46.9 olan ‘cumhur ittifakı’nın karşısında yer alan CHP yüzde 23.8, İyi Parti-Saadet ittifakı yüzde 14.5, HDP ise barajı aşarak 11.3 oy oranına ulaşıyor.”

Bu bilgilere göre, muhalefetteki dört partinin toplam oy oranı 49.6 olarak ölçülüyor ve ‘cumhur ittifakı’nın 2.7 puan üzerine çıkıyor.


09:44 | Seçim takvimi bugün açıklanacak

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, seçim takviminin bugün açıklanacağını söyledi.

Güven, “Bugün mümkün olduğunca çabuk şekilde seçim takvimini yayımlayacağız. Hazırladığımız genelgeleri de yayımlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.


09:00 | CHP’li İnce seçim stratejisini açıkladı

CHP’de adı cumhurbaşkanı aday adayları arasında olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’a konuştu, “Adayım… Kazanacağıma inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı yardımcılarını baştan ilan edeceğini söyleyen İnce, “Bir yanıma muhafazakâr bir ismi, bir yanıma milliyetçi bir ismi, bir yanıma bir Kürt’ü, bir yanıma bir Alevi’yi alacağım cumhurbaşkanlığı yardımcısı olarak” diye konuştu.

CHP’li İnce, seçilmesi durumunda parlamenter sisteme geçiş için restorasyon süreci başlatacağını söyledi. İnce ayrıca, Saray’ı satıp cumhurbaşkanlığını tekrar Çankaya’ya taşıyacağı sözünü de verdi.

İnce, seçim stratejisi için ise şunları kaydetti:

“İlk turda her parti kendi adayını çıkarmalı. Çatı adayıyla olmaz. İlk turda her parti kendi adayını çıkarırsa ikinci tur garanti olur. İkinci turda ben kazanırım. Ben Kürtlerden de oy alırım. Benim dokunulmazlık konusunda hangi tavrı koyduğumu Kürtler gayet iyi biliyor. Erdoğan’ın karşısında ikinci tura ben kalmazsam Meral Akşener kalırsa… Benim desteğim ona olur. Abdullah Gül kalırsa… Benim desteğim ona olur. Sonuna kadar desteklerim. Miting yaparım. Ama ikinci tura ben kalırsam… Onların da beni desteklemelerini beklerim, isterim.”


 

Previous post
ABD Dışişleri Bakanlığı’na eski CIA Direktörü Mike Pompeo getirildi
Next post
1 Mayıs'a dört gün kala İstanbul'da ev baskınları