Ana SayfaGüncelSur ve Hasankeyf için 28 Nisan’da 20 ülkede eş zamanlı eylem

Sur ve Hasankeyf için 28 Nisan’da 20 ülkede eş zamanlı eylem

HABER MERKEZİ – Yıkımın hedefindeki Sur ve Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak Hasankeyf için ilan edilen “28 Nisan Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü”nde 20 ülkede çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlenecek.

Sokağa çıkma yasaklarından bu yana yıkımın hedefi olan Diyarbakır’ın önemli tarihi mekanlarından biri olan Sur ilçesi ve Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak 12 bin yıllık geçmişi olan Batman’ın Hasankeyf ilçesi için 28 Nisan’da, 20 ayrı ülkede eş zamanlı eylemler düzenlenecek.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu ve Sur’la Dayanışma Platformu’nun Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü ilan ettiği 28 Nisan’a dönük yaptığı çağrılar karşılık bulmaya devam ediyor.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi Uluslararası İlişkiler Sözcüsü Ercan Ayboğa, çağrının dünya genelinde yankı bulduğunu ve Almanya’dan ABD’ye, İran’dan Irak’a toplamda 20 ülkede birçok noktada eylem ve etkinlik hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.

MA’ya konuşan Ayboğa şunları söyledi:

“Geçmiş yıllarda çok eylemler yaptık ve hepsi de etkili eylemlerdi. Geçmiş yıllarda yaptığımız eylemler sonrası hükümetler kredi teminatlarını geri çekmek zorunda kaldı. Geçmişte Hasankeyf için yaptıklarımız nasıl etkili oldu ise bu yıl da öyle olacak ve yıkımın durmasını sağlamayı hedefliyoruz. Son iki yıldır Hasankeyf Küresel Eylem Günü yapıyorduk ve iki yıllık tecrübemiz ile birlikte bu yıl ise 28 Nisan’da Hasankeyf ve Sur Küresel Eylem Günü için çağrılar yapıyoruz ve karşılık bulmaya devam ediyor. 28 Nisan’da Hasankeyf ve Sur’un direndiğini ve bu yıkıma karşı bir direşin olduğunu tüm dünyaya göstereceğiz.”

‘Hasankeyf rantın Sur ise savaşın yıkımı temsil ediyor’

Hasankeyf ve Sur’un aynı etkinlik kapsamında buluşması hem coğrafya hem de Kürtler için önemli bir yanı olduğuna dikkat çeken Ayboğa, “Hasankeyf nasıl ki rant için yok ediliyorsa yıkımın diğer tarafı Sur ise Kürtlere yapılan diğer baskı ve talan biçimi yani savaşı temsil ediyor. Hasankeyf ve Sur’u aynı eylemde bir araya gelmesinin önemi Kürtlerin yaşadığı baskılardır” dedi.

Yapılacak eylem ve etkinliklere verilecek tüm desteklerin önemli olduğunu vurgulayan Ayboğa şunları söyledi:

“Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, çevre örgütleri kendisine duyarlıyım diyen herkesi Hasankeyf’e ve Sur’a sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tüm dünyada bu eylemler yapılırken Türkiye’de özellikle de Hasankeyf ve Sur’da yapılması daha önem arz ediyor. O yüzden Türkiye’nin her noktasından eylem ve etkinlikler olması ne kadar önemli ise Hasankeyf ve Sur’da da olması o derece önemlidir.”