Ana SayfaDünyaSuriye’deki hava üssüne saldırı: ABD ve Fransa ‘ilgimiz yok’ dedi, Rusya İsrail’i suçladı

Suriye’deki hava üssüne saldırı: ABD ve Fransa ‘ilgimiz yok’ dedi, Rusya İsrail’i suçladı

HABER MERKEZİ – Suriye’de Humus kenti yakınlarındaki askeri hava üssüne yönelik saldırı düzenlendi. ABD ve Fransa saldırıyla bağlantıları olmadığını duyururken, Rusya’dan yapılan açıklamada saldırının İsrail tarafından düzenlendiği iddia edildi.

Suriye kenti Humus yakınlarında bulunan, İran destekli milislerin askeri hava üssüne füze saldırısı düzenlendi.

Suriye resmi devlet ajansı SANA, T-4 adlı havaalanına düzenlenen saldırıya ilişkin haberinde, saldırının savaş uçaklarından atılan “birkaç füze” ile gerçekleştirildiğini bildirdi.

Rusya ordusundan yapılan açıklamada ise saldırıyı İsrail ordusunun gerçekleştirdiği iddia edildi: “İsrail ordusuna ait iki adet F-15 savaş uçağı, Suriye hava sahasına girmeden, Lübnan topraklarından uzaktan kontrol edilen sekiz füzenin de yardımıyla hava üssünü Moskova saatiyle sabah 03.25 ile 03.53 arasında vurdu.”

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de saldırıda 14 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Kimyasal saldırı iddiaları sonrası ABD ve Fransa’dan açıklamalar

Tıbbi yardım derneği Suriyeli Amerikan Tıp Topluluğu (SAMS), başka bir yardım örgütü ile birlikte dün yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin Doğu Guta’nın Duma kentine kimyasal saldırı düzenlediğini iddia etmiş ve saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Bu iddiaların ardından ABD Başkanı Donald Trump, “hayvan” ifadesini kullandığı Beşar Esad için “büyük bir bedel ödeyecek” demişti.

Kimyasal saldırı iddiaları sonrası ABD’nin ardından Fransa da güçlü bir yanıt vermekle tehdit etmişti.

ABD ve Fransa: Saldırıyla bağlantımız yok

T4 askeri hava üssünün uydu fotoğrafı

Suriye devlet haber ajansı SANA’nın haberinde ilk başta, saldırıyı gerçekleştirenin ABD güçleri olabileceği belirtildi, ancak daha sonra bu ifadeler kaldırıldı.

ABD de Suriye’deki hava üssüne düzenlenen saldırıyı kendilerinin gerçekleştirmediğini belirtti.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) bir sözcü, “Şu an Savunma Bakanlığı Suriye’de hava saldırıları gerçekleştirmiyor” dedi.

ABD’den gelen bu açıklamadan kısa bir süre sonra da Fransız Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, saldırıyla bağlantıları olmadığını söyledi.

Yetkili, “Ancak durumu yakından izlemeye devam ediyoruz ve Suriye ile başka yerlerde kimyasal silah kullananlardan hesap sorulması için diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail’den askeri hava üssü saldırısına ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi.

Reuters’ın iletişime geçtiği İsrailli bir yetkili, yorumda bulunmayacağını söyledi.

İsrail ve ABD saldırılar düzenlemişti

Yakın geçmişte hem ABD hem de İsrail bölgede saldırılar düzenlemişti.

Nisan 2017’de ABD, Suriye hükümetinin İdlib’te kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaları üzerine Humus’un güneyindeki El Şayrak hava üssüne Tomahawk füzeleriyle saldırı düzenlemişti.

Şubat ayında ise İsrail, Suriye’de İran’a ait hedeflere yönelik saldırılar düzenlemişti.

İsrail’in yaptığını “saldırı eylemi” olarak tanımlayan Suriye de bir İsrail F-16 uçağını düşürmüştü.

İsrail Ordusu, Tahran ile İran Devrim Muhafızları’nın uzun süredir Hizbullah gibi gruplara silah temin etmek için Suriye’deki askeri üssünü kullandığını öne sürmüştü.

BM Güvenlik Konseyi toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Pazartesi günü sabah saatlerinde ABD’nin ve diğer sekiz üye ülkenin talebiyle acil olarak toplanacak.

“Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler” nedeniyle Rusya’nın talebi sonucu yapılacak BMGK acil toplantısı ise öğle saatlerinde olacak.

ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley yaptığı yazılı açıklamada, “Güvenlik Konseyi bir araya gelmeli ve ilk yardım müdahalesi yapanlara erişim talep etmeli, ne olduğuna dair bağımsız bir soruşturmayı desteklemeli ve bu gaddar eylemin sorumlularına hesap sormalı” demişti.

Haley, açıklamasında ayrıca, BMGK görevini yerine getirmezse Washington’ın eyleme geçmeye hazır olduğunu ifade etmişti.

Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya ise bölgeden gelen görüntülerin kurmaca olduğunu söyledi.

Suriye resmi basını, Doğu Guta’dakileri, hükümet güçlerinin ilerleyişini durdurmak için kimyasal saldırı haberi uydurmakla suçladı.