Ana SayfaDünyaSuriye’ye hava saldırısı: Kimler destek verdi, neler oldu?

Suriye’ye hava saldırısı: Kimler destek verdi, neler oldu?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, sabaha karşı Amerikan ordusuna Suriye’deki kimyasal silah tesislerini vurması için emir verdiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından Suriye’ye yönelik hava saldırısı başladı. ABD öncülüğündeki saldırılara başta Britanya ve Fransa olmak üzere birçok ülke destek veriyor. Gün içindeki gelişmeleri ve açıklamaları canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

Suriye’ye yönelik saldırılara destek verenler:

  • ABD
  • Britanya
  • Fransa
  • Türkiye
  • Almanya
  • Suudi Arabistan
  • Katar
  • Kanada
  • Japonya
  • Avustralya
  • İsrail
  • Avrupa Birliği
  • NATO

Suriye’ye yönelik saldırılara karşı çıkanlar:

  • Rusya
  • İran
  • Çin
  • Suriye
  • Irak

21:35 | Türkiye’nin ABD’nin saldırısından duyduğu “memnuniyet” ne anlama geliyor?

ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye dönük hava saldırısına dair değerlendirmede bulunan araştırmacı yazar Foti Benlisoy, bombardımanın Suriye’deki gelişmeleri çok derinden etkilemeyeceği ve saldırının Rusya ve İran’a Suriye’deki sınırlarını hatırlatmaya dönük bir hamle olduğu yorumunda bulundu.

Benlisoy, Ankara’dan gelen ‘memnuniyet duyuyoruz’ açıklamasının aksine “operasyonun derinleşmesi Türkiye’nin çıkarlarına olmaz” diye konuştu.

  • Foti Benlisoy’un yorumunun tamamı için TIKLAYIN.

20:45 | Rusya’nın Suriye tasarısı BMGK’de reddedildi

ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye dönük hava saldırıları sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağıran Rusya’nın Konsey’e sunduğu Suriye tasarısı reddedildi.

ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye yönelik “saldırganlıklarının” kınanması çağrısı yapılan tasarıya Rusya’nın dışında sadece Çin ve Bolivya destek verdi.


19:40 | NATO’nun tüm üyelerinden ABD, Britanya ve Fransa’ya destek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyesi tüm ülkelerin Suriye’de hava saldırıları düzenleyen ABD, Britanya ve Fransa’ya destek verdiklerini söyledi.

Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen Jens Stoltenberg, “NATO, Suriye rejiminin bir kez daha kimyasal silahlar kullanmasını sert şekilde kınıyor” dedi ve kimyasal silah kullanımının cezasız kalamayacağını vurguladı.


18:30 | BM Güvenlik Konseyi acil gündemle toplandı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye’deki son gelişmelerin ardından Rusya’nın talebi üzerine acil gündemle toplandı.

Oturumun başında bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye konusunda itidal çağrısı yaptı ve “Çözüm siyasi olmalı. Krizin askeri bir çözümü yok. Çözüm siyasi olmalı. Siyasi süreci hızlandırmalıyız” dedi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Suriye’ye yönelik saldırılar ile uluslararası hukukun ayaklar altına alındığını söylerken, ABD’nin temsilcisi Nikki Haley ise “Suriye’nin kimyasal silah programını sekteye uğrattık” dedi.


18:00 | Yunanistan: Operasyonlar yeniden Soğuk Savaşı tetikler

Yunanistan, ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik hava saldırılarına ‘mesafeli’ yaklaştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Yunanistan Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu gibi operasyonlar Suriye’deki krizin bastırılmasına yardımcı olamaz. Yeniden Soğuk Savaşı tetikler. İzlenmesi gereken tek yol savaş değil diplomasidir” denildi.


17:08 | Lavrov: Suriye’ye saldırı yasadışı ve kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye düzenlediği hava saldırısını ‘yasadışı’ ve ‘kabul edilemez’ olarak niteledi.

Lavrov ayrıca, saldırının özellikle Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanları Duma’da çalışmalara başlamadan hemen önce düzenlediğine dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, Suriye’ye saldırının amacını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı “koltuktan indirmek” ve “Arap Baharı’nı yeniden canlandırmak” olduğunu söyledi.

Zaharova, “Saldırının amacını mantık ve verimlilik açısından açıklamak imkansız. Bunu sadece ‘Esad gitmeli’ görüşüne ve ‘Arap Baharı’ düşüncesine dönerek açıklayabiliriz. Birkaç yıl önce uygulamak istedikleri bu düşünceleri yeniden canlandırmak ve bunu güç kullanarak gerçekleştirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.


16:50 | Pentagon: Suriye operasyonunun amacı rejim değişikliği değil

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White, Suriye’de belirledikleri tüm hedeflerin başarıyla vurulduğunu söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Pentagon’da bir basın toplantısı düzenleyen White, “Bu operasyon ABD’nin politikasında bir değişiklik olduğu anlamına gelmiyor. Suriye’de rejimi değiştirme çabası da değil” dedi.

Saldırıların ‘haklı, meşru ve orantılı’ olduğunu savunan Pentagon Sözcüsü, “Suriye rejiminin kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmaya devam etmesine yanıt niteliğindedir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye’de sorun istemiyoruz ama uluslararası hukukun böylesine feci bir şekilde ihlal edilmesine izin veremeyiz. Suriye’de hedefimiz IŞİD’i mağlup etmek.”

Pentagon’daki toplantıda konuşan bir diğer isim Korgeneral Kenneth McKenzie ise hava saldırılarına dair verdiği bilgide, vurulan tesislerden üçünün “rejimin kimyasal silah altyapısının temel bileşenleri” olduğunu söyledi ve Duma’daki kimyasal saldırıyla bağlantılı olduğunu iddia etti.


16:40 | HDP’den açıklama

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Suriye’ye yapılan hava saldırısına dair yazılı açıklama yaptı.

‘Kaybeden Suriye halkları oluyor’ başlıklı açıklamada, “2011 yılından bu yana Suriye’de dış müdahalelerle devam eden iç savaş, bugün artık devletlerarası bir çıkar savaşına dönüşmüştür” denildi.

Suriye’deki iç savaşta 500 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği, 8 milyondan fazla insanın da yerinden edildiği hatırlatan HDP, “Konvansiyonel silahlarla, kimyasal silahlarla veya infazlar sonucu gerçekleştirilen sivil katliamlar arasında kategorik bir fark yoktur. Her ne sebeple olursa olsun sivil katliamlarına karşı tüm siyasi sorumlular uluslararası hukukun gerekleri çerçevesinde davranmalıdır” dedi.

Suriye halklarının yanında olunduğunun vurgulandığı açıklamada, “Suriye’de kalıcı bir çözüm için tek yol, siyasi müzakere sürecinin derhal başlatılması ve demokratik ilkeleri benimseyen tüm kesimlerin bu sürece dahil edilmesidir” ifadeleri kullanıldı.


16:20 | Erdoğan’dan Suriye yorumu: Operasyonu doğru buluyoruz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’ye yönelik saldırılarla ilgili ilk açıklamasını İstanbul’un Fatih ilçesinde partisinin İlçe Kongresi’nde yaptı.

Erdoğan, bu sabah füze ve uçaklarla Suriye’de rejim hedeflerine yönelik sınırlı olduğu açıklanan bir operasyon düzenlendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yapılan operasyonu doğru buluyoruz. Böylece rejim son günlerde tırmandırdığı muhaliflere yönelik insanlık dışı hak, hukuk tanımaz saldırılarının cevapsız kalmayacağını görmüş oldu” dedi.

Erdoğan, hava saldırısı ile ilgili Britanya Başbakanı Theresa May ile görüştüğünü kaydederek, gün içerisinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşeceğini de söyledi.


15:30 | Trump: Görev tamamlandı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yönelik hava saldırılarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Dün gece harika bir şekilde düzenlenmiş saldırı. İyi askeri gücü ve bilgeliği için Fransa ve Birleşik Krallık’a (Britanya) teşekkürler. Daha iyi bir sonuç olamazdı. Görev tamamlandı!

“Bütünüyle kabul edilmiş milyarlarca dolarları harcadıktan sonra yakında ülkemizin sahip olduğu en iyisi olacak olan harika ordumuzdan çok gurur duyuyorum. Buna yakın hiçbir şey, kimse olamayacak!”


15:25 | BM Güvenlik Konseyi, Rusya’nın çağrısı üzerine toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’deki son gelişmelerin ardından Rusya’nın talebi üzerine saat 18:00’de acil gündemle toplanacak.

Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip beş daimi üyesinden üçü (ABD, Britanya ve Fransa) günün ilk saatlerinde Suriye’de hava saldırıları düzenlemişti.

Konsey’in diğer iki daimi üyesi Rusya ve Çin ise saldırılara tepki göstermişti.


15:15 | Çin: Suriye’ye saldırılar uluslararası hukuka aykırı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan Çin’den saldırılara tepki geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ülkesinin uluslararası ilişkilerde güç kullanımına karşı olduğunu söyledi.

Hua Chunying, BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan yapılmış herhangi bir askeri eylemin uluslararası ilişkilerde en temel prensiplerin ve normların ihlali anlamına geldiğini belirtti.


15:00 | Yıldırım ve Çavuşoğlu’ndan açıklamalar

Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD öncülüğünde Suriye’ye yapılan saldırıları değerlendirdi.

Yıldırım, “Alçak rejim kiyasal silahlarla masum insanları katletti. Birdenbire kendilerini dünyanın vicdanı olarak gören ülkeler seslerini yükselttiler” dedi.

“7 yıldır Suriye’de insanlar katlediliyor. Sadece kimyasal silah kullanıldığı zaman mı aklıniza geliyor? Bugüne kadar nerdeydiniz?” diye konuşan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suriye’de gerçekten sorumluluk alınmalı. Bunu olumlu bir adım olarak görüyoruz ama kalıcı barış için daha fazlasına ihtiyaç var.“

Çavuşoğlu ise saldırılar ile ilgili olarak, “Rejime yönelik bir müdahale. Suriye halkına yönelik bir müdahale olsa buna karşı çıkarız” dedi.

Türkiye olarak her türlü kimyasal ve nükleer silah kullanımına karşı olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu rejimin Suriye’nin başında kalmaması lazım. Bir an önce siyasi sürece geçilmeli” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan sabah saatlerinde yapılan açıklamada, Suriye’ye yönelik hava saldırılarının “vicdanlara tercüman olduğu” vurgulanmıştı.


14:29 | AB’den Suriye’ye hava saldırısına destek

ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik hava saldırısına Avrupa Birliği (AB) de destek verdi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD, Fransa ve Britanya’nın saldırıları, Suriye rejiminin Rusya ve İran ile birlikte bu insanlık trajedisini daha fazla sürdüremeyeceğini, en azından sonuçları olmadan sürdüremeyeceğini gösteriyor” ifadesini kullandı. Tusk, “AB müttefikleri ile birlikte adaletin yanında” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de Suriye rejimine kimyasal silah kullanmaya son verme çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından yapılan yazılı açıklamada da operasyona destek verildi.

“AB’nin kimyasal silah kullanımını engellemek için gösterilen bütün çabalara destek verdiğini” belirten Mogherini, İran ve Rusya’ya çağrıda bulunarak, Suriye’de kimyasal silah kullanımına son verilmesi için bu ülkelerin nüfuzlarını kullanmaları gerektiğini söyledi.


13:40 | Esad’dan hava saldırısının ardından ilk açıklama

ABD, Fransa ve Britanya’nın Suriye’ye yönelik hava saldırısının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan ilk açıklama geldi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonda görüşen Esad, basın ofisinden yapılan açıklamaya göre görüşmede şu ifadeleri kullandı:

“Terörizmi destekleyen Batılı güçlerin artık kontrolü kaybettiklerini kabul etme zamanı geldi. Aynı zamanda onlar halklarının ve dünyanın güvenini kaybettiklerini de hissediyorlar.”


13:20 | Kılıçdaroğlu’ndan Suriye’ye hava saldırısı ile ilgili açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik düzenlenen hava saldırısı hakkında yaptığı ilk açıklamada, “Kimyasal silah insanlık suçudur. Türkiye çok dikkatli olmalı. Egemen güçler bölgeden elini çekmeli. Sorunumuzu kendimiz çözecek kapasitedeyiz” dedi.

BirGün’ün aktardığına göre kimyasal silah kullanımına karşı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Suriye’nin kimyasal silah kullanıp kullanmadığı konusunda tereddütler olduğunu söyledi ve “Birleşmiş Milletler’den bir uzman heyeti gelir, bakarlar, kullanılmışsa bu silah hangi ülkede üretilmiş gayet açık ve net tespit edilebilir. Gereğini yapsınlar, itirazım yok ama bunlar yapılmadan bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyoruz” diye konuştu.


11:40 | Merkel: Operasyonu destekliyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Suriye’ye yönelik düzenlenen hava saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Hava saldırısını desteklediklerini belirten Merkel, “Kimyasal silahlarlarla ilgili uluslararası düzenlemelerin etkisini korumak ve Suriye rejimini başka ihlallere karşı uyarmak amacıyla yapılan askeri operasyon başarılı ve orantılıydı” dedi.

Merkel, “Amerikalı, İngiliz ve Fransız müttefiklerimizin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olarak bu sorumluluğu üstlenmesini destekliyoruz” diye konuştu.


11:24 | Putin’den ilk açıklama: Yıkıcı etki yaratacak

Saldırı sonrası ilk açıklamasını yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘saldırıyı en sert biçimde kınadıklarını’ söyledi.

Saldırıyı “terörle mücadele ön safta yer alan egemen bir devlete yönelik saldırganlık eylemi” olarak nitelendiren Putin, durumun tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde “yıkıcı etki yaratacağını” söyledi.


11:04 | Britanya’dan açıklama

Britanya Savunma Bakanı Gavin Williamson, ABD ve Fransa ile birlikte Suriye’ye düzenledikleri hava saldırısın “başarılı” olduğunu söyledi.

Gazetecilerin Rusya ile yeni bir “soğuk savaş” tehdidi olup olmadığı sorusunu yanıtlayan  Williamson, “İlişkilerde dip noktaya gelindiğini söylemenin doğru olacağı” yanıtını verdi.


10:34 | Suriye ordusundan açıklama

Suriye ordusundan yapılan açıklamada saldırılarda şimdiye kadar 11 füzenin fırlatıldığı belirtildi.

Saldırılarda başkent Şam ve çevresindeki noktaların hedef alındığı aktarılan açıklamada Barzah’daki araştırma merkezinin zarar gören binalardan biri olduğu ve Humus yakınlarındaki patlamada da 3 sivilin yaralandığı ifade edildi.


10:15 | AKP Sözcüsü: Türkiye’ye önceden bilgi verildi

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözüsü Mahir Ünal, Suriye’ye yönelik saldırı hakkında yaptığı açıklamada Türkiye’ye önceden bilgi verildiğini söyledi.

Saldırının kimyasal kullanımına ciddi bir uyarı olduğunu savunan Ünal, “Son bir haftadır böyle bir tepkinin gösterileceği hem Britanya’nın hem Fransa’nın hem ABD’nin açıklamalarında görülüyordu. Saldırıdan önce bize de bilgi verildi” dedi.


10:12 | NATO’dan destek, BM’den ‘itidal’ çağrısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg saldırıların “Suriye rejiminin Suriye halkına kimyasal silahlarla saldırma kabiliyetini azaltacağını” söyledi.

BM Genel Sekreteri António Guterres ise, BM Güvenlik Konseyi’nin üç daimi üyesi olan ABD, Fransa ve Britanya’nın Suriye’de düzenlediği saldırılarla ilgili haberleri takip ettiğini söyledi ve bu ülkelere “Birleşmiş Milletler şartı ve genel olarak uluslararası hukuka uyma zorunlulukları olduğu” uyarısında bulundu.

Guterres, “Güvenlik Konseyi’nin başlıca sorumluluğu uluslararası barış ve güvenliğin korunmasıdır. Konsey üyelerine birleşme ve bu sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıyorum. Tüm üyelerden bu tehlikeli koşullarda itidalli davranmaları ve durumu daha da gerecek ve Suriye halkının çektiği acıyı arttıracak adımlardan kaçınmalarını istiyorum” dedi.


10:09 | Rusya ve Suriye’den saldırının hedeflerine ilişkin açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırılarda Rusya’nın Suriye’deki hava ve deniz üslerinin hedef alınmadığını açıkladı.

Açıklamada, “ABD ve müttefiklerinin gönderdiği güdümlü füzelerden hiçbiri Tartus ve Hmeymim’deki tesisleri koruyan Rus hava savunma sistemlerinin sorumluluk alanına girmedi” denildi.

Suriye rejimi ise, füze saldırısı öncesi tüm askeri üslerin tahliye edildiğini ve şu anda hasarın gözden geçirildiğini bildirdi.

Bir yetkili Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Saldırı öncesi Ruslar’dan uyarı aldık ve tüm askeri üslerimiz birkaç gün önce tahliye edildi. 30 dolayında füze fırlatıldı ve üçte biri imha edildi” dedi.


10:08 | İran: Saldırının bölgesel sonuçları olacak

İran, Suriye’ye yönelik düzenlenen saldırıyı kınadı ve “bölgesel sonuçları” olacağı uyarısında bulundu.

AFP Haber Ajansı, İran Dışişleri Bakanı Behram Ghasemi’nin Telegram uygulamasındaki kanalında “ABD ve müttefiklerinin hiçbir kanıtı yok ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü’nün bir tutum almasını bile beklemeden bu saldırıyı düzenlediler ve bölgesel sonuçlardan sorumlular” dedi.


10:07 | Türkiye: Vicdanlara tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ABD, Britanya ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik hava saldırılarının “vicdanlara tercüman olduğu” açıklamasında bulundu. Açıklama şöyle:

“Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa’nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz.

Kimyasal silahlar dahil kitle imha silahlarıyla ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan saldırılar insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. Yedi yılı aşkın süredir gerek konvansiyonel, gerek kimyasal silahlarla kendi halkına zulmeden Suriye rejiminin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları alanındaki sicili sabittir. Uluslararası toplumun vicdanında bu konuda şüphe yoktur.

Türkiye, bu tür suçların cezasız kalmamasının ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesinin benzer hadiselerin tekrarının önlenmesi açısından kritik önemi haiz olduğuna inanmaktadır.”


10:00 | Macron: Kırmızı çizgi aşıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “onlarca erkek, kadın ve çocuk kimyasal silahlarla katledildiği için” saldırı emri verdiğini söyledi.

Macron, “Kırmızı çizgi aşıldı” diye de ekledi.


09:50 | Rusya’dan ABD’ye uyarı: Saldırı sonuçsuz kalmayacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Batı’lı müttefiklerin, Suriye’de barış yaklaşırken ülkeye saldırma kararı aldığını söyledi.

Zakharova, Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda “Dünyada ahlaklı liderlik yaptıklarını ve müstesna olduklarını düşünenler. Şu anda, tam barış içinde bir gelecek şansı kazanmışken Suriye’nin başkentini bombalamak için gerçekten müstesna olmalısınız” dedi.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov da yayınladığı açıklamada “böyle adımlar sonuçsuz kalmayacaktır” dedi.


09:40 | Suriye’ye hava saldırısı

ABD, Fransa ve Britanya tarafından Suriye’ye hava saldırısı düzenledi.

Hava saldırılarında Şam, Hama, Humus, Dera ve Süveyda’ın hedef alındığı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump saldırıyla ilgili “Esad’ın kimyasal silah gücüyle ilişkili hedeflere keskin saldırılar düzenlemelerini emrettim” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise vurulan hedeflerin kimyasal üretim ve stoklama merkezlerinin olduğunu öne sürdü.


 

Previous post
Yönetmen Ingmar Bergman ile "Yedinci Mühür" üzerine
Next post
Ağrı'da çatışma: İki asker yaşamını yitirdi