Ana SayfaKadınTarihi karar: Boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilecek

Tarihi karar: Boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilecek

HABER MERKEZİ – AYM, eşinden boşandıktan sonra çocuğunun velayetini alan bir annenin çocuğa kendi soyadını verememesini Anayasa’ya aykırı buldu. Yargıtay da verdiği kararda kadının bunun için başvuruda bulunabileceğini belirtti.

Eşinden boşanan bir kadın, velayetini aldığı çocuğuna kendi soyadını vermek için Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Mahkeme 2012 tarihinde yapılan başvuruyu kabul edilebilir buldu.

Mahkeme kararına gerekçe olarak 21 Haziran 1934’ten beri yürürlükte olan 2525 sayılı Soyadı Kanunu’nun 4. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Evliliğin feshi veya boşanma hallerinde çocuk anasına tevdi edilmiş olsa bile babasının seçtiği veya seçeceği soyadını alır” ifadesinin AYM’nin 8 Aralık 2011 tarihli kararıyla feshedildiği gösterildi.

Yıllarca süren hukuki mücadelenin ardından Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında verdiği kararla annenin çocuğa soyadını verememesini Anayasa’ya aykırı bularak yerel mahkemeye gönderdi.

‘Tarihi bir karar’

Sözcü’den Şeyma Ulusoy ve Seda Önceler’in haberine göre 3 yılın ardından Yargıtay kararını verdi.

9 Nisan 2018 tarihli kararda; “boşanmış kadın velayeti kendisine verilmiş olan çocuğuna ‘kendi soyadının’ verilmesini velayet hakkına dayanarak Aile Mahmesi’nden isteyebilir” denildi.

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, bu kararı sosyal medya hesabından “Tarihi kararımız” diye duyurdu.