Ana SayfaKadınToplumsal cinsiyet üzerine: ‘Beden Politikaları’ programı Pera’da

Toplumsal cinsiyet üzerine: ‘Beden Politikaları’ programı Pera’da

HABER MERKEZİ – Pera Film’in ev sahipliği yaptığı Amerikan deneysel sinemasının öncü kadın sanatçılarından Barbara Hammer’ın film ve videolarından oluşan ‘Beden Politikaları’ programı 19 Nisan’da başlıyor.

Pera Film, Amerikan deneysel sinemasının öncü kadın sanatçılarından Barbara Hammer’ın film ve videolarından retrospektif niteliğinde bir seçki sunuyor.

‘Barbara Hammer: Beden Politikaları’ isimli programda sanatçının beden, kimlik ve toplumsal cinsiyet temalı 10 eseri katılımcılarla buluşacak.

Hammer’ın öne çıkan film ve videolarının yer aldığı bu programda; 1974 yılında çektiği toplumsal cinsiyet ve kimlik konusunda dönemi için devrimsel nitelikte olan Dyketactics, kuir tarih üzerine çektiği belgesel üçlemesi Nitratlı Öpücükler (1992), Tatlı Kurgular (1995)ve Tarih Dersleri (2000) ile ressam Henri Matisse ve Pierre Bonnard’ın İkinci Dünya Savaşı sırasındaki çalışmaları üzerinden Matisse ve ailesinin tanıklıklarıyla Fransız Direnişi’ne odaklanan 2003 yapımlı Cennete Direnmek gösteriliyor.

1920’lerin sürrealist sanatçılarından Claude Cahun ve Marcel Moore üzerine çektiği 2006 yapımı Sevgili/Öteki belgeseli, deneysel sinemacılığın yeni nesillere aktarılmasının konu olduğu Kuşaklar (2010), sanatçı Maya Deren’in 1940’lardaki filmlerini zaman ve mekân kavramları üzerinden yeniden kurguladığı Maya Deren’in Lavabosu (2011) ile Pulitzer ödüllü Amerikalı şair Elizabeth Bishop’ın dünyasını anlatan Bu Eve Hoşgeldiniz (2015) filmi de programda bulunan eserlerden bazıları.

Bu seneki Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan, çok yönlü video yerleştirmesi Kanıt Bedenler (2017) de program kapsamında gösterilecek.

Bu filmler toplumsal cinsiyet, beden politikaları ve kimlik üzerine sanatçının öznel deneyimlerinden oluşan özgün hikayelere yer veriyor.

Seçkide yer alan gösterimler ücretsiz olarak izlenebilecek.

19 Nisan – 25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek programda ilişkin ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.