Ana SayfaGüncelTürkiye 24 Haziran’da sandığa gidecek: Kim ne diyor?

Türkiye 24 Haziran’da sandığa gidecek: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de seçmenlerin 24 Haziran’da cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gideceğini açıkladı. Muhalefet bu ilanı ‘erken değil baskın seçim’ olarak niteliyor. Gün boyunca konuya dair yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:10 | YSK’den seçim kararı: Hangi il kaç vekil çıkaracak?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim çevreleri ve çıkaracağı milletvekili sayısını 31 Aralık 2017 tarihli nüfus bilgileri gözetilerek yeniden belirledi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda, İstanbul’un 98, Ankara’nın 36, İzmir’in ise 28 vekil çıkaracağı belirtildi.

Toplam 600 vekilin il bazında dağılımı şöyle:

Öte yandan 24 Haziran günü gerçekleştirilecek seçimlerde aday olabilmek isteyen kamu çalışanları ile Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının istifa etmek zorunda oldukları tarih de belli oldu.

YSK, istifa etmesi gerekenler için son tarihin 26 Nisan saat 17.00 olduğunu açıkladı.

  • Resmi Gazete’de yayımlanan kararın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

21:15 | Erdoğan: Gönlüm Kılıçdaroğlu’nun aday olması yönünde

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlere ilişkin konuştu.

NTV yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Özel sektörde başarılı arkadaşlara kabine teklifi yapabiliriz.
  • Cumhur ittifakının ‘Başkan’ adayı zaten bellidir. Ciddi sıkıntı olacağı kanaatinde değilim.
  • Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıklamayacağım.
  • (Kılıçdaroğlu aday olur mu?) Gönlüm aday olması yönünde, bu yarışa girsin. Başkasını aramasına gerek yok, kendisi meydana çıksın.
  • Saadet Partisi ile 2-3 kez görüştük ama maalesef netice alamadım.
  • (İYİ Parti seçime girebilecek mi?) Bu, YSK ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın vereceği bir karardır. Seçime girmesi, girmemesi noktasında bir sıkıntımız söz konusu değil.

20:15 | “İYİ Parti’nin seçimlere katılma hakkı tescil edildi”

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Sözcüsü Aytun Çıray, yaptığı yazılı açıklamayla partsinin seçimlere girebileceğini açıkladı.

Çıray, Yargıtay’ın YSK’ye verdiği listede partisinin de olduğunu belirterek, “İYİ Parti’nin seçimlere katılma hakkı tescil edildi” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Sözcüsü’nün açıklamaları şöyle:

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu bilgi ve belgeleri inceledikten sonra 20.04.2018 saat 17.00 itibari ile Yüksek Seçim Kuruluna 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerine katılma yeterliliğine sahip olan partilerin listesini vermiştir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın YSK’ya verdiği ve daha önce seçimlere katılma yeterliliğine sahip olan dokuz partiye ilaveten İYİ Partiyi de eklemiştir. Bu durumda İYİ Parti’nin 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerine katılma hakkı tescil etmiştir.”


20:10 | CHP’li Altay: 180 bin sandık için görevlilerimiz hazır

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, partsinin 24 Haziran’daki seçimlere hazır olduğu mesajını verdi.

Partisinin bu seçimde seçim güvenliği için ekstra önlemler alacağını belirten CHP’li Altay, “180 bin sandık için görevlilerimiz hazır. Eğitimlerini de bitiriyoruz” dedi.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’ye konuşan Altay, CHP’nin Cumhurbaşkanlığı için adayının parti içinden olacağını belirtti.

“Zaten cumhurbaşkanlığı seçiminde de muhalefetin bir ittifak durumu söz konusu” diyen Altay, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda her muhalefet partisinin kendi cumhurbaşkanı adayı olacaktır. İttifak da, ikinci turda gündeme gelecektir. Birinci turda en çok oyu olan muhalif aday, ikinci turda ittifakın adayı olarak yarışır. Bunda nerdeyse tüm muhalefet partileri hem fikir.”


18:45 | Cumhurbaşkanı adayı olmak için gereken vasıflar neler?

Diken’de yer alan habere göre, resmi olarak cumhurbaşkanı adayı kabul edilmek için gerekli vasıflar şöyle:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı.
  • 40 yaşını doldurmuş olmak.
  • Üniversite mezunu olmak.
  • Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmak.

Resmi olarak cumhurbaşkanı adayı gösterilmek için ise üç koşuldan birinin yerine getirilmesi gerekiyor:

  • TBMM’de bir siyasi parti grubunun desteğini almak.
  • Son genel seçimlerde toplam geçerli oyların en az yüzde 5’ni almış olan bir siyasi partinin desteğini almak.
  • 100 bin seçmenin imzalı desteği.

 


16:05 | CHP’li Aksünger’e göre seçimlerin 24 Haziran’a çekilmesinin üç nedeni var

CHP Parti Meclisi Üyesi Erdal Aksünger, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AKP ile MHP’nin seçimleri 24 Haziran’a çekmesinin üç nedeni olduğunu belirten Aksünger, MA’dan Diren Yurtsever’e bu nedenleri şöyle sıraladı:

  • Kötüye giden ekonomi
  • Muhalefetin henüz aday belirlememiş olması
  • İYİ Parti’yi seçime sokmamak

Aksünger, CHP’nin HDP ile ittifak kurabilme olasılığına dair ise şu değerlendirmede bulundu:

“HDP’nin ittifakın dışında tutulması mevzu bahis değil. Belki söylemde olmadığı için öyle düşünülüyor. HDP’nin barajı aşacağını düşünürsek CHP’nin baraj sorunu olmayacağını düşünürsek zaten en sonunda gidip bir kişiye oy verilecek. Burada bir doğal ittifak var zaten. Burada tabiatı HDP ile uyabilecek tek parti CHP gibi gözüküyor. HDP ile ittifak yapmak veya ortak ilkelerde buluşmak bir problem olmamalı bence. İkinci turda herkes ittifak olacak görünüyor zaten.”

CHP’li Aksünger ayrıca, seçimlerde “Özellikle muhafazakar Kürt seçmen büyük bir kilit rol oynayacak” dedi.


15:55 | Buldan: Adayımız Türkiye toplumunu kucaklayacak bir isim olacak

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçim çalışmaları kapsamında Bursa’da yaptığı konuşmada partisinin Cumhurbaşkanı adayını en kısa zamanda açıklayacaklarını söyledi.

Buldan, “Adayımızın, Türkiye toplumunu kucaklayacak bir isim olmasına dikkat edeceğiz. Türkiye’de demokrasiyi, kardeşliği, barışı, özgürlüğü savunan, gençliğin, kadınların sorunlarına ilgilenen bir adayımız olacak” dedi ve ekledi:

“Umut ediyor ve diliyoruz ki, diğer muhalefet partilerin de çıkaracağı aday ifade ettiğimiz niteliklere sahip olur. Yoksa hepimiz kaybedeceğiz.”

Buldan, 24 Haziran seçimleri için “Türkiye’nin geleceği açısından kaderimizi belirleyeceğimiz bir seçim” olduğunu savundu.


15:45 | Bahçeli’den ‘İYİ Parti’ açıklaması 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MYK üyeleri, milletvekilleri ve il başkanlarıyla seçim stratejisinin belirlenmesi amacıyla bir toplantıya katıldı.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bahçeli, İYİ Parti’nin seçime girip giremeyeceğiyle ilgili soruya “İYİ Parti seçime girsin. YSK seçime girebilir diyorsa bir emek boşa gitmemiş olur. Ne olacak seçime girerse. Başka partilerden almaz bizden alır. Biz buna rıza gösteririz” dedi.

Cumhurbaşkanı adaylarının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu bir kez daha yineleyen Bahçeli, 24 Haziran’da yapılacak olan seçim için AKP ile ortak miting yapılmayacağını söyledi, seçim stratejilerini şu sözlerle açıkladı:

“Seçim stratejimiz iki esasa dayanmaktadır; bir tanesi güçlü ve dengeli bir Meclisin oluşması. İkincisi, cumhurbaşkanı seçiminin eş zamanlı olarak gerçekleşmesidir.”


12:55 | “Uçurumdan yuvarlanan iktidar olacak”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve beraberindeki heyet seçim çalışmaları kapsamında Hatay’daydı.

Burada konuşan Temelli, “Baskın ve panik seçim başladı” dedi ve şöyle devam etti:

“3 gündür bizi izliyorlar, bunlar ne zaman hazırlandılar da yola çıktılar diyorlardır. Biz 40 yıldır hazırız. Seçimde başarı ile çıkarlarsa bu ülke uçurumdan aşağı gidecektir. Ülkeyi bu hale kim getirdi. 16 yıldır iktidarda olan bu zihniyet getirdi. Her gün siyaseten bir hakkımızı çalıyorlar. Bu süreç bir darbe sürecidir.”

Temelli ayrıca “Biz bu ülkeye demokrasi ve barış gelene kadar kesintisiz mücadelemizi devam ettireceğiz. 7 Haziran’da yarım bıraktığımız işi 24 Haziran’da tamamlayacağız, seni söküp atacağız” dedi ve ekledi: “Uçurumun kenarındayız ancak çalışarak bu uçurumdan biz değil bu iktidarı yuvarlayacağız ve kurtulacağız.”


12:55 | Mehmet Şimşek: Erken seçim kararı ekonomi açısından olumlu

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, seçimlerin öne çekilerek 24 Haziran tarihine alınmasını ekonomi açısından yorumladı.

AA’ya konuşan Şimşek, “Aslında erken seçim kararı ekonomi açısından son derece olumlu bir karar, piyasaların tepkisi de bunu gösteriyor. Normal şartlar altında neredeyse 1.5 yıllık bir belirsizlik dönemi yaşanacaktı” diye konuştu.


11:45 | HDP’li Sancar: Adayımızı haftaya açıklayacağız

TBMM Başkanvekili HDP’li Mithat Sancar, Haziran ayında düzenlenecek seçimleri MA’dan Kenan Kırkaya’ya değerlendirdi.

Sancar, HDP’nin adayının önümüzdeki hafta içinde duyurulacağını dile getirdi:

“Hızla istişarelerde bulunmak, toplantıları en geniş katılımla yapmak için çalışmalarımız başladı. Zaten eş başkanlarımızın bölge gezileri de başlamıştı. Bu çalışmalar sırasında hem örgütümüzün hem bileşenlerimizin hem dostlarımızın görüşleri de alınacak. Önümüzdeki hafta içinde adayımız ilan edilecek.”

Sancar ayrıca HDP’nin ittifak için adı geçen diğer partilerle ittifak arayışından ziyade, kendisine yakın kesimlerle en geniş ittifakı sağlamaya yönelik çalışmalar yapacağını belirterek konuşmasını “Bizimle birlikte seçimlere katılmamış çevrelerin de katılabileceği geniş ittifak kurmak istiyoruz” sözleriyle tamamladı.


10:50 | CHP’nin cumhurbaşkanı adayı için gündemde dokuz isim var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin cumhurbaşkanı adayı için Salı günü toplanacak Parti Meclisi’ne işaret ederken, bazı isimlerin adaylık için kulislerde dillendirildiği ifade edildi.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre kulislerde Kılıçdaroğlu dışında cumhurbaşkanlığı adaylığı için adı dolaşan isimler Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen.

Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ve CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin adaylık isteklerini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.


10:35 | “AKP ekonomik kriz öncesi siyasi ikbalini garantiye almaya çalışıyor”

Ekonomi yazarı Bahadır Özgür, alınan erken seçim kararının ülke ekonomisiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Necla Demir ve Bilal Seçkin’e konuşan Özgür, “Bu erken seçim kararının çıkması, bu kadar baskın olmasının nedeninin temelinde iki şey var. Birincisi ekonomi, ikincisi de dış ilişkiler. Afrin operasyonu, Suriye’deki çatışmalar ve burada yaşanan sıkışmışlıklar” diye konuştu.

İktisatçı Bahadır Özgür, 2019 yılının Türkiye için “borçları çevirememe ve iflaslar yılı” olabileceği uyarısında bulundu ve seçimlerin erkene alınmasını “Bu tamamen gelecek ağır faturayı seçimden önce ödememek için siyasi ikbali garantiye alma seçimidir” sözleriyle değerlendirdi.


09:45 | Çıray: Seçime girebilme tarihimizi 28 Haziran olarak duyurup Erdoğan’ı kandırdık

Erken seçim tarihinin duyurulması öncesinde, “28 Haziran’dan itibaren seçimlere girebiliriz” açıklamasında bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, neden böyle bir ‘hata’ yaptıklarını anlattı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısını partisinin seçime giremeyeceği bir tarihe çekmeye çalıştığı yönündeki yorumlarının ardından tereddüte düştüklerini ifade eden Çıray, Sözcü gazetesinden Uğur Dündar’a yaptığı açıklamada, eşinin kendilerine yönelttiği öneriyi şöyle anlattı:

“Eşim, ‘Ben olsam bu açıklamada İYİ Parti’nin seçimlere girme hakkını elde ettiği gerçek tarihi yazmam. Göreceksiniz; açıklamanızda hangi tarihi yazarsanız ortaklar ondan önceki tarihi erken seçim tarihi olarak açıklayacaktır. Hem böylece niyetlerini de test etmiş olursunuz’ dedi. Kadınların altıncı hisleri güçlüdür. Bunun üzerine ben de risk aldım ve İYİ Parti’nin 28 Haziran’da seçime girme hakkını kazanacağını açıkladım.

Sonucu biliyorsunuz: Süper baskın seçim tarihi 24 Haziran olarak açıklandı. Böylece Saray Koalisyonu’nun Sayın Akşener’den korktuklarını test ettik, ortaya çıkardık. Selmin’e teşekkürler. Çünkü herkesin kandırdığı Erdoğan’ı bu defa da biz kandırdık.”


09:30 | Kılıçdaroğlu’ndan ‘ittifak’ açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran’da yapılacak seçimler için açıklamalarda bulundu.

Partisinin adayının Parti Meclisi’nde belli olacağını yineleyen Kılıçdaroğlu, aday kriterlerine ilişkin “Demokrasiyi savunacak, var olan sorunların çözümü konusunda güzel bir tablo ortaya koyacak, göreve geldiğinde tarafsız olacak, tarafsızlığı ile toplumun önüne çıkacak. Her parti kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarmalı” dedi.

Hürriyet’ten Hande Fırat’ın aktardığına göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Öztürk’ün adaylık açıklamasını “Kişisel tercihi. Bireysel bir tercih” sözleriyle değerlendiren Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşeceğini söyledi ve ‘ittifak’a dair şu açıklamada bulundu:

“İttifaka karşı değiliz. CHP, bu süreçte demokrasiye inanan siyasal partiler, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, bunlarla işbirliği yapmak durumundadır. Çünkü sorun bir partinin sorunu olmanın çok ötesinde bir ülke sorunu haline geldi. Demokrasiyi savunmak zorundayız. Düşünce özgürlüğünü savunmak zorundayız.”

Previous post
Yönetmen Michael Haneke ile "Beyaz Bant" üzerine
Next post
İstanbul'da bir Athina: 1900'lerde halkların anadili için savaşan bir feminist