Ana SayfaGüncelTürkiye 24 Haziran’da yine sandığa gidecek: Kim ne diyor?

Türkiye 24 Haziran’da yine sandığa gidecek: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de seçmenlerin 24 Haziran’da cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gideceğini açıkladı. Muhalefet bu ilanı ‘erken değil baskın seçim’ olarak niteliyor. Gün boyunca konuya dair yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


23:15 | ABD: Seçimlerin adil ve şeffaf bir biçimde yapılacağından endişeliyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 3 Kasım 2019 yerine 24 Haziran 2018 tarihinde yapılması kararını değerlendirdi.

Nauert, “OHAL esnasında Türkiye yasaları ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle tutarlı, tamamen özgür, adil ve şeffaf bir seçim yapmak zor olacaktır” dedi ve ekledi:

“OHAL sürecinde Türkiye’de seçim yapılabilmesi hakkında endişelerimiz bulunmakta.”


21:15 | Erken seçim teklifi Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi

Erken seçimin 24 Haziran’da olmasına ilişkin teklif Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklifin yarın 14.00’te Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.


19:45 | Demirtaş: Bir mühürlük canları var

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlere ilişkin Twitter üzerinden yedi mesaj paylaştı:

  • Sokakta, okulda, otobüste tanımadığınız insanların yüzüne bakın. Sizden olmadığını düşünüyorsanız nefret mi ediyorsunuz? Ya da korkuyor musunuz onlardan? Bu işte bir tuhaflık yok mu?
  • Gelin el ele verelim, bu korkunç kutuplaşmayı ortadan kaldıralım. Önümüzdeki seçimleri demokrasinin ve kardeşliğin düğününe dönüştürelim. İnanın yapabiliriz; inanın ve yapalım.
  • Güçlü Türkiye, güçlü demokrasi ile olur. Bütün sorunlarımızı ülkenin birliği içinde, adaletle çözebilecek ferasetimiz de cesaretimiz de samimiyetimiz de var. İnanın yapabiliriz; inanın ve yapalım.
  • Yoksulluğa, işsizliğe, açlığa mecbur değiliz. Dünyanın en büyük hazinesinin üzerinde yaşıyoruz. Hep birlikte üretip adilce paylaşarak fukaralığımıza son verebiliriz. İnanın yapabiliriz; inanın ve yapalım.
  • Siyasetçilerin her söylediğine inanmayın. Benimkine de. 24 Haziran’a kadar, hayatınızda duyduğunuzdan daha fazla yalan duyacaksınız. Ve de hakaret ve de iftira, tehdit, vaat, kibir, kompleks…
  • Bu tipleri gözünüzde fazla da büyütmeyin. Bir mühürlük canları vardır. İnanın yapabiliriz; inanın ve yapalım.
  • Karamsarlığa, korkuya, yılgınlığa yer açmayın yüreğinizde. Hep beraber daha çok çalışıp umudu gerçeğe dönüştüreceğiz. Haziran daha güzel olacak bu yaz. İnanın olacak. Hadi yapalım!

19:00 | AKP: Hem Cumhurbaşkanı hem milletvekili adayı olunamayacak

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 24 Haziran’da gerçekleştirilecek seçimlerle ilgili uyum yasaları komisyonunun toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Yazıcı’nın erken seçime ilişkin açıklamalarından öne çıkanlar başlıklar şöyle:

  • Hem Cumhurbaşkanı hem milletvekili adayı olunamayacak.
  • 100 bin imza ile cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda sorumluluk YSK’de olacak.
  • Uyum yasaları paketi önümüzdeki hafta yasalaşacak.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 100 bin imza ile adaylık için yetkinin YSK’de olacağını söyleyen Yazıcı, “Her seçmen sadece 1 aday için imza verecek. Hem Cumhurbaşkanlığı hem milletvekili adayı olamayacak. Meclis’ten yetki yasası çıkarılacak. Paket ise haftaya yasallaşacak” dedi.

İmza vermek isteyen yurttaşların il ve ilçe seçim kurullarına gitmesi gerektiğini aktaran Yazıcı, pusula konusunun henüz netleşmediğini de bildirdi.


18:55 | Temelli’den iktidara: Biz ittifakı çoktan yaptık

Halkların Demokratik Parti (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin İzmir ve Mersin’de eş zamanlı başlattığı seçim çalışmaları kapsamında konuştu.

Mersin HDP İl Örgütü’nün düzenlediği etkinliğe katılan Temelli, erken seçim kararının “panikle” alındığını söyledi.

Temelli, “Sandılar ki, bizi hazırlıksız yakalayacaklar. Ya siz şaşkın mısınız, biz 40 yıldır hazırız bu yolculukta. Bunlar HDP’yi tanımamış. Biz bunlara bir Haziran gününde büyük bir ders vermiştik. Gene Haziran geldi, hazır mısınız? Bu sefer alacakları dersi bir daha hiç unutmayacaklar” dedi.

“Tüm Türkiye halklarının kurtuluşu için mücadele ediyoruz” diyen Temelli, ittifak tartışmalarına da değindi.

DHA’nın haberine göre iktidardan muhalefete ittifak yapmaları yönünde açıklamalar yapıldığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Temelli, şunları söyledi:

“Diyorlar ki, ‘Neden ittifak yapmıyorsunuz?’ Kendisi ‘Cumhur İttifakı’ yaptı ya. Biz ittifakı çoktan yaptık. Bu senin yaptığına ittifak denmez, ‘kirli pazarlık’ denir. HDP’nin, HDK’nin yaptığıdır ittifak. Halkları yan yana getirmek, mücadeleyi büyütmektir ittifak. Kadınlarla, emekçilerle yan yana gelmektir ittifak.”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise İzmir’de katıldığı seçim etkinliğinde “24 Haziran tarihi bir fırsat, kazanmaktan başka şansımız yok” mesajı vermişti.


18:35 | Cumhurbaşkanlığı’na 5 aday ‘talip’

65 gün sonra yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıklayan ya da aday gösterilen 5 isim var. Ancak adayların seçimlere girip giremeyeceği kesinleşmedi.

Gazete duvaR’da yer alan habere göre beş isim şöyle:

  • Recep Tayyip Erdoğan (Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı)
  • Meral Akşener (İYİ Parti Genel Başkanı)
  • Doğu Perinçek (Vatan Partisi Genel Başkanı)
  • Tuna Bekleviç (‘Hayır Partisi’ kurucusu)
  • Levent Gültekin (Yazar)

17:40 | Cem Özdemir’den Almanya hükümetine 24 Haziran çağrısı

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimlerinin 24 Haziran 2018 tarihine çekilmesinin ardından Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir Almanya hükümetine çağrı yaptı.

Özdemir, Türkiye’deki seçim kampanyasının yeniden Almanya’ya taşınabileceğine dikkat çekerek, Almanya hükümetinin bu kez önceden harekete geçmesini ve seçime dair düzenlemeleri netleştirmesini istedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Özdemir, “Seçim kampanyasını yine Almanya’ya taşıyabilmek için denemeler olacaktır” diyerek, Almanya hükümetinin bu duruma hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Cem Özdemir, Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan’a Almanya’da etkinlik yasağı getirilmesine ise karşı çıkarak, böyle bir yasağın “Erdoğan’ın kendisini mağdur gösterme durumunu daha da güçlendireceğini” ifade etti.


17:17 | Guardian yazarı: Erdoğan tüm hayatı boyunca bu anı bekledi

Britanya’da yayınlanan The Guardian gazetesinin köşe yazarlarından Simon Tisdall, bugünkü makalesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘erken seçim’ beklentisini değerlendirdi, “Erdoğan, seçimleri öne alarak iç ve dış politikadaki tüm kilit noktalarda tam ve kişisel kontrolü kazanmaya hazırlanıyor” diye yazdı.

Tisdall’in “Adı dışında her şeyiyle diktatör Erdoğan tam kontrol istiyor” başlıklı yazısını tamamı için TIKLAYIN.


17:15 | ABD basını: Erdoğan bir kumar oynuyor

ABD’nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim kararını “kumar” olarak nitelendirdi.

Gazetenin yorumu şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, rekor ekonomik büyümenin devam ettiği bir dönemde bir kez daha seçilmesine yardımcı olma ihtimali bulunan bir kumar oynayarak, seçimleri bir yıldan daha uzun bir süreliğine erkene çekti. Yeniden seçilmesiyle birlikte Erdoğan da geçen yıl düzenlenen referandumda kılpayı kabul edilen yeni düzenlemelerle çok geniş yetkilere sahip bir cumhurbaşkanı olacak.

“Türkiye’nin siyasi ortamına 10 yılı aşkın bir zamandır egemen olan Erdoğan’ın bu kararı, daha önce Kasım 2019 olarak planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini öne çekme gibi bir planı olmadığı yönündeki açıklamalarından dolayı sürpriz bir gelişme oldu.”

‘Başbakanlık makamı lağvediliyor, parlamento zayıflatılıyor’

Washington Post gazetesi de Erdoğan’ın erken seçim kararıyla genişletilen yetkilerini birkaç ay içinde kullanmaya başlamasının önünü açıldığı yorumu yaptı.

Gazetede yer alan yorumda, “Erdoğan, geçen yıl referandumda kılpayı kabul edilen hükümet sistemi çerçevesinde çok geniş yetkilere sahip olmaya hazırlanıyor. Bu değişiklikle başbakanlık makamı lağvediliyor ve parlamento da zayıflatılıyor” denildi.


17:00 | Erken seçim teklifi Meclis’e geliyor

AKP ve MHP’nin erken seçim teklifi bugün saat 18.00’de TBMM Anayasa Komisyonu’nda, yarın 14.00’te ise Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.


16:50 | Kılıçdaroğlu: Adayımızı ben değil, Parti Meclisi belirleyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da gazetecilerin “Seçimlerde aday olacak mısınız?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bizim partimizin bir özelliği vardır. Cumhurbaşkanlığı adaylarımızı ben değil Parti Meclisi belirler. Önümüzdeki günlerde Parti Meclisimiz toplanacak ve adayımızı belirleyecek.”

CHP lideri, sözlerine şöyle devam etti:

“Kim demokrasiden yanaysa, kim tek adam rejimine karşıysa, kim ifade özgürlüğünün yanındaysa, herkesi Haziran ayında onu desteklemeye bekliyoruz.”


16:20 | TGS: Tek sesli seçim ortamına karşı teyakkuzdayız

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 24 Haziran’daki erken seçim ile ilgili bir açıklama yaptı. Sendika’nın açıklaması şöyle:

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, erken seçim çağrısı yapan Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından 3 Kasım 2019’da yapılması gereken seçimin 24 Haziran 2018’e alındığını açıkladı. Baskın seçim kararı ile Türkiye demokrasisi bir yara daha aldı. İki aydan az bir zamanda adayların belirlenmesi ve imzaların toplanmasındaki zorluk, propoganda süresinin kısalığı, uyum yasalarının henüz çıkmamış olması, OHÂL koşulları gibi sorunlar baş göstermiştir. Halkın seçme ve seçilme hakkı engellenmek istenmiştir.

Seçimler yaklaştıkça gazeteciler üzerindeki baskıların artması, medyanın tek elde toplanması yalnızca basın özgürlüğü açısından değil, aynı zamanda demokrasi açısından büyük bir endişe kaynağıdır. Demokrasinin tam anlamıyla icra edilmesi için özgür bir seçim sürecinin ve özgür bir medya ortamının varlığı olmazsa olmazdır. Yurttaşların seçimlerde tercihlerini özgürce yapabilmesi için adaylar ve ülkedeki duruma ilişkin doğru bilgi ve yorumları rahatça alabiliyor olması gerekir. Bu süreçte halkın haber hakkı için mesleğini layığıyla yapmaya çalışanlara yönelik her türlü baskı seçimlerin eşitlik ilkesini ihlâl demektir. Tam da bu süreçte Doğan Medya’nın el değiştirmiş olması endişeleri daha da arttırmaktadır.

Tüm bu olumsuz koşullara rağmen toplumun gözü kulağı olması gereken medya kuruluşlarımızın görevini rahatça yapabilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak mesleğini hakkıyla yapmaya çalışan meslektaşlarımıza yönelik baskılara karşı koyacak, hukuki imkânlarımızı seferber edeceğiz. Türkiye tek sese, tek renge sığmaz.”


14:25 | Buldan: 24 Haziran tarihi bir fırsat, kazanmaktan başka şansımız yok

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, erken seçim tartışmaları arasında geldikleri İzmir’de seçim startını verdi.

İzmir’de bulunan demokratik kitle örgütleri ile Tepekule Kongre Merkezi’nde bir araya gelen Buldan, burada yaptığı konuşmada, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini hatırlatarak, AKP’nin her seçimi usulsüzlüklerle kazanmaya çalıştığını savundu.

Erken seçim tarihi olan 24 Haziran’a dair, “HDP olarak Türkiye halkları için gençleri için kadınlar için 24 Haziran artık bir fırsat olarak önümüze gelmiştir” diyen Buldan, partilerine yönelik baskılara değinerek özetle şunları kaydetti:

“Bu zulmün artık bitmesi son bulması için 24 Haziran seçim tarihi bizler açısından bir fırsattır. Türkiye’nin kaderini değiştirecek olan bir seçim ile karşı karşıyayız. 10 yıllarımızı belirleyeceğimiz bir seçim süreci ile karşı karşıyayız. Ve bu seçim elbette Türkiye toplumunu ilgilendiren bir seçim sürecidir.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye toplumunu yakından kucaklayacak olan, Türkiye toplumuna barışı ve huzuru vaat edecek olan, ‘Türkiye toplumunda kadınların ve gençlerin sorunları benim sorunumdur’ diyecek olan bir adayla yola çıkmaya hazırlanıyoruz. Ve özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birinci turda kazanmayı önümüze hedef olarak koyuyoruz. Çünkü kazanmaktan başka hiçbir şansımızın, hiçbir alternatifimizin olmadığını biliyoruz ve bu şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Tüm kadınlara ve gençlere özellikle muhaliflere şu çağrıyı yapıyoruz; Halkların Demokratik Partisi’nden aday adayı olun. Kapımız herkese açıktır. Kapımız kadınlara, gençlere açıktır. Kapımız bu ülkede mağdur olan herkese açıktır. Ermenilere açıktır. Süryanilere açıktır. Alevilere açıktır. Araplara, Lazlara, Çerkezlere, Türklere açıktır. Partimiz sadece bir Kürt partisi değildir. Partimiz bize el veren, hep birlikte bizimle bu mücadeleyi yürütmek için yola çıkanlara açıktır. Bu ülkede tarihi değiştirmek, gelecek olan yarınlarımız açısından bu fırsatı değerlendirmek bizlerin görevidir.”


14:20 | Akşener: İYİ Parti, 10 Haziran itibarıyla seçime girmeye hak kazanmıştır

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin erken seçime girip, girmeyeceğiyle ilgili tartışmalara ilişkin, Demokrat Parti’den İYİ Parti’ye geçen Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’yı makamında ziyareti sırasında konuştu.

24 Haziran için ‘baskın ötesi seçim kararı alındığını’ belirten Akşener, İYİ Parti’nin erken seçime girip girmeyeceğiyle ilgili tartışmalara değindi.

Akşener, “İYİ Parti, bütün hukuki şartlarını tamamlamıştır. 10 Haziran itibarıyla 6 ayını doldurarak, seçime girmeye hak kazanmış bir siyasi partidir” dedi.


12:10 | CHP Sözcüsü Tezcan, parti içindeki ‘en büyük aday’ı açıkladı

Erken seçim kararıyla ilgili NTV’ye konuşan CHP Sözcüsü Tezcan, adaylık sorusunu “Bana göre CHP içinde en büyük aday Kılıçdaroğlu’dur” şeklinde yanıtladı. Tezcan, ittifaka kapalı olmadıklarını da sözlerine ekledi.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay’ın “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu aday olabilir” açıklamasının ardından, Parti Sözcüsü Bülent Tezcan da “Bana göre CHP içinde en büyük aday Kılıçdaroğlu’dur” dedi.

Erken seçim kararıyla ilgili NTV’ye açıklamalarda bulunan Tezcan’ın ‘aday’ konusuna dair aktarımları şöyle:

“Biz adaylık konusunda avantajlı konumdayız. Tek adam koalisyonunun bir adamı var başka seçeneği yok. Birinci turda da ikinci turda da aday Erdoğan olacak. Biz öyle değiliz. Millet her gün 5 sefer TV’lerde konuşup hakaret eden cumhurbaşkanı istemiyor. Sandık geldi, bir huzura kavuşalım. Bizim seçeneklerimiz çok geniş, aday kousunda sıkışmadık.  Farklı kesimlerin de gönlünü hoş tutacak bir cumhurbaşkanı seçmek istiyoruz. Birinci turda kim kazanırsa eyvallah. İkinci tura kalırsa demokrasi etrafında uzlaşanlar bir araya gelirler. Birinci turda da tek aday etrafınad toplanılabilir.

Bana göre CHP içinde en büyük aday Kılıçdaroğlu’dur. Gönlümden geçen isim Genel Başkanımızdır. Ama adayımız Kılıçdaroğlu’dur deme yetkim yok. Bu benim gönlümden geçendir. Bu mesele sadece birini aday yapma meselesi değildir. Bu mesele sonuç alma meselesidir. En kısa sürede adayımızı belirleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde çok hızlı bir şekilde belirleyeceğiz. PM bir karar verecek bu konuda. Bizim için 2 günlük bir iştir.”


12:00 | YÖK Başkanı’na göre erken seçim yüzünden sınavın ertelenmesi “öğrenciler için kazanç”

Foto: DHA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 24 Haziran’daki erken seçim tarihiyle çakıştığı için üniversite sınavının bir hafta ertelenmesinin ‘öğrenciler için kazanç olduğunu’ savundu. YÖK Başkanı’nın konuya dair açıklaması şöyle:

“Seçim tarihi öne alındığında bizimde kamu yararını gözeterek YÖK olarak bir düzenleme yapmamız icap ediyordu. Bu düzenleme gerçekleşti. Burada en şanslı olan husus öğrencilerimizin bundan istifade etmeleri. Bu hususa da işaret etmek lazım. Öğrencilerimiz bir hafta daha kazandı diye düşünüyorum.”


11:40 | Goldman Sachs ve JP Morgan’dan ‘erken seçim’ değerlendirmesi

Yatırım Bankaları Goldman Sachs ve JP Morgan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran’da yapılacağını açıkladığı ‘erken seçim’ kararını değerlendirdi.

Goldman Sachs, karar sonrası piyasadaki iyileşmeye rağmen Türkiye’deki ekonomik görünüme ilişkin görüşlerinin değişmediğini belirtirken, JP Morgan ‘erken seçim’ kararının mali gevşeme riskini azalttığını söyledi.


11:00 | ‘Erken seçim’ kararı Almanya basınında

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği ‘erken seçim’ kararı Almanya basınında yer buldu.

DW Türkçe’nin haberine göre Rhein-Neckar-Zeitung, ‘erken seçim’ kararına ilişkin şöyle yazdı:

“Başlıca sebep şu: Kürtlere karşı savaş, Suriye’nin kuzeyindeki askerî operasyon, tüm bunlar şu sırada etkileyici faktörler. Ancak savaş uzadıkça askeri operasyon da kuşku uyandırıyor. Öte yandan onbinlerce kişiye açılan propaganda amaçlı davalar devam ediyor ve durum ülkedeki atmosferi zehirliyor. Ve muhalefetin aktif seçim kampanyası yürütmesini neredeyse imkansız hale getiren olağanüstü hal uygulamasının da sonsuza kadar uzatılması mümkün değil. Özetle, Erdoğan için şimdi tam uygun zaman. Ama aslında müttefikimiz Türkiye şu sıralarda tamamen donuk bir ruh hali içinde.”           

Weser-Kurier ise ‘erken seçim’ kararını Türkiye’nin AB’den ne kadar uzaklaştığının kanıtı olarak gördü ve Türkiye ekonomisi açısından kararı şöyle değerlendirdi:

“Seçimden Erdoğan’ın zaferi dışında çıkabilecek her türlü sonuç herhalde sürpriz olur. Ama Cumhurbaşkanı açısından seçim öyle tamamen pürüzsüz geçmeyebilir de. Bunun nedeni ise ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum. Türk Lirası dolar karşısında şimdiye kadar olmadığı kadar düşük seviyede seyrediyor, enflasyon kasıp kavuruyor ve ekonominin resesyona girme tehlikesi bulunuyor. Genç işsizlerin oranı yüzde 20 dolayında. Avrupa’dan yardım gelmesi ise olanaklı görünmüyor. Nitekim AB Komisyonu’nun bu hafta yayımladığı raporunda ‘Türkiye büyük adımlarla AB’den uzaklaştı’ saptamasında bulunuluyor. Ne kadar uzaklaşmış olduğunu da işte bu erken seçim kararı gözler önüne seriyor.”


10:45 | Bozdağ’dan ‘erken seçim’ açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ‘erken seçim’ kararına ve seçim için belirlenen tarihe ilişkin açıklamalarda bulundu.

”Seçimin erkene alınması, Türkiye üzerinde kirli hesap yapan herkesin hesabını bozan bir adım olmuştur” diyen Bozdağ, AA’ya yaptığı açıklamada, “24 Haziran seçim için uygun bir tarih. Çünkü 26 Ağustos yazın ortası ve Kurban Bayramı’nın akabinde. Madem ki sistem değişti, biz o yeni sistemle yolumuza devam etmeliyiz” dedi.

Bozdağ, son olarak “Türkiye’nin hızlı karar almaya ve alınan kararları hızlı uygulamaya ihtiyacı olduğunu” savunarak, seçim tarihinin piyasaları olumlu etkileyeceğine inandıklarını söyledi.


09:20 | ‘Erken seçim’ kararı Britanya basınında

Alınan ‘erken seçim’ kararı, Britanya basınında da yankı buldu.

Financial Times gazetesi erken seçim kararını “Erdoğan U dönüşü yaptı” başlığıyla duyururken, The Guardian gazetesi köşe yazarı Tisdall ise “Türkiye’nin cumhurbaşkanı Rusya’nın Vladimir Putin’i veya Mısır’ın Abdülfettah Sisi’sinden farksız” diye yazdı.


09:10 | “YSK daha çok süre istedi ancak AKP 24 Haziran’da ısrar etti” iddiası

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) erken cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için daha çok süre istediği ancak AKP’nin 24 Haziran’da ısrar ettiği öne sürüldü.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, YSK ile yapılan art arda görüşmelerde seçimin en hızlı nasıl yapılabileceği soruldu.

YSK yönetimi, ‘seçim ittifakı’ düzenlemesi nedeniyle rutin hazırlıkların dışında daha fazla süreye ihtiyaç olduğunu söyledi ancak buna rağmen 24 Haziran’a yetiştirme konusunda ısrarcı olundu.

YSK da bunun üzerine 50-53 günlük bir taslak program hazırladı. Bunun olası gelişmelere göre, kısaltılıp uzatılabileceği de belirtildi.


09:00 | “CHP’nin adayı Kılıçdaroğlu olabilir”

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, CHP’nin cumhurbaşkanı adayının kim olacağıyla ilgili soruyu yanıtladı.

Habertürk yayınında konuya dair konuşan Altay, “Resmi ortamda henüz aday değerlendirmemiz yapılmadı, önümüzdeki günlerde bu yapılacaktır” dedi.

Altay, partisinin adayının 15 gün içinde netleşeceğini söylerken, “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu aday olabilir. Bu tamamen kendisinin takdiri” diye konuştu.


Erken seçimin ilan edildiği gün yapılan açıklamalar: Kim ne dedi?

Previous post
Sinop’ta nükleer karşıtı miting İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı
Next post
ABD: Türkiye'de seçimlerin adil ve şeffaf bir biçimde yapılacağından endişeliyiz