Ana SayfaGüncelTürkiye 24 Haziran’da yine sandık başında: Kim ne diyor?

Türkiye 24 Haziran’da yine sandık başında: Kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de seçmenlerin 24 Haziran’da cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gideceğini açıkladı. Muhalefet bu ilanı ‘erken değil baskın seçim’ olarak niteliyor. Gün boyunca konuya dair yapılan açıklamaları, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


22:57 | Erken seçim kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

TBMM Genel Kurulu’nda, AKP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran’da yapılmasına ilişkin ortak önergesinin 386 oyla kabul edilerek yasalaşmasına ilişkin karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Resmi Gazete’deki kararda, “TBMM genel seçimlerinin yenilenmesine ve seçimin 24 Haziran Pazar günü yapılmasına, TBMM Genel Kurulunun bugün 89’uncu birleşiminde karar verildi” ifadesi yer aldı.


21.01 | Temelli’den ortak aday açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Adana’da sivil toplum örgütlerinden temsilcileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda “ortak aday” gösterilebileceğini söyledi.

Temelli şu ifadeleri kullandı:

“Eğer ikinci tur olursa, o zaman çıkaracağımız adayın bu toplumun tüm değerlerine sahip çıkan bir aday olarak belirlemek önemli olacaktır. Amasız lakinsiz bir aday olabilir. Bunu çeşitli siyasi partiler ile hem bileşenlerimiz hem de bileşenlerimiz dışındaki partiler ile bir aday gösterilebilir. Madem Türkiye partisiyiz, o zaman bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. Yeter ki bizle buluşmaya gelenler demokratik ilkelerin altını doldursun ve bizimde hassasiyetimizi göz önünde bulundurarak gelsin.  Madem bu önemli bir milletvekili seçimleri birinci torda parlamento dağılımı önemlidir. Biz HDP olarak çok daha güçlü girmeyi önemsiyoruz. Biz bundan önce 7 Haziran’daki gibi en az 80 milletvekili ile geri dönmeyi istiyoruz. Tüm şaibelere rağmen oyumuza sahip çıkmayı önemsiyoruz. Tüm partileri oylara ve sandıklara sahip çıkmaya davet ediyoruz.”


20:40 | Dışişleri’nden ABD’ye cevap

Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in “OHAL esnasında Türkiye yasaları ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle tutarlı, tamamen özgür, adil ve şeffaf bir seçim yapmak zor olacaktır” sözlerine yanıt verdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’de yapılan tüm seçimlerin “adil ve şeffaf olduğunun uluslararası gözlem raporlarında yer aldığını” söyledi.

Aksoy, “Olağanüstü hal koşullarında 2017 yılında gerçekleştirilen anayasa referandumu bunun son ispatıdır. Bu gerçeği göz ardı ederek, olağanüstü hal uygulamasının seçimleri demokratik standartların gerisine düşüreceğini iddia etmek art niyetli bir yaklaşımdır” dedi.


19:40 | Buldan: 24 Haziran için bugünden itibaren seferberlik ilan ediyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan “erken seçim” çalışmaları kapsamında Kocaeli’nde bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Dilovası’ndaki halk buluşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan iktidarın tüm toplumsal muhalefete yönelik baskı politikası izlediğini söyledi ve “İktidarda, ‘Ya benim gibi olacaksın ya da sana bu ülkede yaşama hakkı tanımıyorum’ diyen bir zihniyet var. Diğer taraftan bir iktidarın kölesi olmayan, onurlu bir halk var. İşte bu onurlu halk sadece Kürtler değil, bu ülkede yıllardır zulüm gören, sesi kesilmeye çalışılan ve hiçbir hakkı tanınmayan Alevisi, Süryanisi, Ermenisi, kadını, genci var. Kürtler, Ermeniler, Alevi toplumu, tüm kesimler hakkını talep ediyor” dedi.

Seçimleri boykot ederek meydanı AKP ve MHP’ye bırakmak bu ülkede yaşayan insanlara büyük haksızlıktır” diyen Buldan şöyle devam etti:

“Meclise bedel ödeyerek girdik. 7 Haziran seçimleri bunun bir örneğidir. 24 Haziran’da da her türlü engellemelerine rağmen onları yeneceğimizin sözünü veriyoruz. 24 Haziran, Türkiye açısından önemli bir tarihtir. Bu günden itibaren seferberlik ilan ediyoruz.”


17:00 | Erken seçim teklifi Meclis’te kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, AKP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran’da yapılmasına ilişkin ortak önergesi 386 oyla kabul edilerek, yasalaştı.


16:45 | Yıldırım: Kemal Bey’e tavsiyem elini çabuk tutsun sonra sıra kalmayacak

Başbakan Binali Yıldırım, Meclis’te yaptığı konuşmada, CHP içinden gelen adaylık açıklamaları ile ilgili Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Adaylık açıklayanlar ardarda devam ediyor. Kemal Bey’e tavsiyem elini çabuk tutsun sonra sıra kalmayacak” dedi.

Yıldırım ayrıca “Bugün karşınızda Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olarak hitap etme onurunu yaşıyorum” dedi. Yıldırım, “Son başbakan olarak, belki gidip dönmemek, gelip de görmemek var. Birbirimize hakkımız geçti, hakkınızı helal edin” ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, bugün Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıklamış, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması halinde cumhurbaşkanlığına adayım” demişti.

Öztürk Yılmaz’ın ardından ise CHP’de cumhurbaşkanı adaylığını açıklayacağını duyuran isim İstanbul Milletvekili Didem Engin olmuştu.


15:45 | İnce’den Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrası açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce bir araya geldi.

Saat 15 sularında gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan İnce, şöyle konuştu:

“İnsanlarımızın yüreğine su serpmeye ihtiyacımız var. Referandumda yarattığımız dayanışma ruhuna ihtiyacımız var. Bunu birlikte başaracağız. Bu korku yağma düzeninden hep birlikte kurtulacağız. 16 yıldır TBMM’de milletvekili olarak görev yapan arkadaşınız olarak genel başkanımıza önümüzdeki süreçle ilgili görüşlerimizi ilettik. Dertleştik ve gidiyorum. CHP Genel Başkanı’nın doğal cumhurbaşkanı olması gerektiğini iletmiştim yine ilettim.

“Sayın genel başkan düşündüğü adaylarla ilgili anket çalışması yaptırdığını kaydettiler. (Aday olacak mısınız?) Ben partimin yetkili organlarının kararına saygı gösteririm. Partimizin yetkili organları ne karar verirse ona saygı gösteririm.”


15:25 | Erdoğan: Manifestomuzu İstanbul kongresinde açıklayacağız

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da gazetecilere yaptığı açıklamada partisinin seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan, “Seçim kampanyamız başladı. Manifestomuzu İstanbul kongresine yetiştirmeye çalışacağız. İstanbul kongresinde açıkladıktan sonra yola koyulacağız. Milletvekillerinin tamamıyla bir toplantı yaptık. Temayül yoklamasını yine yapmayı planlıyoruz. Cuma günü genişletilmiş il başkanları toplantısında yol haritasını paylaşacağım, sonra yola koyulacağız” dedi.


15:20 | BBP: Adayımız ‘Cumhur İttifakı’nın adayı

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, cumhurbaşkanlığı adaylığında kimi destekleyeceklerini açıkladı.

Sivas’ta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Destici, “Cumhur ittifakının adayı kimse, Büyük Birlik Partisi’nin de adayı o olacak” dedi ve şunları ifade etti:

“Bu seçim bir yönüyle de yeni sisteme ‘evet’ diyenlerle, eskiye dönmek isteyenler arasında geçeceğe benziyor. Dolayısıyla, özellikle anamuhalefetin başını çektiği grubun ifadeleri, ‘Bugünkü seçimi kazanırsak, eski sisteme döndüreceğiz’ diyorlar. Biz de eski sisteme dönmeyip yeni sistemle Türkiye’nin yönetilmesi konusunda güçlü bir irade koyduk. Cumhur ittifakının içinde yer alacağımızı, bunu da desteklediğimizi ifade ettik.”


14:20 | CHP’li Didem Engin de Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladı

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayacağını duyurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz’ın ardından CHP’de cumhurbaşkanı adaylığını açıklayacağını duyuran Didem Engin, “Ülkemizin içinde bulunduğu karanlık tabloya ışık tutacak bir yol haritasıyla Cumhuriyet Halk Partisi’nden Cumhurbaşkanlığı aday adaylığımı basın toplantısı ile açıklayacağım” dedi.

Engin, basın toplantısının gün ve saatini daha sonra duyuracağını da söyledi.

Öztürk Yılmaz da bugün Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıklamış, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması halinde cumhurbaşkanlığına adayım” demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise, partilerinin adayıyla ilgili son kararın 24 Nisan Salı günü gerçekleştirilecek Parti Meclisi toplantısında verileceğini söylemişti.


14:05 | Yıldırım’dan ABD’ye ‘erken seçim’ yanıtı

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in “OHAL esnasında Türkiye yasaları ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle tutarlı, tamamen özgür, adil ve şeffaf bir seçim yapmak zor olacaktır” sözlerine yanıt verdi.

Yıldırım, “Önce onlar kendi işlerine baksın. Seçimlerde hile yapıldı tartışmaları Amerika’da bitmedi. Amerikalılar seçim görmek istiyorlarsa Türkiye’ye gelsinler ne kadar şeffaf olup olmadığını yerinde görsünler” dedi.


13:35 | AKP’den ‘seçim pusulası’ açıklaması

Arşiv

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için hazırlanacak pusulalara dair açıklamalarda bulundu.

Habertürk TV yayına katılan Elitaş, şunları söyledi:

“İki oy pusulası var. Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği pusulası. İttifak, milletvekili pusulasında yer alacak. Cumhurbaşkanı adaylarını partiler zaten açıkladı. Cumhurbaşkanlığına aday olmak için şartlar belli. Ya 100 bin imza toplayacaksınız ya da 20 milletvekilinin imzası ile aday gösterileceksiniz.”

Cumhurbaşkanlığı pusulasında sadece adayın ismi olacağı bilgisini veren Elitaş, “Siyasi partiler çıkacak diyecek ki ben Erdoğan’ı destekliyorum. Vatandaşı yöneltecek. Cumhurbaşkanının seçileceği pusulada adayın ismi, resmi ve mühür yeri olacak. İttifak adı yer almayacak, aday ismi yer alacak” dedi.


13:25 | SAMER Koordinatörü: Kürt illerindeki CHP kitlesi HDP ile ittifak yapılmasını istiyor

SAMER Koordinatörü Yüksel Genç

Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER) Koordinatörü Yüksel Genç, alınan ‘erken seçim’ kararına dair değerlendirmelerde bulundu.

AKP- MHP ittifakının kararının Kürt illerine yansıması hakkında Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Sedat Yılmaz’a bilgi veren Genç, bölgede 1 Kasım Genel Seçim sonuçlarının büyük oranda aynı seyirde olduğunu belirterek, yapılan saha araştırmasına dayandırarak verdiği bilgiler özetle şöyle:

  • Bölgede gerek HDP gerekse AKP 1 Kasım 2015 seçimindeki oy oranlarını büyük oranda koruyor.
  • MHP’nin bölge oylarında AKP’ye ciddi kayışlar var.
  • İlk defa oy kullanacak kesimlerden gelmesi muhtemel oylarla beraber AKP’nin Kasım seçimlerindeki orana yaklaştığını söylemek mümkün. Ancak en tedirgin seçmen AKP, en mobil seçmen ise MHP’nin.
  • MHP bölgedeki oylarının bir kısmını AKP’ye, önemli bir kısmını da İYİ Parti’ye kaptırmış durumda.
  • Bir süredir Hüda-Par tabanında HDP’ye doğru bir yakınlaşma yaşanıyordu. Olası bir yerel seçimde HDP’ye oy verebileceğini söyleyen ciddi oranda Hüda-Par seçmeniyle karşılaştık.
  • Bölgede tüm siyasi partilerin seçmenleri HDP ile ittifakı büyük oranda desteklerken, HDP seçmeni bu konuda daha isteksiz görünüyor. İttifak kurulmasını istemeyenlerde öne çıkan gerekçe; ‘ötekileşmeye ve yok sayılmaya’ tabi tutulduklarına dair inanç, istenmediklerine dair algı.
  • HDP ile ittifak yapılmasını isteyen en büyük seçmen kitlesi CHP’ye oy verenler içinde bulunuyor.

13:05 | CHP: Cumhurbaşkanı adayımız Salı günü belirlenecek

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve ittifak çalışmaları ile ilgili soruları yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, partilerinin adayıyla ilgili son kararın 24 Nisan Salı günü gerçekleştirilecek Parti Meclisi toplantısında verileceğini söyledi.

Habertürk TV yayınında konuşan Erkek, Salı günkü toplantıda ayrıca CHP lideri Kılıçdaroğlu’na ittifak için yetki verileceğini de söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Öztürk’ün adaylık açıklamasını da değerlendiren Erkek, “en güçlü adayın Kılıçdaroğlu” olduğunu da söyledi:

“Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’de parti içi demokrasinin yaşatıldığı tek parti. Bizim içimizde aday olmak isteyenler olabilir ama kimin aday olacağını sonuçta Parti Meclisi’miz belirler. Salı günü Parti Meclisi’miz toplanacak, orada hem cumhurbaşkanlığı adaylığı ilgili hem milletvekili adaylığı ile yöntemler netleşecek. Partimiz içinden adı geçen adaylar Genel Başkanımız aday olmazsa adaylıkları Parti Meclisi’nde değerlendirilir. Bizim en güçlü adayımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’dur.”


13:00 | Mardin’de ‘erken seçim’ süreci: 3 ay boyunca her türlü etkinlik izne bağlandı

Erken seçim sürecine girilirken Mardin’de her türlü etkinlik 3 ay süreyle kaymakamlıklardan alınacak izne bağlandı.

Mardin Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada kapalı ve açık alanlarda yapılacak toplantı, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stand açma gibi her türlü etkinliğin izne bağlandığı kaydedildi. Açıklamanın ilgili kısmı şöyle:

“…kapalı ve açık yer toplantıları ve gösteri yürüyüşleri ile bir veya birden fazla kişi tarafından yapılacak olan basın açıklaması, anma töreni, stant açma (ticari olanlar hariç), meşale yakma ve taşıma, imza masası açma, oturma eylemi, çadır kurma, protesto, dilek feneri, dilek ağacı, flashmob etkinliği ve her türlü sahne oyunu olmak üzere el ilanı, bildiri, broşür dağıtılması, duvar ilanı, afiş, poster ve pankart taşınması ve asılmasının, 19 Nisan 2018- 19 Temmuz 2018 tarihleri arasında kaymakamlıklardan alınacak izne bağlandığı kamuoyuna duyurulur.”

Valilik bu yasakları ise “kamu düzeni ve kamu güvenliği sağlamak”, “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” ve “suç işlenmesinin önlenmesi ile düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini güvence altına alınması” ile gerekçelendirdi.


12:10 | CHP: YSK ittifak protokolü için süreyi 3 güne indirecek

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Yüksel Seçim Kurulu’nun (YSK) ittifak protokolleri için 7 gün olan maksimum süreyi 2-3 güne indireceği iddiasında bulundu.

NTV canlı yayınında konuşan Altay, şunları söyledi:

“YSK bunu 3 günde yapabilir, işaretler de bunu gösteriyor. Partilerin elini çabuk tutması lazım. Sürenin böyle konmasında da bir hainlik var. AK Parti’nin sık başvurduğu bir yöntem. 7 gün de aşağıya çekilecek, çok net söyleyebilirim. 2-3 gün olacak; demokrasi güçlerinin önüne engel olmak amaçlı.”

Altay, ittifak sorusu ile ilgili olarak ise, “Biz, bunun kader seçimi olduğunu bildiğimiz için demokrasiden yana olanlar tabanda ittifak bunu yapar. İstiyoruz ki, daha organize bir ittifak anlayışı parlamento oluşumuna pozitif yansısın” şeklinde konuştu.


11:50 | Mahçupyan: Bahçeli’nin hamlesi Erdoğan’ı çok zor duruma soktu

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun danışmanlığını da yürüten Karar Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan, ‘erken seçim’ kararını değerlendirdi.

DW Türkçe’den Beklan Kulaksızoğlu’nun sorularını yanıtlayan Mahçupyan, erken seçim çıkışının Bahçeli ile Erdoğan arasında bir ‘danışıklı dövüş’ olmadığını savunurken, Bahçeli’nin çıkışı için “AK Parti’yi de Erdoğan’ı da çok zor duruma sokan bir hamleydi” değerlendirmesinde bulundu.

Yerel seçimden önce genel seçimin Bahçeli’nin ‘işine geldiğini’ belirten Mahçupyan, “Çünkü şu anda pazarlık gücü çok yüksek” dedi.

Mahçupyan’a göre Erdoğan’ın Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çağrısına ‘olumlu’ yanıt vermesinin nedeni ise şu:

“Burada Erdoğan’ın bunu kabul etmesinin nedeni bence ortağını kaybetmek istememesi. Bence ortağı göründüğünden daha güçlü bir ortak. Yani şu anda Bahçeli kanadı Erdoğan’a ne kadar muhtaçsa Erdoğan da Bahçeli kanadına o kadar muhtaç. Çünkü önümüzde bir Cumhurbaşkanlığı seçimi var ve MHP’nin oyu olmadan Erdoğan’ın seçilmesi pek kolay gözükmüyor. O zaman da MHP’nin göreceli gücünün, pazarlık yeteneğinin göründüğünden epeyce daha fazla olduğunu görmek lazım ve Bahçeli de onu kullanıyor şu anda.”

Öztürk Yılmaz, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıklamış, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması halinde cumhurbaşkanlığına adayım” demişti.


11:40 | Mesut Yeğen: Her şey başta CHP olmak üzere üç muhalefet partisine bağlı

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Mesut Yeğen, 24 Haziran’daki ‘erken seçim’ kararına ilişkin Mezopotamya Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Kenan Kırkaya’ya konuşan Yeğen, seçim tarihinin bu denli erkene alınmasının nedenini şöyle izah etti:

“Esas sebep AKP-MHP koalisyonuna olan desteğin eriyor olması. AKP-MHP liderliği 2019 Kasım’ına kadar geçen sürede bugünkünden daha iyi bir sonuç alacağına inansaydı seçimi erkene almazdı. Ama şimdi belli ki AKP-MHP liderliği yaptırdığı kamuoyu yoklamalarından şu sonuca ulaştı: ‘Ne kadar erken o kadar iyi, ne kadar geç o kadar kötü.’”

OHAL’e rağmen muhalefetin seçimlerde hem başarılı olabilmesi hem de gerçek sonuçlarına sahip çıkabilmesinin mümkün olduğunu da söyleyen Yeğen, “Bunun için gereken iyi bir örgütlenme ve biraz cesaret” dedi.

Seçimlerin tayin edici gücünün yine HDP ve Kürt seçmen olacağını belirten Yeğen, şunları kaydetti:

“HDP’nin ve Kürt seçmeninin yine tayin edici olacağı açık. HDP’nin yüzde 10’un üzerinde bir seçmen desteğine sahip olmaya devam etmesi Türkiye’nin kalan yüzde 85-90’ından Erdoğan’ın yüzde 51 çıkarmasını zorlaştırıyor. Ancak bu zor durumdan AKP-MHP koalisyonuna alternatif bir siyasi tablo çıkarmanın vurucu hamlesini parti olarak Saadet Partisi aday olarak da Meral Akşener ve tabii ki olursa Gül yapabilir.”

Yeğen’in, “Böyle bir seçimin sizce sonucu ne olur?” sorusuna yanıtı ise şöyle:

“Her şey başta CHP olmak üzere 3 muhalefet partisine bağlı. Söylediğim üzere HDP harici oylar 85-90 arasında ve buradan net bir yüzde elli çıkarmak AKP-MHP için kolay değil. Bu da şu demek: Üç muhalefet partisi parlamento seçimleri için işbirliği yapabilir ve kuvvetli bir ya da iki cumhurbaşkanı adayı çıkarabilirlerse hem parlamentoda çoğunluğu sağlayabilir hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci tura uzatabilirler. Ama bu yapılamazsa Erdoğan kolaylıkla seçilir ve AKP-MHP koalisyonu da parlamentoda çoğunluğu elde eder.”


11:15 | CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Cumhurbaşkanlığına aday oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıkladı.

Yılmaz, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması halinde cumhurbaşkanlığına adayım” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise partisinin adayını Parti Meclisi’nin belirleyeceğini söylemişti.

Eski Musul Başkonsolosu Yılmaz, 11 Haziran 2014 tarihinde IŞİD tarafından Musul Başkonsolosluğu’na yapılan baskın sonrası 43 kişiyle birlikte 101 gün boyunca alıkonulmuştu.

Öztürk Yılmaz, 20 Eylül 2014’te de Türkiye’ye teslim edilmişti.


11:10 | ‘HDP, Cumhurbaşkanı adayını gelecek hafta açıklayacak’

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, partisinin Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık kararını gelecek hafta içi kamuoyuna açıklayacağını belirtti.

BBC Türkçe’ye konuşan Oluç, şu anki kararlarının seçimlere kendi adaylarıyla girmek, olası bir ikinci turda ise muhalefetin adayını demokratik ilkeler bağlamında değerlendirmek olduğunu söyledi.

Saruhan Oluç, adayları kim olursa olsun 24 Haziran’da tıpkı 7 Haziran 2015’te olduğu gibi kapsayıcı bir kampanya yürüteceklerini belirterek, “Kampanyanın, bizim kendimize ait olan kavramları ya da hedefleri dile getirmekten çok asgari, herkesin üzerinde buluşabileceği bir demokratik zemin neyse bunun üzerinde şekillenmesini istiyoruz” diye konuştu.

Oluç, olası bir ittifak veya seçimlerin ikinci tura kalması durumunda nasıl bir politika izleyeceklerini ise diğer adayların belirleyeceğini söylüyor:

“Bizim için şu an için önemli olan, isimlerden ziyade asgari demokrasi ilkeleri. İkinci tura kalacak olanlar bu var olan sistemi devam ettirecekler mi, ettirmeyecekler mi bunun açıklanması gerekiyor. Bunu açıklanırsa çok asgari bir zeminde bir demokrasi tarifi yapılmış olunur diye düşünüyoruz. Adayların genel olarak demokrasiyi savunması bizim için yeterli bir kriterdir.”


10:45 | Buldan: Seçimlere kendi adayımızla gireceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 24 Haziran seçimlerine dair Mezopotamya Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin hala OHAL ile yönetildiğini hatırlatan Buldan, uyum yasalarınının Kanun Hükmünde Kararnameler’le (KHK) getireleceğini belirterek, şöyle konuştu:

“Çünkü Meclis’in çalışma takvimi artık bitmiştir. Muhtemelen bir hafta daha çalışacak. Ve bu bir hafta içerisinde getirebildiklerini belki sabahlara kadar belki vekilleri çalıştırıp çıkarabildiklerini çıkaracaklar. Ancak çıkaramadıklarını da Kanun Hükmünde Kararnamelerle tıpkı geçmişte yaptıkları gibi bunları getirip, Türkiye toplumun önüne koyacaklardır. Bu da aslında Türkiye’nin yönetilme şeklinin hem OHAL dönemini hem de KHK’lerle yönetilen bir ülkenin sorunlarını çözemediğinin de aslında göstergesidir. Meşru olmayacaktır.”

İttifak tartışmalarına da değinen Pervin Buldan, başından beri demokrasi güçleri ile ittifak yapacaklarını deklare ettiklerini ve hala aynı noktada durduklarını ifade etti.

“Tabi ki güçlü bir adayımız olacak. Seçimlere kendi adayımızla gireceğiz” diyen Buldan, adaylarının kim olduğu konusunda ise bilgi paylaşmazken, “Türkiye toplumu ya tek adamlıktan yana ya da Türkiye’nin çoğulculuğu, demokrasisi, barışı, huzuru anlamında bir karar verecek. Bizim ittifakımız demokrasi güçleri ile olacak. Adayımızla giriyoruz seçimlere” dedi.

Buldan son olarak 7 Haziran vurugusu yaparak, “7 Haziran seçimlerinde bir hava vardı. İyi bir atmosfer vardı. Herkesime ulaşmaya çalışmıştık. 24 Haziran seçimlerinde daha geniş kesimlere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.


10:15 | Seçim anketi: AKP, oylarını MHP’ye kaptırıyor

AKP’ye yakın kamuoyu araştırma şirketlerinden MAK Danışmanlık, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘erken seçim’ çıkışının hemen öncesinde tamamladığı anketin sonuçlarını paylaştı.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre MAK Danışmanlık’ın yaptığı anket sonuçlarına göre AKP-MHP ittifakı yüzde 50+1’i göremiyor, hatta AKP oylarını MHP’ye kaptırıyor.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, 24 Haziran’da MAK Danışmanlık’ın anketine benzer sonuçlar çıkması durumunda iki partinin toplam oy oranının yüzde 48’lerde olacağını söylüyor.


09:30 | Erdoğan’dan partisine ‘ittifak’ uyarısı: MHP’ye oy kaptırmayalım

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘erken seçim’ kararının ardından partisinden milletvekilleriyle bir araya geldi, bir dizi ‘uyarı’da bulundu.

Hürriyet’ten Gizem Karakış ile Nuray Babacan’ın haberine göre “Ben önümüzdeki hafta itibarıyla sahaya iniyorum” diyen Erdoğan, “Sandığa giderken ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a, milletvekili seçimlerinde başka partiye oy verilebilir’ oyunu oynanmaya çalışılıyor. ‘Bize halktan yüksek teveccüh var’ diye gevşemeyin” dedi ve AKP’li vekillere MHP ile kurulan ‘Cumhur ittifakı’ için şu uyarıda bulundu:

“‘İttifak yapıyoruz’ diye MHP’ye de oy kaptırmayalım. ‘Nasıl olsa MHP de bizden, MHP’ye de oy verelim’ havasına girmesin kimse. MHP ile AK Parti arasındaki bu çizgiye de dikkat edelim, rehavete kapılmayalım. Yeni dönemde, Meclis’te komisyonlarda çoğunluğa ihtiyacımız var; bu nedenle tek bir oy bile önemli. Seçmenleri uyarın, mühür vururken dikkat etsinler. Özellikle Kürt seçmenlerimiz üzerinde kara propagandaya karşı dikkatli olalım. Çünkü bölgede ‘İttifaka verilen oy, MHP’ye gidecek’ diye propaganda yapılacak. İttifak yapıyoruz diye Kürt seçmenin bizden uzaklaşmasına izin vermeyelim.”


09:00 | ABD: Seçimlerin adil ve şeffaf bir biçimde yapılacağından endişeliyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 3 Kasım 2019 yerine 24 Haziran 2018 tarihinde yapılması kararını değerlendirdi.

Nauert, “OHAL esnasında Türkiye yasaları ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle tutarlı, tamamen özgür, adil ve şeffaf bir seçim yapmak zor olacaktır” dedi ve ekledi:

“OHAL sürecinde Türkiye’de seçim yapılabilmesi hakkında endişelerimiz bulunmakta.”


 

Previous post
ABD'li 66 senatörden Erdoğan'a Brunson mektubu: ‘Türkiye’ye karşı önlemler alınabilir’
Next post
İsrail askerlerinin saldırısına rağmen Filistinlilerin “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” dördüncü haftasında